Extrémní zpomalení rychlosti zápisu paměťovky Samsung

tamtung

Potřebuji poradit s hrozným problémem na microSD kartě Samsung Pro 64GB UHS-1, karta má psáno 90 MB/s čtení a 80 MB/ zápis, reálně tak má sekvenční čtení 71 a zápis 65.
Točil jsem na ni videa na gopro (7.5 MB/s, což je desetina), vše v pohodě asi do 45GB (1:30), více klipů, asi během týdne.

v PC jsem na ni jen nahrál pár souborů (dokumenty), přesunul 100GPRO složku s klipy do jiného podadresáře a promazal svinstvo *.LRV, *.THM, a pár nepovedených klipů.

Jenže po té se stala tragédie, zjistil jsem, že blbne při natáčení, ukazatel času se zastaví na 8 sekundách ,ale ve skutečnosti se klipy uloží o délce 3s (25 MB) a pokaždé zahlásí ERROR., musím kartu vyjmout
Dokonce i benchmark hlásí, že rychlost zápisu karty je tragický 1 MB/s. Rychlost čtení zůstává 65 MB/s. Formát má exfat, velikost clusteru 128kilobajtů.

Co se stalo s kartou? Proč se tak zpomalila? Je to důvod k reklamaci?

tamtung

Re:Extrémní zpomalení rychlosti zápisu paměťovky Samsung
« Odpověď #1 kdy: 23. 07. 2017, 15:52:06 »
Zvláštní, ve windows to zvládá 60 MB/s. Takže zase OS X má rozhašený exfat a gopro taky. (i když na gopro si každý druhý stěžuje, že mu tam blbne paměťovka)

jak je ale možné že dřív ta paměťovka neprasila v gopro ani v os x?

Milfaus

« Odpověď #2 kdy: 23. 07. 2017, 16:36:09 »
Rychlost karet po zaplnění rychle klesá.
Chce to naformátovat a vyzkoušet.
Zpomalení by mělo nastat na 90% cca.

tamtung

« Odpověď #3 kdy: 23. 07. 2017, 16:48:57 »
Ale proč se teda Windows nepočítá!?

Milfaus

« Odpověď #4 kdy: 23. 07. 2017, 18:48:39 »
Co já vím, možná to začne prasit od nějakého stupně zaplnění.
To musíš vyzkoušet.
Mohlo to začít prasit po tvém zásahu, kdy jsi tu kartu něčím najebal, třeba tím OSx.
Rozsekej problém na menší části.
Tj. začne to prasit při nahrávání, nebo to začne prasit až když tu kartu jebeš OSxkem?
Atd.

Zpomalení rozhodně ano, ale až při dost vysokém stupni zaplnění.

macík

« Odpověď #5 kdy: 24. 07. 2017, 22:35:23 »
Tak jsem se překoukl v benchmarku v OS X: místo  SEQ (1MB) jsem dal SEQ QD4(128k) a proto byl výsledek nízký (1.0MB/S).
sekvenční zápis ve skutečnosti (1M seq) má 30 MB/s ,což je sice 50% zpomalení oproti dřívějšku, ale stále 4x bitrate goPRO.

Takže gopro nějak neumí zapisovat na kartu (nebo zapisuje v podivném módu), když v OS X i windows jede sekv. zapisování rychle.
škoda že neznám výsledky před incidentem, kdy se karta nechovala jak zpomalený film v gopro. Nyní lze na ni fotit OK, burst se ukládá 2 minuty místo 12 s (30snímků po 2MB), a video šlo točit bez omezení, nyní to po 8 sec. chcípne a uloží se tak 3s.

Milfaus

« Odpověď #6 kdy: 24. 07. 2017, 23:08:28 »
Po naformátování karty by ses měl dostat na původní hodnoty.

petr

« Odpověď #7 kdy: 25. 07. 2017, 08:17:57 »
Na tvém místě bych obsah karty zazálohoval a v té kameře kartu zformátoval.

Lol Phirae

« Odpověď #8 kdy: 25. 07. 2017, 10:01:14 »
Na místě tazatele bych karty od Samsungu hlavně vůbec nekupoval. Hrozné šmejdy.

Paja

« Odpověď #9 kdy: 25. 07. 2017, 10:52:25 »
Formatuj a vymazuj kartu v kamere, ne v pocitaci. Taky jsem se jednou divil rychlostem karty a nakonec jsem prisel na to, ze mazani a formatovani v kamere rychlost neovlyvni. Kdezto na pocitaci jo. Zrejme to bylo externi cteckou co pouzivam.