Router pro malou firmu

Milfaus

Re:Router pro malou firmu
« Odpověď #30 kdy: 05. 08. 2017, 20:41:17 »
Pro 15 lidí v pohodě postačí ten ZyWall: https://www.alza.cz/zyxel-zywall-usg-40w-d2169998.htm?o=3
8 669,- bez daně a nakonfigurovat se to dá za litr...nebo zadarmo poradit...

Milfaus

« Odpověď #31 kdy: 05. 08. 2017, 20:54:28 »
Jen pro info, jak jsem to vyřešil já.

A) Koupil jsem jetý ZyWall
Odpovídající cena takového zařízení je asi 1000 Kč
https://aukro.cz/zyxel-zywall-usg-20-6908774836 (Tohle je dost předražené.)
Uvnitř jsem vyměni baterku, je tam CR2032 a vyčistil ventilátor.

Nový se mi kupovat nechtělo:
https://www.mironet.cz/zyxel-usg20vpn-vpn-firewall-10x-vpn-ipsecl2tp-up-to-15-ssl-5-included-1x-wan-1x-sfp-4x-lan-1x-usb+dp300592/?gclid=CjwKCAjw2ZXMBRB2EiwA2HVD-F44_ql4N1N_FZcpxFjWiKP59zooWtcol43WIQLku8ghAmOuW3bLEhoCTFkQAvD_BwE#202683774

B) Přikoupil jsem licenci, která blokuje zavirované weby.
http://shop.zyxel.cz/1437-karta-zyxel-icard-1-year-commt-cf-usg-20.html

Následoval reset do továrního nastavení (držet reset do naběhnutí), registrace zařízení na stránkách Zyxelu, výměna baterie, stažení nového firmware, na těch stránkách musím ještě vložit licenční číslo, při pře-registraci zařízení se spustil nový měsíční trial.

Vyřešeno za dva litry, příští rok zase dokoupím licenci, nazdar párky.
Jinak jsem bral verzi bez WIFI, ale to je jedno, měl jsem nabídku na dva ZyWally, víc než litr za starý nemá smysl dávat, hlavně když nové zařízení pořídíte ve výprodeji už za 4000 bez daně a je tam tuším roční licence.
Konfigurace naprosto triviální.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #32 kdy: 06. 08. 2017, 00:21:21 »
to je jak u blbejch :) tazatel ma aktualne pro 15 zarizeni "TP-Link TL-WR941ND", tedy 9let starej router, co umi jen Wifi 2.4 N a 100MBit LAN... celou dobu byl (z kontextu) spokojen, ale: "Poslední dobou dost často vypadává Wi-Fi signál"...
Doporucuju vsem onanistum co radej zarizeni za >10000Kc aby si uvedomili ze si maj jit honit jinam... ;)
obzvlast ted pripad co doporucuje fortiwifi za ~25000Kc + konfigurace za ~12000Kc :-D

nekdo zminoval TP-Link TL-WR1043ND, to je vybornej router, ale take nema 5GHz Wifi (coz je potreba obzvlast jestli problemem u tazatele je zaruseni 2.4 Wifi...), s 5GHz je TL-WDR430, ale oba to jsou uz starsi modely (i kdyz maji vyhodu v HW NAT)... z dnesnich modelu bych to videl na:
https://www.czc.cz/tp-link-archer-c1200/195324/produkt
nebo
https://www.czc.cz/tp-link-archer-c7-ac1750-wifi-dualband-gbit-router/136327/produkt

nobody(ten pravej)

« Odpověď #33 kdy: 06. 08. 2017, 00:23:01 »
edit:
[...] s 5GHz je TL-WDR4300, ale [...]

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 06. 08. 2017, 06:20:20 »
To je jak u blbejch... jak může někdo tak striktně trvat na 5GHz, když vůbec netuší, co tím chce tazatel pokrývat? 5GHz má problém přes jednu zeď, přes dvě už je to nepoužitelný. Takže do openspace dobrý, ale jinak k vzteku. Se správně dementním klientským zařízením potom nefunguje pořádně ani připojení na 2,4, protože se věčně snaží o lepší spojení a neustálý přepínání norem to zabije úplně.

Radek

« Odpověď #35 kdy: 06. 08. 2017, 10:10:27 »
to je jak u blbejch :) tazatel ma aktualne pro 15 zarizeni "TP-Link TL-WR941ND", tedy 9let starej router, co umi jen Wifi 2.4 N a 100MBit LAN... celou dobu byl (z kontextu) spokojen, ale: "Poslední dobou dost často vypadává Wi-Fi signál"...
Doporucuju vsem onanistum co radej zarizeni za >10000Kc aby si uvedomili ze si maj jit honit jinam... ;)
obzvlast ted pripad co doporucuje fortiwifi za ~25000Kc + konfigurace za ~12000Kc :-D

nekdo zminoval TP-Link TL-WR1043ND, to je vybornej router, ale take nema 5GHz Wifi (coz je potreba obzvlast jestli problemem u tazatele je zaruseni 2.4 Wifi...), s 5GHz je TL-WDR430, ale oba to jsou uz starsi modely (i kdyz maji vyhodu v HW NAT)... z dnesnich modelu bych to videl na:
https://www.czc.cz/tp-link-archer-c1200/195324/produkt
nebo
https://www.czc.cz/tp-link-archer-c7-ac1750-wifi-dualband-gbit-router/136327/produkt

Jak rikam, je to do firmy. A jestli to mysli trochu vazne, tak bezpecnost je jedna.z dulezitych veci. Stejne tak, jak kdyby se zeptal, co ma pouzit na zalohu, tak bych mu rekl pasky za 60k. Protoze to neni do domacnosti, ale do segmentu, kde to ma fungovat. Je to jen o tom si to uvedomit, ze je kokotina kupovat za 1500 router do firmy, ktera generuje zisk mesicne x set tisic.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #36 kdy: 06. 08. 2017, 19:41:26 »
precti si znovu co sem psal ;) kdyz davas priklad pasky, ja ti to zkusim vysvetlit na jine prikladu:
kdyz by tazatel napsal, mame ve firme 10let felici ale posledni dobou blbne, co poradite za jine auto?
tak by bylo primerene poradit mu fabii, ale ty bys prisel s tim ze Ford Mustang bude lepsi... ;)

neco jineho by bylo, kdyby tazatal psal, ted mam 9let tenhle router, co poradite rozumnejsiho misto soho za nejakou spicku do firmy co generuje staticice prijmy za mesic ;)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #37 kdy: 06. 08. 2017, 19:47:38 »
je to jak u blbejch, otazka kdo ses blbej ;) ja netrvam na 5GHz, mozna netusis, ale i router na 5GHz dokaze fungovat dualne, tedy i tech 2.4... takze na 5Ghz by mohl jet nekdo kdo by ten signal mel, tim by se ulehcilo te 2.4GHz, a dalsi vec jak sem psal, je mozne ze ma 2.4 zarusene a proto ma problem, a taky kdyz ted mel router 9let(resp. 9let starej model, samozrejme nevim jestli ho nekoupil vloni jetej), tak se da predpokladat ze novej router zas bude chtit aby nejakou dobu bezel a kupovat dnes (resp. uz par let) router bez 5GHz je proste blbost...
prepinani norem, asi opet netusis ze se da automat vypnout a na routeru vynutit urcitou normu, cimz sice odstrihne starsi zarizeni, ale treba takove co by na Nku nejeli nema...

radek

« Odpověď #38 kdy: 06. 08. 2017, 20:41:04 »
precti si znovu co sem psal ;) kdyz davas priklad pasky, ja ti to zkusim vysvetlit na jine prikladu:
kdyz by tazatel napsal, mame ve firme 10let felici ale posledni dobou blbne, co poradite za jine auto?
tak by bylo primerene poradit mu fabii, ale ty bys prisel s tim ze Ford Mustang bude lepsi... ;)

neco jineho by bylo, kdyby tazatal psal, ted mam 9let tenhle router, co poradite rozumnejsiho misto soho za nejakou spicku do firmy co generuje staticice prijmy za mesic ;)

Z otázky my vyplívá, že mají na FIRMĚ 15 zařízení. Já do firem nedoporučím nic, co by mohlo být potenciálně nebezpečné. A jak jsem řekl, nic mu nevnucuju, jen jsem napsal, že pokud to myslí s bezpečností trošku vážně, tak nedovolí koupit soho router. To je realita, pokud se mnou nesouhlasíš, tak je to tvá věc.

Druhá věc by byla, kdyby ten router měli ve vnitřní síti (což z otázky tipuju že to mají jako gw do netu) - ale to už je pak prasárna :)

Posluhovačka primáře Sovy

« Odpověď #39 kdy: 06. 08. 2017, 21:06:46 »
Už jsem to psal, tohle (https://www.synology.com/en-global/products/RT2600ac) je v podstatě také SOHO router, a nemyslím si, že by byl nějak nezabezpečený. Naopak, když se podívám na release notes (https://www.synology.com/nl-nl/releaseNote/RT2600ac) , tak vidím jednu z nejrychlejších reakcí na různé oznámené chyby na trhu mezi routery. 

romanz

« Odpověď #40 kdy: 07. 08. 2017, 00:27:28 »
vy jste banda komiku, presne jak tu nekdo psal  :)

Vy asi nemate paru jak to v takovejch malejch firmach chodi..  roky jim staci prehrivajici se TPlink za 600 korun s prisernou wifi a kazdej druhej tu doporucujete svoje nesmyslny reseni za x tisic se slozitou administraci a oduvodnenim ze "je to prece na firmu" a "pokud to s bezpecnosti mysli vazne" nebo "zywall, rocni licence firewallu je jen za 1000"  :D

Takovy firmy jedou ve vetsine pripadu na DSL routeru od operatora za korunu (a casto s defaultnim heslem), v lepsim pripade pripojrni maji nejakej TPLink z Alzy jako tahle firma a jsou proste spokojeny. Funguje to, nikdo neresi nic vic. Neni to proste potreba (spravce IT nemaji, kdyby meli, tak se asi nepujde zeptat sem).

Kecy jakoze "dneska je stejne na firmu standard 100Mb symetrickejch" me opravdu vykouzli usmev na rtu. Kterej kokot tohle muze vybec napsat :o

Dalsi cennou radu tazateli nedam, myslim ze uz ma inspirace dost..  ;)

Milfaus

« Odpověď #41 kdy: 07. 08. 2017, 01:06:32 »
vy jste banda komiku, presne jak tu nekdo psal  :)

Já jsem přímo šašek  8)

A mám rád ty šaškárny, kdy se do firmy dostane ransomware a oni pak čumí.
Litr ročně na licenci, co alespoň částečně sníží nebezpečí?
15 lidí * 26 000 měsíční náklady * 12 měsíců = 4 680 000 jen na výplatách!
Jo a z těch 26000 měsíčních nákladů to dává 15 500 čistého, takže nejspíš to bude víc.
A taky tam nejsou započítané náklady na pronájem prostor, nějaké vybavení, udržování počítačů.

Tak určitě, tisícikoruna jsou dramatické roční náklady ;D

1121

« Odpověď #42 kdy: 07. 08. 2017, 07:23:40 »
Já se přidávám k těm co tu vidí cirkus - nabízet mu nějaký enterprise řešení za desetitisíce - fakt nevíte jak to chodí v malých firmách co nepodnikají s IT spřaženýma věcma..
Osobně bych asi nedoporučil zase nějaký tplink nebo nějakou domácí krabičku, ale dal bych tam toho mikrotika - cena je nepatrně vyšší a bývá to přecejenom kvalitnější. Šel bych v současné situaci do hAP AC (2,4+5ghz), případně do RB2011(je teda starší a jen 2,4GHZ). V případě nataženého rozpočtu bych šel do hAP AC lite (5ghz+2,4ghz), jen 100M porty a wifi má slabší výkon nez plnokrevný hAP AC, ale stojí třetinu

Základní konfigurace je záležitostí na pár minut, v nových verzích je tam už i GUI klikátko, takže na funkčnost "domácí krabičky" se dostanete proklikáním nějakého průvodce za minutu.

ZAJDAN

• 2 086
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 07. 08. 2017, 08:37:48 »
ORiNOCO AP-8000 se da sehnat za 3000,-Kc a tak kvalitni radio Mikrotik proste nema! jo stare routerboardy kam se dala nandat CM9 to bylo jina, ale dnesni mikrotiky vynikaji jen moznosti konfigurace.
Fyzickou radiovou vrstvu bych resil necim solidnim a povesil to na router kde uz si osefuju co potrebuju.
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

1121

« Odpověď #44 kdy: 07. 08. 2017, 08:52:16 »
Jo já ti to neberu, ale pokud jim doteď +- stačil nějakej šmejd, tak rozdíl mikrotik X orinoco už ani nepoznají. Taky je to nevýhoda že tam máš další krabičku+jak jsem se díval tak ten AP-8000 je na montáž na zeď/strop. Teď to předpokládám leží někde na zemi v koutě, takže by jim to moc nepomohlo a museli by řešit montáž AP, kabely atd... Normální router s AP v jednom co se někam položí bude lepší řešení.