SSD M.2 - jak využít potenciál NVMe

Pavelm

SSD M.2 - jak využít potenciál NVMe
« kdy: 18. 07. 2017, 02:27:30 »
Ahoj,
koupil jsem si notebook (Lenovo Thinkpad yoga 11e) s SSD 128GB, ktere je pripojeno pres M.2 konektor. Chci se zeptat, podle ceho poznam, ze to M.2 je pripojeno na SATA sbernici a nebo na PCI Express?

Jde mi o to, ze bych si chtel koupit novy disk s NVMe technologii (cteni/zapis radove jednotky GB/s). Pokud je ale v mem noteboku M.2 konektor pripojen na SATA(6Gb/s) sbernici tak asi nema smysl ten disk kupovat - SATA rozhrani by to jen brzdilo a nevyuzil bych ten potencial.
Predem diky za radu.
« Poslední změna: 18. 07. 2017, 21:57:24 od Roman Bořánek »

Trupik

Re:SSD M.2 - jak vyuzit potencial NVMe
« Odpověď #1 kdy: 18. 07. 2017, 06:10:53 »
Ahoj,
koupil jsem si notebook (Lenovo Thinkpad yoga 11e) s SSD 128GB, ktere je pripojeno pres M.2 konektor. Chci se zeptat, podle ceho poznam, ze to M.2 je pripojeno na SATA sbernici a nebo na PCI Express?

Jde mi o to, ze bych si chtel koupit novy disk s NVMe technologii (cteni/zapis radove jednotky GB/s). Pokud je ale v mem noteboku M.2 konektor pripojen na SATA(6Gb/s) sbernici tak asi nema smysl ten disk kupovat - SATA rozhrani by to jen brzdilo a nevyuzil bych ten potencial.
Predem diky za radu.
Pozri do BIOSu, či pri zozname diskov je niekde nápis "PCIe SSD".

nice

« Odpověď #2 kdy: 18. 07. 2017, 06:50:45 »
Chci se zeptat, podle ceho poznam, ze to M.2 je pripojeno na SATA sbernici a nebo na PCI Express?

M.2 konektor je vzdy pripojen na PCIe sbernici, odlisuje se protokol kterym to komunikuje (SATA / NVMe).

Odpoved jak to v linuxu overit si uz dostal na abclinuxu.cz  ::)

Kdyz se s prominutim tak blbe ptas, evidentne tomu nebudes moct rozumet a na tom lenovu mas porad windows, tak si tam najdi spravce zarizeni a podivej se jak se ti ten disk hlasi, pokud je to pres NVMe, bude u toho NVMe ...

Predem diky za radu.

Vzhledem k tomu z jake cenove to je, na 99% to bude komunikovat po SATA protokolu a velmi jiste to nebude mit podporu NVMe protkolu.
Navic opravdu netusim jak by jsi u takove plecky vyuzil rozdil mezi SATA protokolem a NVMe protokolem. Facebookovanim urcite ne.

Uplne nejlepsi na tom bude ze pokud to opravdu ten M.2 ma (ses si tim opravdu jistej?), bude jen 42mm dlouhej a tam toho 80mm Samsunga nacpes jak? Prelozis ho?  ;D

Pavelm

« Odpověď #3 kdy: 18. 07. 2017, 08:46:59 »
Ahoj,
na abclinuxu ta odpoved prave  alespon pro me moc jasna neni. Resp. podle toho co mi odpovedeli vim, ze ted tam mam SSD pripojeno pres SATA (viz. vypis ze SMART nize). Ja si chci koupit novy SSD s tim, ze to bude NVMe. Na notebooku mam Linux (Fedora)...

Kód: [Vybrat]
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Device Model:     SAMSUNG MZNTY128HDHP-000L1
Serial Number:    S2YRNB0HA89850
LU WWN Device Id: 5 002538 d00000000
Firmware Version: MAT23L0Q
User Capacity:    128,035,676,160 bytes [128 GB]
Sector Size:      512 bytes logical/physical
Rotation Rate:    Solid State Device
Form Factor:      M.2
Device is:        Not in smartctl database [for details use: -P showall]
ATA Version is:   ACS-2, ATA8-ACS T13/1699-D revision 4c
[b]SATA Version is:  SATA 3.1, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)[/b]
Local Time is:    Tue Jul 18 07:56:00 2017 CEST
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled

Mrkni na foto http://imgur.com/a/40TCg.  Ten SSD je tam prelepeny cernou paskou (kterou jsem nemel odvahu odlepit), ale prilozil jsem tam pravitko abys videl, ze ten SSD M.2 je opravdu 80mm dlouhy.

Jinak notebook je pro NVMe opravdu plecka(CPU: N3150) - uvazuju, ze bych ho prodal a koupil stejny, ale s CPU i3 6100U.

RDa

• 3 066
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 18. 07. 2017, 08:50:06 »
Trocha googleni: http://www.myfixguide.com/manual/lenovo-thinkpad-yoga-11e-disassembly/ - nikde M2 slot nevidim, jen normalni SATA disk.

M.2 konektor je vzdy pripojen na PCIe sbernici, odlisuje se protokol kterym to komunikuje (SATA / NVMe).

Tak vetsi blbost jsem cist tady nemohl. M2 je pripojen podle typu klice na USB/SATA/PCIe. Nekdy zvlada i kombinaci ruznych pripojeni. Pokud ma tazatel moznost slot najit, neni nic jednodussiho nez se podivat jake pismenko je na slotu napsano - Key M je pro PCIe x4 (davneji se tam dratoval jen x2), pak existuje Key B (ten ma SATA), PCIe+USB+SIM je Key E pro wifiny a modemy.

Nejjednodussi test je lspci - NVMe disk tam vynikne sam o sobe, v pripade M2/AHCI tam bude jenom radic, v pripade cisteho SATA tam bude leda integrovany sata controller v chipsetu.

Pokud NVMe chodi spravne, je to /dev/nvme0n1, a vse co je /dev/sdX jsou ahci a sata disky.

RDa

• 3 066
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 18. 07. 2017, 08:53:51 »
SAMSUNG MZNTY128HDHP -> google ->
http://www.samsung.com/semiconductor/products/flash-storage/client-ssd/MZNTY128HDHP?ia=831

Je to SATA disk, zadne NVMe.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 18. 07. 2017, 09:15:58 »
Key M je pro PCIe x4 (davneji se tam dratoval jen x2), pak existuje Key B (ten ma SATA), PCIe+USB+SIM je Key E pro wifiny a modemy.

Tak ono je to lehce složitější, protože např. to, že to má key ID M neznamená, že to neumí i SATA ap. Viz např. tabulka "M.2 module keying and provided interfaces" na Wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/M.2

j

« Odpověď #7 kdy: 18. 07. 2017, 09:26:39 »
V drtivy vetsine pripadu je ten konektor sata/pci-e ... chova se to podle toho co se do toho strci.

U notesu (viz nekde odkazovany foto) je to reseny hodne casto i tak, ze tam lze vrazit sata disk nebo (do stejnyho vyrezu) prave desticku s ssdckem. Jen nektery lepsi notesy to maji zvlast = da se tam dat trebas velkej disk + ssd.

V nekterych pripadech tam jde dat to ssdcko ale jen kratky (a i takovy se delaj v nvme variante).

Co je to zac se pozna z oznaceni na desce, nebo trivialne primitivnim benchmarkem. Sata neda vic nez +- 600MB/s nvme by melo dat bez problemu pres GB/s.

Pavelm

« Odpověď #8 kdy: 18. 07. 2017, 09:32:44 »
Chtel bych svuj dotaz trochu pozmenit...

Kdyz si koupim tento notebook (je v nem SSD M.2) https://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-11e_1?dq=4692850&o=5 a vyndam z neho SSD a dam tam tento SSD https://www.alza.cz/intel-pro-6000p-m-2-512gb-ssd-d4457177.htm?o=4 bude mi to fungovat s tim, ze vyuzije NVMe?

A nebo se to takhle neda odhadnout a je nejprve treba koupit NB s tim, ze udelam "diagnostiku" a zjistim, zda ma vubec cenu kupovat NVMe disk nebo ne?

Popravde uz se trochu ztracim v tom co sem pisete... co prispevek to nazor.

Kit

« Odpověď #9 kdy: 18. 07. 2017, 10:06:24 »
Podle mne bude ideální koupit si notebook s požadovanou konfigurací a zbytečně do toho nehrabat.

BTW: sice nevím, co na něm chceš dělat, ale pokud ti nestačí 128 GB, nebude ti stačit ani 512 GB...

Trupik

« Odpověď #10 kdy: 18. 07. 2017, 10:52:36 »
IMHO rozdiel medzi SATA a NVMe na tom notebooku bude vedieť rozoznať len nejaký syntetický benchmark. V reálnej prevádzke budú brzdou výkonu iné komponenty.

nice

« Odpověď #11 kdy: 18. 07. 2017, 11:14:48 »
Mrkni na foto http://imgur.com/a/40TCg.  Ten SSD je tam prelepeny cernou paskou (kterou jsem nemel odvahu odlepit), ale prilozil jsem tam pravitko abys videl, ze ten SSD M.2 je opravdu 80mm dlouhy.

Omlouvam se za spatne posouzeni tvych schopnosti a dekuji za foto.
Jak uz tu bylo receno, SSD v tomto slotu komunikuje po SATA protokolu.
Pro NVMe protokol musis mit jednak podporu v OS a druhak v HW a jeho firmware, obavam se ze zadny z techto Lenovo notebooků nebude umoznovat provoz nvme disku (pres nvme protokol).
Mimoto, tem intelum rady 6 se vyhni, jsou to shitske disky, pokud chces SSD do M.2 slotu tak rozumna volba je vzit samsung (a to toho vyrobce lednicek opravdu nemam rad ;) ).

Chces-li mit laptop s nvme diskem, priprav si jinci penize, treba takovej soudobej dell xps apod. Jinak pokud by nejakej laptop umoznoval nvme, vyrobce se o tom rad pochlubi.

Lol Phirae

« Odpověď #12 kdy: 18. 07. 2017, 11:24:34 »
tem intelum rady 6 se vyhni, jsou to shitske disky, pokud chces SSD do M.2 slotu tak rozumna volba je vzit samsung

Tak určitě...  ::) ::) ::)

nice

« Odpověď #13 kdy: 18. 07. 2017, 11:31:38 »

Tak vetsi blbost jsem cist tady nemohl. M2 je pripojen podle typu klice na USB/SATA/PCIe. Nekdy zvlada i kombinaci ruznych pripojeni.

Dopln si vzdelani chytracku, co ma klicovani spolecnyho s tim kam je ten konektor fyzicky pripojen? Konektor je fyzicky poveseny na PCIe linky!
I kdyz budes mit M.2 konektor s B klicem, komunikace pujde po PCIe linkach, akorat pres SATA Express a AHCI driver (pro tebe zjednodusene receno).
Pokud budes mit slot a disk s M klicem, pujde to po stejnych fyzickych PCIe linkach pres NVMe protokol.

nice

« Odpověď #14 kdy: 18. 07. 2017, 11:49:21 »
Tak určitě...  ::) ::) ::)

Á místní osazenstvo z krouzku rozumbrada.

Tak urcite si o tom neco zjisti, muzes si je treba koupit a vyzkouset v praxi. Nebo si zjisti jaky sou tam pouzity cipy, ram a kontroler, uz to kolikrat u SSD disku napovi co muzes ocekavat.

Driv mel Intel SSD disky vyborny (bavime se o consumer sfere), ale posledni dobou to neni ono, zato Samsung, at ho muzu nemit rad sebevic, ma ty SSD (SATA i M.2) vyborne, i kdyz mel drive pár problemů.