Stránky a aplikace narušují soukromí

Vojtěch

Stránky a aplikace narušují soukromí
« kdy: 25. 07. 2017, 16:32:15 »
Dvakrát za poslední 4 dny se mi stalo že jsem si založil účet a automaticky bez mého přičinění se do profilu nahrála fotografie mého obličeje (pokaždé ta stejná).

Prvně to bylo u Curse clienta (http://www.curse.com/) a dnes podruhé když jsem si zakládal github účet.

Na sociální sítě své fotografie zásadně nedávám, selfie nedělám (je to hloupé). Fotografii mám na disku mezi ostatními obrázky všelijakého původu (screenshoty, staženo z internetu, jiné fotografie, atd.).
I když jsem vcelku paranoidní, jediné incidenty při kterých by mohlo dojít k úniku byl jednou upload na DropBox a podruhé příloha e-mailu v rámci Seznam.cz.
Jako profilové obrázky své fotky zásadně nepoužívám.

Ať už je to jakkoliv, považuji tohle za zásah do soukromí. Stalo se někomu jinému něco podobného?

Roman

Re:Stránky a aplikace narušují soukromí
« Odpověď #1 kdy: 25. 07. 2017, 17:14:09 »
A není to náhodou služba gravatar?

macík

« Odpověď #2 kdy: 25. 07. 2017, 17:21:36 »
účet kde? sám založil nebo nějak automaticky vznikl bez úmyslu? Do jakého profilu? mohlo to také způsobit jiné zařízení.(mobil, ípad). lze identifikovat fotku? Nemohl ji taky nahrát nebo označit někdo jiný?

karbous

« Odpověď #3 kdy: 25. 07. 2017, 17:31:16 »
Podobne se mi stalo pri zaloze telefonniho seznamu - kontaktu do googlu a stejne tak do outluku - k prichozim emailum a IM se priradili fotky, ktere jsem mel ulozene v telefonu, tedy k odesilatelum a prijemcum.
Mozna mate nekde ulozen kontakt na sebe se svoji fotkou a aplikace si ji vytahla bud z googlu anebo outluku ci podobneho bazmeku...

« Odpověď #4 kdy: 25. 07. 2017, 17:52:44 »
Něco takového nevedu.

účet kde? sám založil nebo nějak automaticky vznikl bez úmyslu? Do jakého profilu? mohlo to také způsobit jiné zařízení.(mobil, ípad). lze identifikovat fotku? Nemohl ji taky nahrát nebo označit někdo jiný?
Založil jsem si zcela sám a ze své vlastní iniciativy dva účty (http://www.curse.com/ a poté https://github.com). V obou případech po založení účtu došlo k nastavené profilového obrázku na mou osobní fotografii. Mobil, IPad a pod. nevedu. Mobil je hloupý, jediné co mám je Desktop s dualboot (Fedora + Win7) a laptop s Fedorou. Fotografie nemá specifické pojmenování (jméno souboru je datum a čas vytvoření).

Podobne se mi stalo pri zaloze telefonniho seznamu - kontaktu do googlu a stejne tak do outluku - k prichozim emailum a IM se priradili fotky, ktere jsem mel ulozene v telefonu, tedy k odesilatelum a prijemcum.
Mozna mate nekde ulozen kontakt na sebe se svoji fotkou a aplikace si ji vytahla bud z googlu anebo outluku ci podobneho bazmeku...
Právě to je divné. Tuhle fotografii jsem nikde nepoužil.

Navíc, co mě zaráží nejvíce je, že v obou případech byla stránka / aplikace schopna najít fotografii s mým obličejem která není nikde uveřejněná (jako většina mých fotek).
Možná jsem až příliš paranoidní, ale je mi to dost nepříjemné.
"To že jsem paranoidní neznamená že mě nedostanou."
« Poslední změna: 25. 07. 2017, 17:55:36 od AtomicFSi »

« Odpověď #5 kdy: 25. 07. 2017, 20:07:23 »
Být paranoidní má nepochybně své výhody – například je to mnohem jednodušší, než si zjišťovat fakta a přemýšlet o nich.

Navíc, co mě zaráží nejvíce je, že v obou případech byla stránka / aplikace schopna najít fotografii s mým obličejem která není nikde uveřejněná (jako většina mých fotek).
Mne na tom tedy nejvíc zaráží to, že jako jediný možný scénář předkládáte něco velmi nepravděpodobného, naopak tu zdaleka nejpravděpodobnější variantu pomíjíte.

Něco takového nevedu.
Myslím, že vedete, akorát si toho nejste vědom. Pravděpodobně jste si Gravatar účet založil v rámci nějakého WordPressu. Zjistit se to dá velice snadno tak, že se tam přihlásíte – ale chápu, že to není tak cool, jako konspirační teorie.

« Odpověď #6 kdy: 26. 07. 2017, 17:38:03 »
Být paranoidní má nepochybně své výhody – například je to mnohem jednodušší, než si zjišťovat fakta a přemýšlet o nich.

Mne na tom tedy nejvíc zaráží to, že jako jediný možný scénář předkládáte něco velmi nepravděpodobného, naopak tu zdaleka nejpravděpodobnější variantu pomíjíte.

Něco takového nevedu.
Myslím, že vedete, akorát si toho nejste vědom. Pravděpodobně jste si Gravatar účet založil v rámci nějakého WordPressu. Zjistit se to dá velice snadno tak, že se tam přihlásíte – ale chápu, že to není tak cool, jako konspirační teorie.

Děkuji za váš příspěvek. Nejvíce se mi líbí pasáž s kterou naprosto souhlasím: "Být paranoidní má nepochybně své výhody – například je to mnohem jednodušší, než si zjišťovat fakta a přemýšlet o nich."

Když jste zmínil o WordPressu, bliklo mi hlavou že cca před rokem jsem s WordPressem pracoval kvůli zaměstnání. Když jsem začal pátrat s zjišťovat, objevil jsem že máte pravdu (Vy a Roman). Fotografie skutečně pochází z Gavatar a já jsem na ní úplně zapomněl.

Jsem rád že se situace objasnila.