Jak v OS X zapnout Wi-Fi, ale nepřipojovat se?

macík

Jak v OS X zapnout Wi-Fi, ale nepřipojovat se?
« kdy: 24. 07. 2017, 18:13:01 »
Když v OS X zapnu wifi (mimochodem jaká je na to klávesová zkratka, a otevření konkrétních ikonek v pravé části systray: usnadnění, BT, Wifi, baterie, Monitory, Jazyk, Hodiny, Spotlight, Boční_panel , případně aspoň klávesová zkratka na focus pravé části systray, abych jak otrok nemusel Dávat [FN]+[CONTROL]+[F2]  - aha ono to tam vůbec nedojde, ono to skončí v posledním záznamu což je typicky Nápověda), tak se macbook ihned připojí k wifině (zatím jsem si uložil jen jednu, tak nevím podle jakého pravidla.).
Tohle nechci, chci  jen zapnout wifi a vidět, jaké wifiny jsou v okolí. Marně jsem hledal, nějaké nastavení v systému nebo příslušné uložené wifi sítě, které by určovalo, aby se automaticky k wifině nepřipojoval.

PS: tu danou wifinu chci mít uloženou, abych jak otrok nemusel psát heslo dokola, i když by to teda způsobilo, nepřipojování k té síti, když se k ní budu chtít připojit někdy jindy. Takže ji nechci mazat.

PS: kde v OS X nastavím parametry wifi adaptéru (+ i bonusově pro konkrétní danou síť), jako je  0 Windows- 1Ovládací panely- 2Centrum Sdílení -  3Sítě - 4 Zobrazit síťové adaptéry - 5 Vlastnosti (vybráno wifi karty) - 6 Konfigurovat - 7 tab upřesnit : jsou tam volby jako VHT, roaming, Pásma, kanály

Steve

Re:Jak v OS X zapnout Wi-Fi, ale nepřipojovat se?
« Odpověď #1 kdy: 24. 07. 2017, 20:44:44 »
Windows nemam takze jen Buh vi co vlastne chces ale:
1. Diagnostika - rychlost, kanaly, IP atd. je pres  Alt + klik na Wifi ikonu
2. odpojeni Wifi bez ztraty prihlasovacich udaju Alt + klik na Wifi ikonu, klikni "Disconnect from ..." u dane site.
3. Graficka wifi diagnostika, treba rusici se kanaly atd. Alt + klik na Wifi ikonu "Open wirless diagnostics"
4. Seznam zapamatovanych siti je v Settings -> Network -> Wifi -> Advanced
5. Manualne se vrtat v nastaveni wifi lze v souboru /Library/preferences/SystemConfiguration/com.apple.airport.preferences.plist ci Networkinterfaces.plist ale pro jistotu si udelej zalohu
6. terminal utilitka pro hrani se s wifi je
Kód: [Vybrat]
cd /System/Library/PrivateFrameworks/Apple80211.framework/Versions/Current/Resources
./airport --help

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24. 07. 2017, 21:14:46 »
...mimochodem jaká je na to klávesová zkratka, a otevření konkrétních ikonek v pravé části systray: usnadnění, BT, Wifi, baterie, Monitory, Jazyk, Hodiny, Spotlight, Boční_panel...
Ctrl+F8 (pokud zustala v defaultu).
Vice v Předvolby systému -> Klávesnice -> Zkratky.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24. 07. 2017, 21:34:16 »
A k tomu post scriptu - jestli mas na mysli sdileni pripojeni (protoze buhvi co popisujes), tak Předvolby systému -> Sdílení -> Sdílení internetu. Ve chvili kdy zvolis ze se ostatni budou k tobe pripojovat (i) pres wifi, tak se ti nabidne "Volby Wi-Fi". Ale je to klasicka jablecna klikarna, necekej tam zadny raketovy inzenyrstvi.

macík

« Odpověď #4 kdy: 24. 07. 2017, 22:22:22 »

Citace
1. Diagnostika - rychlost, kanaly, IP atd. je pres  Alt + klik na Wifi ikonu
Ano, filozofii Applu všede mačkat Alt Shift, abych zjistil, jestli tam náhodou není nějaké skrytá položka nebo zda se položka změní z Třídit na Řadit, už jsem pochopil, i když nechápu, která droga měla na svědomí zrod tohoto způsobu ovládání. Bohužel Alt+Shift+Wifi pouze umožňí ty údaje pouze číst.
Citace
2. odpojeni Wifi bez ztraty prihlasovacich udaju Alt + klik na Wifi ikonu, klikni "Disconnect from ..." u dane site.
to také znám, ale je to něco trochu jiného. Já se k té wifi ani nechi připojovat Když zapnu wifi jako takové Pomocí Zapnout wifi a poté se to hned připojí na konkrétní wifi. Údaje si to pamatuje, což je OK.
3. Graficka wifi diagnostika, treba rusici se kanaly atd. Alt + klik na Wifi ikonu "Open wirless diagnostics"
Citace
4. Seznam zapamatovanych siti je v Settings -> Network -> Wifi -> Advanced
Citace
5. Manualne se vrtat v nastaveni wifi lze v souboru /Library/preferences/SystemConfiguration/com.apple.airport.preferences.plist ci Networkinterfaces.plist ale pro jistotu si udelej zalohu
Zběžne jsem to prokoul, ale odrazuje mě kodování pomocí html entita a base 64 a v tom xml jsem nikde nenašel něco jako automatické připojování
Citace
6. terminal utilitka pro hrani se s wifi je
Kód: [Vybrat]
cd /System/Library/PrivateFrameworks/Apple80211.framework/Versions/Current/Resources
./airport --help[/quote] příkaz man airport je má nejkratší man, co jsem četl "  airport manages 802.11 interfaces.  airport more information needed here."

Lol Phirae

« Odpověď #5 kdy: 25. 07. 2017, 00:24:31 »
Troll alert.  ::)

Steve

« Odpověď #6 kdy: 25. 07. 2017, 07:33:59 »
Citace: macík link=topic=15940.msg219490#msg219490
Bohužel Alt+Shift+Wifi pouze umožňí ty údaje pouze číst.

:D Tak to by mne zajimalo co bys tam tak chtel menit ? Vzdyt to jsou nastaveni wifi routra a aktualni provozni parametry.

« Odpověď #7 kdy: 25. 07. 2017, 09:15:57 »
Karliku, už je tady zas!
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Neviditelný

« Odpověď #8 kdy: 25. 07. 2017, 12:16:41 »
Když v OS X zapnu wifi ... tak se macbook ihned připojí k wifině (zatím jsem si uložil jen jednu, tak nevím podle jakého pravidla.).
LOL. Nebude to pravidlo náhodou "Vidím, že je k dispozici uložená WiFi síť, tak se k ní připojím"?

2 minuty na Google odhalí tohle: https://apple.stackexchange.com/questions/39922/how-to-disable-automatic-wifi-connection

<trollface>
Linuxový NetworkManager má přesně na tohle volbu "Automatically connect to this network when it is avalable".
</trollface>

macík

« Odpověď #9 kdy: 25. 07. 2017, 16:40:07 »
Není potřeba, jsi známý.

Koukám že i v zahraniční mají problémy s chápáním dotazu a radí smazat wifi síť ze seznamu, což ale způsobí zapomenutí hesla a jeho nutnost ho příště zadávat, já chci jen, aby se OS X aumaticky nepřipojoval k wifi síti po zapnutí Wifi adaptéru, Ostatně to tlačítko se jmenuje Zapnout wifi a né Zapnout wifi a připojit se k nějaké wifi.

Tohle chci, jak jsem popisoval v Sedmikrokové proceduře pro windows. Zejména jde o U-ASPD, WMM ,šířku kanálu 20/40 a povolené standardy a b  g n ac: nechci měnit nastavení routeru

Neviditelný

« Odpověď #10 kdy: 25. 07. 2017, 18:20:30 »
Není potřeba, jsi známý.

Koukám že i v zahraniční mají problémy s chápáním dotazu a radí smazat wifi síť ze seznamu, což ale způsobí zapomenutí hesla a jeho nutnost ho příště zadávat, já chci jen, aby se OS X aumaticky nepřipojoval k wifi síti po zapnutí Wifi adaptéru, Ostatně to tlačítko se jmenuje Zapnout wifi a né Zapnout wifi a připojit se k nějaké wifi.
Oni ten dotaz pochopili a odpověď na něj zní "v macOS tohoto chování nelze jednoduše dosáhnout". Dokonce je to tam i napsané.

Tohle chci, jak jsem popisoval v Sedmikrokové proceduře pro windows. Zejména jde o U-ASPD, WMM ,šířku kanálu 20/40 a povolené standardy a b  g n ac: nechci měnit nastavení routeru
Jenomže tyhle věci pokud vím určuje vysílač, ne přijímač. Kdyby sis na adaptéru třeba zakázal podporu standardu "n", k některým sítím se prostě nepřipojíš. Není mi jasné, jaké mají tyhle volby vlastně využití a protože macOS není systém pro šťouraly, nedivil bych se, kdyby to taky prostě změnit nešlo.

Paja

« Odpověď #11 kdy: 25. 07. 2017, 18:24:48 »
Co se tyce ovlyvnovani interni wifi jake pasmo ma pouzit tak to nedas. macOS spoleha na automatiku, ze pri horsim signalu se prepne z ac->n->g atd. Btw ty algoritmy jsou celkem schopne.

Obecne u Apple na nejaky finetuning zapomen. Proste to je delany tak jak aby to vyhovovalo 95% uzivatelum a cim jednodussi tim lepsi. Neznam applistu na planete krome tebe co by chtel prepinat natvrdo wifinu na "G-cko" a podobne zrudnosti vedouci k rozmrdani systemu :-) Taky moznost "zapnout wifi ale nepripojovat se" by vedla k zahlceni zakaznicke podpory... Proste bud to zapnes nebo vypnes. Bud sit chces pamatovat nebo nechces. A tak je to skoro u vsech nastavenich, boolean a hotovo. Na nejaky parametry zapomen, system si s tim poradi sam.

anon

« Odpověď #12 kdy: 25. 07. 2017, 19:41:19 »
za sebe jsem rad, ze tady macik popisuje problemy s realnym pouziti ... jinak bych si skoro myslel ze ten os x je i dobry system, jak o nem vsichni basni :-D

Pako

« Odpověď #13 kdy: 25. 07. 2017, 21:20:38 »
za sebe jsem rad, ze tady macik popisuje problemy s realnym pouziti ... jinak bych si skoro myslel ze ten os x je i dobry system, jak o nem vsichni basni :-D

Ehehe, i vy ironiku, "reálným použitím", ale je dobře že konečně někdo macíka vzal s humorem.

Pista

« Odpověď #14 kdy: 25. 07. 2017, 23:39:29 »
Ty hesla "think different" a "just works" proste maji neco do sebe. O system se staras minimalne, focus je na to co chces delat. To u jinych operacnich systemu proste nemas, porad neco ladit nastavovat, instalovat, tunovat, updatovat a pak zas nastavovat, ladit. macOS mas a neresis, funguje.