Výběr paměťové karty pro Raspberry Pi 3

Agel

Výběr paměťové karty pro Raspberry Pi 3
« kdy: 24. 07. 2017, 14:33:08 »
Zdravim,

muze nekdo doporucit vhodnout kartu pro RASPBERRY Pi3?
Cetl sem o nejakych problemech s FS u lacinejsich tak nevim kterou vybrat...

Diky
« Poslední změna: 24. 07. 2017, 19:22:01 od Roman Bořánek »

Milfaus

Re:Vyber pametove karty pro RASPBERRY Pi3
« Odpověď #1 kdy: 24. 07. 2017, 14:52:23 »
Ahoj, to je jako by ses zeptal "Jaký si mám koupit auto?".
Jak mám vědět, jestli jsi ženská co vozí dítě do školky a pak trochu po městě nebo jestli jsi farmář, co potřebuje zajet i na pole? Základem je, neptat je jako debil no.  ::)

Tak tedy obecně, na RPI lze provozovat jak Widlows tak Linux.
Zkušenost mám s obojím.

Mějme tyto skupiny
  • Mám to na hraní.
  • Mám to na práci s Linuxem, bude to zařízení, kam se něco nahraje a pak už se nic moc zapisovat nebude.
  • Mám to na práci s Linuxem nebo Windows a těch zápisů tam bude víc.

Běžné karty v tom chcípají tak za 3/4 roku, rok.
Na hraní ti to je jedno, chceš rychlou kartu, abys nečekal týden, něž se něco stane, doporučuji Samsung EVO 16GB karty, vždy kontroluj, že mají alespoň UHS-1, jinak karta může kravit.
S takovou kartou bratru za kilo si užiješ spoustu legrace!

Stejná karta funguje už roky v zařízeních, která slouží jako zobrazovadla a nic se na ně vlastně nenahrává.
Tj. tato karta docela dobře pokrývá skupiny 1 a 2.

Pokud chceš spolehlivou kartu, zajímají tě karty MLC resp. superMLC
https://www.svethardware.cz/transcend-supermlc-az-30000-prepisu-bunek-v-ssd/41793

Třeba tady:
http://www.mader.cz/transcend-memory-card-supermlc-sdhc-16gb-uhsi-85-65-mb-s

Mufasa

« Odpověď #2 kdy: 24. 07. 2017, 15:17:03 »
Osobne som mal dobre skusenosti aj s riesenim.
SD karta boot sektor a load do OS na USB/(USB disk)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 24. 07. 2017, 15:22:11 »
Přesně takto provozuji všechny tři moje RPi. Každé má kartu s oddílem /boot a samotný S je na USB flash. Je to i praktické - při potřebě nějakých úprav stačí vytáhnout USB flash a dát normálně do PC a upravovat. Nemusím hledat redukci na velkou SD nebo řešit čtečku na microSD karty...

Kdyby se náhodou podělala karta, jen ji přeformátuju a dám tam zpět soubory (které jsou samozřejmě rozbalené i na USB flash), kdyby zcela odešla, dám ty soubory na novou...

Milfaus

« Odpověď #4 kdy: 24. 07. 2017, 15:28:06 »

To je dost zbytečné řešení, dobré řešení je nechat systém na kartě a na flashdisk hodit věci, které se mění /home atd.
Jenže výkonný flashdisk zvyšuje nároky na napájení a pak to nemusí jet/může kravit, obzvlášť když chceš RPIčko napájet třeba z televize nebo z modemu. A když sečteš cenu karty a dobrého flashdisku, jsi dost blízko ceny superMLC.

Milfaus

« Odpověď #5 kdy: 24. 07. 2017, 15:33:37 »
při potřebě nějakých úprav stačí vytáhnout USB flash a dát normálně do PC a upravovat.

A nebo mít čtečku z Číny za 28Kč.
http://www.dx.com/p/smallest-microsd-transflash-usb-card-reader-with-cover-blue-7134#

App, tyhle věci používám víc než flashdisky.
Jednak to vyjde levněji a jednak za nižší peníze pořídíš vyšší spolehlivost.
Karty od Samsungu jsou velmi dobré.

Pochybný laciný disk od firmy HošiVkoši Recyklační dvůr 1, Čína... což je většina levných, je o dost horšíš než Korejci.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #6 kdy: 24. 07. 2017, 17:20:33 »
při potřebě nějakých úprav stačí vytáhnout USB flash a dát normálně do PC a upravovat.

http://www.dx.com/p/smallest-microsd-transflash-usb-card-reader-with-cover-blue-7134#

App, tyhle věci používám víc než flashdisky.
Jednak to vyjde levněji a jednak za nižší peníze pořídíš vyšší spolehlivost.
Karty od Samsungu jsou velmi dobré.

Pochybný laciný disk od firmy HošiVkoši Recyklační dvůr 1, Čína... což je většina levných, je o dost horšíš než Korejci.
Když máš RPi zašroubovaný v plechový krabici (ne pro RPi - prostě když je součástí většího celku), tak se ke kartě dostaneš jedině se šroubovákem v ruce a po odpojení všch drátů (aby šlo sejmout panel). Proč to dělat ale složitě, když USB z RPi je vyvedený na bok?

Flashky mám Kingston - kovový s očkem na klíče. Rychlost na pěst, cena bezkonkurenční (8GB před rokem a půl asi za 170 Kč). Na moje použití (nastartovat systém, aplikaci, pak už nic nedělat) jsou ideální i s tou pomalostí zápisu (cca 1MB/s). Rychlost čtení je samozřejmě "obrovská" (neměřil jsem, nezajímala mě, odhaduju na 15-30MB/s).

Čtečku karet z Číny nezatracuju, nepomlouvám, věc je to dobrá. Ale pořád - vyndat kartu, hledat čtečku, složit, vrazit do PC. Já vytáhnu flash, strčím do PC. Je to rychlejší a nemusím řešit, jestli RPi oddělává karty.

S napájením není problém, když člověk neni hloupej a pořídí adekvátní zdroj (https://www.gme.cz/spinany-zdroj-mean-well-rs-15-5)

nobody(ten pravej)

Re:Výběr paměťové karty pro Raspberry Pi 3
« Odpověď #7 kdy: 24. 07. 2017, 19:25:26 »
Krome zminene Samsung EVO mam dobre zkusenosti i s ADATA Industrial (tou od 0C)
https://www.suntech.cz/produkt/381936-adata-micro-sd-karta-industrial-mlc-8gb-0-az-70-c-33mb-s-10mb-s-bulk/
https://www.suntech.cz/produkt/381937-adata-micro-sd-karta-industrial-mlc-8gb-45-az-85-c-33mb-s-10mb-s-bulk/

Jinak teda ke zminenemu /boot na SD a system na USB Flash, pokud jde o RPi3, tak to lze prepnout do rezimu kdy bootoje ROVNOU /boot z USB Flash tedy microSD NEmusi byt pak vubec zapojena (jen pri tom prvotnim prepnuti)

Lol Phirae

« Odpověď #8 kdy: 24. 07. 2017, 20:34:39 »
Použitelná industrial-grade karta, která do půl roku nechcípne, stojí víc než celé RPi. A.k.a. neřeš kokotiny.

sj

« Odpověď #9 kdy: 24. 07. 2017, 22:01:45 »
moje zkušenost: na RPI2 jede postgresql, apache, web2py .. projekt na domácí automatizaci, provoz 24/7
- 4x jsem zkoušel různé SD karty a do 3 měsíců karta odešla
- funkční řešení: systém na SD kartě v režimu read-only, USB na data (nesystémová)
- při vypnutí napájení / výpadku je systém nepoškozen, stačí upravit záznamy v db a jede se vesele dále

nakupovač

« Odpověď #10 kdy: 24. 07. 2017, 22:55:01 »

To je celkem bída. Lepší je za 30-40 Kč, usb 3.0 čtečka SDXC s plným a micro slotem (jen1 současně čte), mám tu hranatou s nápisem SDXC MicroSDXC Reader, zvládá 90 MB/s a nezpomaluje při nižších velikostech bloku narozdíl on některých

Nevyplatí se tedy do toho raspberry koupit naddimenzovanou velikost karty, že nebude nikdy zaplněna na třeba 10%?

Milfaus

« Odpověď #11 kdy: 24. 07. 2017, 23:10:28 »
Použitelná industrial-grade karta, která do půl roku nechcípne, stojí víc než celé RPi. A.k.a. neřeš kokotiny.

Plácáš, superMLC vydrží fakt hodně! Koukni na odkaz, co jsem dával.

Libor

« Odpověď #12 kdy: 25. 07. 2017, 00:01:12 »
Nevyplatí se tedy do toho raspberry koupit naddimenzovanou velikost karty, že nebude nikdy zaplněna na třeba 10%?

Tazatel nenapsal, co tam pobezi a v jakem rezimu. Nicmene ja to resim podobne. Na RPi2 mi odesla 8GB microSD. Reseni jsem zvolil
- vetsi kartu (zatim 16GB)
- a minimalizaci zapisu (logy do ramdisku, volitelne obcas sync na kartu
- DB jsem presunul mimo RPi (sitovy NAS, kdyz uz byl zrovna k dispozici)
- (cca 2x do roka udelat dump karty, napr pred/po aktualizaci coz neresi zivotnost karty, ale spise nasledky odejiti karty)

Lol Phirae

« Odpověď #13 kdy: 25. 07. 2017, 00:22:15 »

Plácáš, superMLC vydrží fakt hodně! Koukni na odkaz, co jsem dával.

Jistě, hrozně plácám. "Dostupnost: Nedostupné" a cena 753 Kč je při ceně RPi3 kolem tisícovky vysloveně trhák.

Milfaus

« Odpověď #14 kdy: 25. 07. 2017, 00:37:40 »

Máš pravdu, byl to doprodej.
Teď jsem hledal a v ČR nenašel.
Něčím to nahradili.