Koncesionářeské poplatky - jak je odhlásit?

#

Re:Koncesionářeské poplatky - jak je odhlásit?
« Odpověď #15 kdy: 22. 07. 2017, 23:01:20 »
Posílají to aspoň doporučeně? Nebo stačí říct že ti něco poslali a exekutor ti vybere barák?
Posilaji to samo beznou postou, takze tezko je naka vymahatelnost.

soriako

« Odpověď #16 kdy: 22. 07. 2017, 23:29:33 »
takže ignorovat? 8)

Pako

« Odpověď #17 kdy: 22. 07. 2017, 23:43:13 »
Četl jsem podobných diskusí už stohy a je to vždycky stejný…

Platí se licence za vlastnictví/přítomnost přijímače v domácnosti. Jestli na něm něco přijímáte nebo ne (případně co) je úplně jedno. Jde o opt-out: předpokládá se že každá domácnost takové zařízení má, pokud ne - musí se odhlásit. Takže žádné domovní prohlídky ke vzniku povinnosti nejsou potřeba.

Smysl to má (dnes) ten, že veřejnoprávní televize a rozhlas mají financování nezávislé na momentální náladě vlády či parlamentu. Což je při vší nedokonalosti provedení myslím dobrý nápad.

PS: ignorovat nedoporučuju, tedy pokud vám jde o to nějak to hladce vyřídit a ne se soudit, honit si ego nebo si či světu něco dokazovat.

Ten pravý Jenda!!!

« Odpověď #18 kdy: 23. 07. 2017, 00:58:45 »
Myslím, že legálně neplatit koncesionářské poplatky je dnes těžké - rádio je skoro ve všem od hodinek po mobily a televizní přijímač taky leckde (v mém případě třeba rtl-sdr -- a teď si ještě představte, že jste firma, která dělá vývoj SDR, máte jich tedy hromady, a jako firma platíte za každý přijímač, nikoli paušál jako fyzická osoba).

Smysl to má (dnes) ten, že veřejnoprávní televize a rozhlas mají financování nezávislé na momentální náladě vlády či parlamentu.

Není mi jasné, jak se liší situace, kdy vláda či parlament určuje výši koncesionářských poplatků, a situace, kdy vláda či parlament určuje přímo výši příspěvku z rozpočtu.

V.

« Odpověď #19 kdy: 23. 07. 2017, 09:09:05 »
Bacha i na to, že kdo platí elektriku a není v evidenci "plátců televize", tak je podezřelý. Např. že byt je psaný na někoho a poplatky platí někdo jiný.
Aneb dokud jsou doma děti, tak televizi odhlásit nemůžu, pak s radostí.

Pako

« Odpověď #20 kdy: 23. 07. 2017, 09:22:28 »
Myslím, že legálně neplatit koncesionářské poplatky je dnes těžké - rádio je skoro ve všem od hodinek po mobily a televizní přijímač taky leckde (v mém případě třeba rtl-sdr -- a teď si ještě představte, že jste firma, která dělá vývoj SDR, máte jich tedy hromady, a jako firma platíte za každý přijímač, nikoli paušál jako fyzická osoba).

Smysl to má (dnes) ten, že veřejnoprávní televize a rozhlas mají financování nezávislé na momentální náladě vlády či parlamentu.

Není mi jasné, jak se liší situace, kdy vláda či parlament určuje výši koncesionářských poplatků, a situace, kdy vláda či parlament určuje přímo výši příspěvku z rozpočtu.

Koncesionářský poplatek jako "de-facto daň" nezávislá na státním rozpočtu má (pro veřejnoprávní službu) tu výhodu že není automaticky vždy znovu určována každý rok (jako by byl rozpočet jako kapitola státního rozpočtu). Změna specielního zákona je obtížnější. To poskytuje veřejnoprávní službě větší stabilitu příjmu a větší nezávislost na aktuání politické situaci.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 23. 07. 2017, 09:38:18 »
Hrazení jakékoli služby "televize" (kabelovka, internet, satelit) samo o sobě nezakládá povinnost hradit televizní poplatky.
Pokud platím za UPC, dostanu settopbox s výstupem HDMI a k němu si můžu připojit třeba počítačový monitor. Ve výsledku mám přijímač. Vlastně je nějaký settopbox součást většiny IPTV služeb, i když je to jen internetový přehrávač s Androidem.
Problém jsou služby jako Horizon Go a Poda NET.TV pro streamování televizního vysílání do internetového prohlížeče, které nejsou jednoznačně podchyceny v zákoně zákoně 348/2005 a zřejmě mají licenci jako kabelové televize. Podle České televize se musí platit i za počítač s IPTV, což je jejich tvrzení, které možná vyplývá nebo možná nevyplývá ze zákona.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 23. 07. 2017, 09:40:01 »
rádio je skoro ve všem od hodinek po mobily
(4) Rozhlasovému nebo televiznímu poplatku nepodléhají
e) rozhlasové nebo televizní přijímače, které jsou neoddělitelnou součástí koncových mobilních telekomunikačních zařízení.

kk

« Odpověď #23 kdy: 23. 07. 2017, 09:55:35 »
koupil jsem si monitor se synch vstupem pro pripojeni konzole, monitor ma i tv tuner, nicmene na alze to bylo v kategorii monitory - jsem povinen s pohledu ct platit nebo nikoliv? jak zakon rozlisuje monitor od tv?

platit milionove platy a odmneny zamestnancu ct a jejich neustale pro mne naprosto nesmyslne zmneny loga barev atd se mi fakt nechce.

Pako

« Odpověď #24 kdy: 23. 07. 2017, 10:08:06 »
A co si třeba dnes, v době kdy doslova každý může bez pomoci tzv. expertů najít na Internetu jakoukoli informaci, najít příslušný zákon, a přečíst si ho?

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2005-348

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 23. 07. 2017, 10:11:30 »
koupil jsem si monitor se synch vstupem pro pripojeni konzole, monitor ma i tv tuner, nicmene na alze to bylo v kategorii monitory - jsem povinen s pohledu ct platit nebo nikoliv? jak zakon rozlisuje monitor od tv?

platit milionove platy a odmneny zamestnancu ct a jejich neustale pro mne naprosto nesmyslne zmneny loga barev atd se mi fakt nechce.

Myslím si, že si stačí přečíst příslušný zákon a je to jasné, § 2 odst. 2 zákona::

Citace
Televizní poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů (dále jen "televizní přijímač"). Toto zařízení se považuje za televizní přijímač i v případě, že si jej poplatník upraví k jinému účelu.

qwertz

« Odpověď #26 kdy: 23. 07. 2017, 10:24:22 »

Takový názor se dá pochopit, nicméně proč kolem toho všichni dělají takový cirkus? ČT se vám nelíbí, televizi vyhoďte a poplatek odhlašte. Vždyť je to tak snadné!

Proč všichni chtějí mít televiziu a neplatit ČT? Abyste se mohli dívat na TV HOVNA, Prima a podobné sračky? Nějak nedokážu pochopit, že někomu leze ČT krkem, ale tuhle žumpu sledovat chce... teda pardon, pokud nejste volič Ovara, pak by to davalo smysl.

Michy

« Odpověď #27 kdy: 23. 07. 2017, 11:19:37 »
quertz:

Jsou lidé (například jako já), kteří mají TV jako zobrazovací zařízení pro PC desktop, hry, filmy... Projektro se mi do pokoje zkrátka nehodil.
Ale ano, také nechápu, co řeší - když jsem si TV pořizoval tak jsem byl smířen s tím, že budu spolu s ní platit službu, kterou prakticky nevyužiji. Tak jako tak,  "diskuse" se stejně zvrhne k pravolevičáckému dohadování a k tomu, jak zlá ČT šíří výhradně propagandu.

mm

« Odpověď #28 kdy: 23. 07. 2017, 11:23:03 »
Ahoj, moje zkušenost je taková, že jsem rekonstruoval byt, nechal jsem připojení kabelovky a starý koaxiály na přenos  TV/radia vytrhal. Zřídil jsem si jen připojení k netu kabelem, přes který případně šlo pořádit TV,pokud bych si od kabelovky  pořídil nějakou jejich krabičku. TV jsem měl na PS4. Byl jsem odhlášený, po nějaký době mě přišlo upozornění, že dle zjištění, odebírám proud a mám zařízení, které umožňuje příjem signálu. Tak jsem jim odpověděl, že je stav přesně opačný, že nemám "zařízení technicky způsobilé k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového nebo televizního vysílání,“ což v mém byla ta krabička od kabelovky na příjem kabelového TV. Od té doby klid.

Podle mě, kdybys si vytrhal ty kabely a neměl třeba set up box, tak taky nemáš technicky způsobilé zařízení, protože jak jsem četl v nějakém rozsudku, nejde jen o to vlastnictví TV, ale jde právě o celou soustavu zařízení - takže anténa, kabel, tv, aby to vůbec šlo.

Českou televizi zrušit.

Ten pravý Jenda!!!

« Odpověď #29 kdy: 23. 07. 2017, 14:57:10 »
Koncesionářský poplatek jako "de-facto daň" nezávislá na státním rozpočtu má (pro veřejnoprávní službu) tu výhodu že není automaticky vždy znovu určována každý rok (jako by byl rozpočet jako kapitola státního rozpočtu). Změna specielního zákona je obtížnější. To poskytuje veřejnoprávní službě větší stabilitu příjmu a větší nezávislost na aktuání politické situaci.

Pak by mohlo být v zákoně napsáno, kolik z rozpočtu se tam musí nasypat. Ušetřili bychom si tím strašlivou režii a občas nějaké ty neoprávněné exekuce. Ale… ČR.