Na volnou nohu - jaký programovací jazyk?

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
Na volnou nohu - jaký programovací jazyk?
« kdy: 02. 08. 2017, 01:11:49 »
Dělám teď linux admina, a úplně mi nevyhovuje život v Praze, delší dobu uvažuji o změně za menší město - Příbram, Plzeň, Hradec Králové, Liberec atd... a docházení do coworking centra. Je to i kvůli tomu, že nesnáším docela dost panelák, ve kterém bydlím, a preferoval bych alespoň řadový rodinný domek, případně třeba 2-3 podlažní zástavbu.

Problém, na který teď narážím je ten, že musím poměrně často (1-2 roky) měnit zaměstnání. Ty vztahy v práci prostě vyprchávají a dlouhodobě často nefungují, nebo mě alespoň nedávají smysl, a mě nebaví neustále měnit pracovní prostředí.

Stále uvažuji, co se naučit dělat na IČO. Upřímně řečeno dělat linux admina mi moc smysl nedává, vím že se tím pár lidí živí, ale je to totální minimum. Chtěl bych spíše programovat, nějaké vlohy a menší setkání s programováním mám, jen uvažuji v čem.

Co si myslíte, že je nejlepší jazyk na volnou nohu. Já, čím dál více se kolem sebe dívám, tak mi tak nějak největší logiku dává Javascript a React.JS, co se týká poměru peníze/práce/složitost. PHP mi nedává moc finanční smysl, a Java mi zase nedává moc smysl dělat jí na IČO pro více firem...

stepan

Re:Na volnou nohu - jaký programovací jazyk?
« Odpověď #1 kdy: 02. 08. 2017, 01:42:19 »
Znam dost C# co delaji z domu. Osobne bych sel delat asi weby, prace je takhle dost, takze ji sezenes pomerne vsude.

balki

« Odpověď #2 kdy: 02. 08. 2017, 06:42:50 »
Comenius logo

karel

« Odpověď #3 kdy: 02. 08. 2017, 08:05:37 »
A co takhle zvolit ten správný jazyk případně kombinaci dle konkrétní zakázky ?

Jinak pokud si admin tak už v něčem programuješ min bash, takže přejít na něco dalšího by neměl být problém.

Filip

« Odpověď #4 kdy: 02. 08. 2017, 08:06:00 »
asi napred vyres svoje zmateni v zivote, a az to zacne davat smysl, pak to bude jasny :)

jazykem nic nespasis

Mirek

« Odpověď #5 kdy: 02. 08. 2017, 08:10:03 »
Asi by to chtělo nejdříve ujasnit CO a pro KOHO, ateprve potom řešit V ČEM.

Kit

« Odpověď #6 kdy: 02. 08. 2017, 08:42:30 »
Nejdříve si ujasni, zda chceš dělat frontend nebo backend. To je z mého pohledu srdcová záležitost. Tím, že apriori škrtáš PHP a Javu, zbavuješ se velké části backendu. Tak tedy frontend?

jpu

« Odpověď #7 kdy: 02. 08. 2017, 09:04:38 »
Volil by som C#. Robi sa v nom vela, je vela kniznic, nie je az taky zlozity. A maju pravdu, treba si ujasnit ci FE alebo BE. Ja sa FE vyhybam ako cert krizu. Take s prepacenim s*acky necham na inych

jkl

« Odpověď #8 kdy: 02. 08. 2017, 09:20:10 »
Citace
s*acky necham na inych

Na rovinu přiznej, že jsi na design levej, UX ti nic neříká a UI sis řekl naposledy ráno u zrcadla... 8) Řeči o sračkách nech do hospody...

ZAJDAN

• 2 086
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 02. 08. 2017, 09:23:40 »
svet se transormuje na web, takze za me RubyOnRails+JavaScript, jsou v tom napsany velky portály a obecne je to kombinace silnych nástrojů
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Tomáš Roll

« Odpověď #10 kdy: 02. 08. 2017, 09:35:17 »
Citace
s*acky necham na inych

Na rovinu přiznej, že jsi na design levej, UX ti nic neříká a UI sis řekl naposledy ráno u zrcadla... 8) Řeči o sračkách nech do hospody...

Dobrý programátor nemůže zvládnout dobrý design a pokud to zvládá, není to dobrý programátor.  Je to věc dominance levé nebo pravé mozkové hemisféry.

Kit

« Odpověď #11 kdy: 02. 08. 2017, 09:41:47 »
Citace
s*acky necham na inych

Je hodně frontendistů, kteří jsou na design úplně leví a UX viděli jen v učebnici. Backendisti to o sobě alespoň ví a nesnaží se prosadit někde, kde jim to moc nejde.

Ačkoli jsem backendista, s frontendem jsem měl vždy úspěch. Strohý design a účelnost. Tedy něco, co se dnes "nenosí".

jpu

« Odpověď #12 kdy: 02. 08. 2017, 09:43:38 »
Viem si spravit nejaky dizajn, napr. vo WPF. Tam je to celkom pohoda a zaujimave. Ale profesionalne to nerobim, ze nejake animacie atd. Ja som mal skor webovy FE na mysli. Tam je to srackovanie sa s css, javascript a ine. Keby si mam vybrat poziciu na UI, tak radsej uprednostnim Xaml v takom WPF/UPW ako nieco z webu

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 02. 08. 2017, 09:58:04 »
Nejdříve si ujasni, zda chceš dělat frontend nebo backend. To je z mého pohledu srdcová záležitost. Tím, že apriori škrtáš PHP a Javu, zbavuješ se velké části backendu. Tak tedy frontend?

Hmm, ani moc nevím... Když tak nad tím uvažuji, tak se mi do frontendu moc nechce, mám blíže k backendu. A to jsem uvažoval o javascriptu, ale takhle jsem nad tím úplně neuvažoval.

Je fakt, že php mi nevadí, jen mi přijde, že u php se člověk musí nějak specializovat, nějaký framework popřípadě open source aplikace... Ještě otázka, zda-li případně Ruby...

Ondra18

« Odpověď #14 kdy: 02. 08. 2017, 10:09:15 »
Jazyk je az na druhem miste. Prvni misto je co chces delat. Weby, programy, mobilni apky, backend, sluzby, APIcka, databaze? Ty ti definuji jazyky. A na volne noze mnohdy dostanes uz neco polohotoveho kde uz jazyky jsou dane.