Měl by zaměstnanec avizovat možný odchod z firmy?

vyvojarek

Měl by zaměstnanec avizovat možný odchod z firmy?
« kdy: 03. 08. 2017, 08:54:09 »
Řekněme, že máte smlouvu na rok. Do kolektivu moc nezapadnete a plánujete si říct peníze navíc, jinak neprodloužíte.
Měl by toto zaměstnanec avizovat nějak dopředu, aby se s ním třeba nepočítalo, nebo je to na zaměstnavateli, aby si tyhle věci podchytil.

qwerty

Re:Měl by zaměstnanec avizovat možný odchod z firmy?
« Odpověď #1 kdy: 03. 08. 2017, 09:06:23 »
Je slusne se domluvit s primym nadrizenym (team leader, project manager) s tim, ze on pocka a nepoda informaci vys nez to bude aktualni nebo jiste.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 03. 08. 2017, 09:14:51 »
Smluva na rok je smlouva na rok a pokud není prodloužena, není možné s tím počítat. Pokud s tebou zaměstnavatel počítá, měl by ti to dát včas vědět a začít jednat o nové smlouvě. Slušný zaměstnavatel si tě pozve na pokec nějakou dobu před koncem, aby to s tebou probral.
Pokud nepozve, většinou to znamená, že tě nechce, často tě potom pozve až poslední možný den, řekne zítra už  nechoď, dober dovolenou a sbohem.
Jestli ti to tam nevyhovuje, tak netuším, co změní peníze navíc (pokud jich nebude opravdu hodně). Raději bych odešel, ale stejně budeš asi odejit, protože když jsi nezapadl do kolektivu, tak jsi k ničemu, pokud tedy nezastáváš výhradně samostatnou práci, ke které nikoho nepotřebuješ a nikdo nepotřebuje pro svoji práci tebe.

vyvojarek

« Odpověď #3 kdy: 03. 08. 2017, 09:37:13 »
Jo zastavam docela samostatnou pozici a penez mam v planu  si rict cirka o 25 procent vic, takze by to byla takova naplast, ktera by mi stala za to dal fugovat mezi tema, ce me nemusej.

« Odpověď #4 kdy: 03. 08. 2017, 09:55:44 »
chudáku
Děkuji za možnost editace příspěvku.

qwertz

« Odpověď #5 kdy: 03. 08. 2017, 09:58:42 »
Řekněme, že máte smlouvu na rok. Do kolektivu moc nezapadnete a plánujete si říct peníze navíc, jinak neprodloužíte.
Měl by toto zaměstnanec avizovat nějak dopředu, aby se s ním třeba nepočítalo, nebo je to na zaměstnavateli, aby si tyhle věci podchytil.

Jednoznačně NE. Smlouva na rok je prostě smlouva na rok. Většina zaměstnavatelů ji uzavírá proto, že maximální 3 měsíční zkušební doba je nedostatečná. Takže máte kontrakt na rok, a pokud dále nechcete zůstávat (v takovém případě by bylo na místě se včas zajímat jestli bude prodloužena), nemá žádný smysl upomínat zaměstnavatele, že by bylo záhodno se bavit o jejím prodloužení/neprodloužení. Pokud on má zájem, má se starat.

Zdůvodnění je jednoduché. Spousta zaměstnavatelů na to sere, a řeší to na poslední chvílí (ať už si zaměstnance chce nechat nebo ne), někteří to neřeší vůbec - zpravidla v situaci, kdy si zaměstnance chtějí ponechat - první den po uplnutí pracovního poměru na dobu určitou, který přijdete normálně do práce (tj. zaměstnavatel vám umožní vstup, přiděluje vám práci, prostě fungujete jako obvykle) se váš pracovní poměr stane automaticky pracovním poměrem na dobu neučitou.

Pokud tam zůstat nechcete, dodržel jste přesně smlouvu jakou jste spolu uzaveřeli a není nic neetického na tom, když poslední den odevzdáte svoje věci (notebook, telefon) a odejdete.

X125

« Odpověď #6 kdy: 03. 08. 2017, 10:14:36 »
Smlouva na dobu určitou je pro obě strany jasná a předem známá. Pokud jedna strana má zájem pokračovat, je v jejím zájmu se ozvat dostatečně dopředu a jednat. Když obě strany mlčí, je víc než pravděpodobné, že nemají zájem pokračovat.

Pokud chceš zůstat (byť včetně vyjednávání lepších peněz), začni jednat s předstihem. Pokud chceš odejít, nic bych neřešil a po vypršení odešel.

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03. 08. 2017, 10:56:06 »
Hele určitě bych to neavizoval, kort pokud bych chtěl přidat. Pokud tě potřebují a přijdou týden před koncem smlouvy se žádostí o prodloužení, případně na konec kompletně zapomenou, tak budeš v lepší vyjednávací pozici, typu: "od zítra to nikdo nedělá, nebo přidáte 25%". Když to s nimi budeš probírat dopředu, budou mít čas si někoho najít, což pro tebe není výhodné.

.

« Odpověď #8 kdy: 03. 08. 2017, 11:12:40 »
Jako u každého vyjednávání je to hodně o lidech a vztazích mezi nimi. Takže nelze univerzálně poradit. Ale jestli tam je aspoň s někým řeč, zkusit prosondovat jak to vidí "oni" stojí vždycky za to. Třeba už jen kvůli zpětné vazby, proč mne všichni ignorují, teda jestli vás ta zpětná vazba vůbec zajímá.

pavelxxxx

« Odpověď #9 kdy: 03. 08. 2017, 22:51:26 »
Pokud dává zaměstnavatel smlouvu na dobu určitou tak tím jasně dává na jevo, že se zaměstnancem po uplynutí doby nemusí počítat. A pokud zaměstnance chce udržet tak by měl včas přijít a domluvit si s nim podmínky prodloužení smlouvy. To je výhodné pro zaměstnance který chce odejít nebo vyjednat lepší podmínky.

,,,

« Odpověď #10 kdy: 04. 08. 2017, 10:19:06 »
Hm, když vás to trápí tak moc, že o tom píšete na Root, nemá smysl hrát zagorku a prostě se dva měsíce před koncem zeptejte, co jako dal.

zdenek henek nereg.

« Odpověď #11 kdy: 04. 08. 2017, 10:22:20 »
Zacni komunikaci, nejlepe s clovekem, ktery je podepsany na smlouve, popripade s kym jsi smlouvu vyjednaval.

Tady Ti asi tezko poradime.

Milfaus

« Odpověď #12 kdy: 04. 08. 2017, 11:01:40 »
Jo zastavam docela samostatnou pozici a penez mam v planu  si rict cirka o 25 procent vic, takze by to byla takova naplast, ktera by mi stala za to dal fugovat mezi tema, ce me nemusej.

Nedávno jsem skončil na podobném fleku, kde jsem nebyl zrovna happy.
Velká korporace, kde se za ty léta usadilo dost kalu.
Tyhle firmy často fungují jako odkaliště, hromada papírů, nařízení, ojeb, třenice oddělení A a C, kdy ty jsi B, ale vyžíráš svinstvo od A i C, protože A i C jsou rovnocenná, ale přímo si nemůžou uškodit. Takové prostředí vadí hrozně moc lidem, ale jen kal ho trpí, protože by se jinde nechytil. Kal se pak často rozleze na řídící funkce, časem se dostane všude, protože v určitou chvíli se uvolní místo a nic jiného než kal není právě po ruce.
Fuj.

Neříkám, že je to tak ve všech korporátech, ale není to až tak neobvyklé.
Na stávajícím místě jsem byl jen kvůli penězům a nebyl jsem tam šťastný, vážně ne.
Jsem rád, že jsem pryč, i když mi výplata "dobrého doktora" chybí.

Jan-nota

« Odpověď #13 kdy: 04. 08. 2017, 11:12:49 »
Zapadnout do kolektivu je nekdy nemozne, s ohledem na specifika daneho kolektivu. Moc bych si s tim hlavu nelamal. Pracoval jsem v Praze ve firme, ktera vyviji a prodava bankomaty a platebni terminaly a musim rict, ze tam byl nejhorsi kolektiv meho zivota. Kmenovi zamestnanci, co tam byli 5 let, byli velmi drzi na nove prichozi, odmitli zaucit, vysvetlovat, sharovat, hlavne ze se v open space dokazali bavit o soukrome blbosti az pul hodiny. Na nove prichozi vymysleli ruzne podrazy a donaseli, aby si posilili svoji pozici u sefa, ktery pak snadno kvitoval "ten novy je neschopny" a stary zamestnanec dostal pridano... hnus hnus a hnus. Navic preferovani prechytrali Slovaci. Do takoveho kolektivu jsem snad ani nechtel zapadat a musel jsem se stydet. Firemni kultura vesmes spatna, nesolidni vztahy, firma je mila pouze v pripade pokud se na nekoho vybira...

fernet

« Odpověď #14 kdy: 04. 08. 2017, 11:48:56 »
Zapadnout do kolektivu je nekdy nemozne, s ohledem na specifika daneho kolektivu. Moc bych si s tim hlavu nelamal. Pracoval jsem v Praze ve firme, ktera vyviji a prodava bankomaty a platebni terminaly a musim rict, ze tam byl nejhorsi kolektiv meho zivota. Kmenovi zamestnanci, co tam byli 5 let, byli velmi drzi na nove prichozi, odmitli zaucit, vysvetlovat, sharovat, hlavne ze se v open space dokazali bavit o soukrome blbosti az pul hodiny. Na nove prichozi vymysleli ruzne podrazy a donaseli, aby si posilili svoji pozici u sefa, ktery pak snadno kvitoval "ten novy je neschopny" a stary zamestnanec dostal pridano... hnus hnus a hnus. Navic preferovani prechytrali Slovaci. Do takoveho kolektivu jsem snad ani nechtel zapadat a musel jsem se stydet. Firemni kultura vesmes spatna, nesolidni vztahy, firma je mila pouze v pripade pokud se na nekoho vybira...

To vypadá jako Wincor-Nixdorf :)