Mam laptop Acer Extensa 2519, cpu Intel N3150, 4GB ram, wifi cip Atheros AR9565. Atheros cip je funguje v rezimoch b/g/n. OS je Windows 10 LTSB verzia 1509. Ovladac na wifi je vo verzi 10.0.0.318 .
Laptop bol kupovany na kancelarsku pracu a na web(nie pre mna). Ten cpu mohol byt trochu lepsi, ja viem, ale uz som ho kupil. Podcenil som trochu vypoctove naroky dnesneho webu.
Wifi AP je d-link dir-300 v najnovsom dostupnom firmware. AP funguje v rezime b/g na frekvencii 2,4 GHz.
Prostredie je zahltene sietami od susedov. Ide o panelak, zelezobetonove steny(zdi). Je tam priblizne 20 wifi sieti, kazdy zo susedov si vysiela kde chce. Pasma sa prekryvaju.
Rychlos internetoveho pripojenia je 5Mbit/5Mbit.
Weby sa zobrazuju v poriadku, ak sa s laptopom nachadzam v izbe kde sa nachadza aj AP. Vimeo sa nacita takmer okamzite cele. Ping na gateway vo WLAN je pod 1ms s prazdnymi pingami, to iste aj s pingami velkymi 1500B. Na webe speedtest.net nameram rychlost pripojenia 5Mbit/5Mbit.
Ked sa presuniem do vedlajsej izby, ktoru oddeluje panelova stena, weby sa strasne spomalia. Cela stranka vimeo.com sa nacita za priblizne minutu. Niektore obrazky sa vobec nenacitaju. Ping na gateway sa zvysi na priblizne 10-20ms. Rychlost pripojenia nameram cez speedtest.net tiez 5Mbit/5Mbit. Meranie zacina niekde na 2Mbit a postupne sa rychlost pri merani zvysuje.
Stary Lenovo laptop s Broadcomm cipom funguje bez problemov v oboch izbach.
Skusal som starsie verzie ovladaca, skusal som ten laptop aj so spustenym Ubuntu a bolo to rovnake. AR9565 je certifikovany hw pre Ubuntu. Cip AR9565 podla
https://certification.ubuntu.com/catalog/component/pci/168c%3A0036/?&page=3 pouzivaju aj enterprise laptopy ako napriklad Dell Latitude E5550.
Skusal som zmenit preamble, skusal som zmenit beacon interval, skusil som zmenit kanal a nepomohlo to.
Viete mi poradit ako to vyriesit?