Jit delat admina, az mi nepujde programovani a bude mi hodne let je IMHO zcestna uvaha. Doby, kdy Ti stacilo znat jen jak nasdilet slozku a tiskarnu ve Win prostredi a k tomu nastavit malej router jsou davno pryc. Ja jako admin, pokud neco resim s programatory, tak vidim, ze maji ve vetsine pripadu pouze minimalni znalosti siti a veci souvisejicich. Rekl bych maximalne tak 5% toho, co musim umet ja. Nic proti nim, nepotrebuji to, ale kdy se to vsechno chces ucit? Pokud bys to nejak zvladl, pak si k tomu v tomhle veku pridej nutnost ochoty pro praci ve dne v noci, kdyz je potreba, plus psychickou odolnost v pripade, ze Te sikanuje denne nevim kolik blbu, kteri si neumi prevest docx do PDF a zadaji na vse reseni okamzite.
Taky dost pochybuju, ze se budes rekneme v padesati dostavat do pokrocilych sitovych technologii a jejich implementaci firmama typu Cisco, Fortinet, Juniper, Aruba, Netapp, milionu ruznorodych opensource projektu, specialit ve vsemoznych MS implementacich a jejich ovladani dnes uz z velke casti PowerShellem, jelikoz nektery featury dneska uz v MS z GUI ani nenastavis. PowerShell ma na kazdou MS technologii pytel prikazu s dalsim pytlem prepinacu. U opensource ma kazda technologie taky svoje specifika, je za tim hodne studia a pronikani do hloubky, aby to fungovalo dobre. Vse je potreba samozrejme umet na takove urovni, abys byl schopen resit pozadavky v radu minut, jinak je zle. A nez se tohle vsechno naucis, uz to nebude platit, budou zase novy veci s novyma architekturama a pojetim problemu obecne. Jo, zapomel jsem na IP telefonii, to je taky kapitola sama pro sebe. :-)
Ani ja nemam pocit, ze bych po padesatce byl schopen nejake zavratne cinnosti a to uz toho mam za sebou pomerne dost. Snad tak, kdyz si zavcasu v tehle oblasti nasmlouvas na zivnost hodne malych firem, ktery Ti budou platit nejaky vypalny za to, ze jim cas od casu updatujes nejakou jedouci vec a obcas neco preinstalujes. Nebo providera nejake specializovanejsi technologie, kde Te jen tak nekdo nenahradi, ale budes potrebovat zkusenosti a kapital. Podle me to vypada ale spis na ty ovce, jak tady nekdo psal. :-)