Poraďte notebook na Minecraft

Poraďte notebook na Minecraft
« kdy: 07. 07. 2017, 08:07:16 »
Dobrý deň vo spolok. Dostal som od malého chlapca zadanie - zohnať notebook, ktorý nebude drahý a utiahne Minecraft. V tejto oblasti som úplne mimo.
Myslel som si, že tento https://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-t410-2518-etg-d183306.htm s 8GB RAM to utiahne bez problémov, ale mýlil som sa. Demo bolo načisto nepoužiteľné, išlo to asi tak 1fps, ak nie aj horšie.
Takže moja otázka má dve podotázky:
- Je možné, že T410 to utiahne, ale treba robiť nejaké zázraky s ovládačmi pre windows? Alebo to skúsiť rozbehať na linuxoch?
- Aký najlacnejší noťas by to utiahol?

Steve

Re:Poraďte notebook na Minecraft
« Odpověď #1 kdy: 07. 07. 2017, 08:29:22 »
Nintendo Switch cca 9000 korun, Minecraft verze pro nintendo stoji kolem 700 korun.

https://www.alza.cz/gaming/nintendo-switch-d4526385.htm
http://www.nintendo.com/games/detail/minecraft-nintendo-switch-edition-digital-version

Muze ho pripojit jak k televizi na "velky" hrani nebo pouzit jako tablet a nosit se sebou. Za ty penize je to mnohem lepsi nez notas.

« Odpověď #2 kdy: 07. 07. 2017, 09:00:03 »
Dobrý tip, ale predsa len by som zostal pri notebooku. Ten neskôr využije aj na školské účely, prípadne snáď pričuchne aj k programovaniu.

Trupik

« Odpověď #3 kdy: 07. 07. 2017, 09:54:15 »
Neviem čo všetci majú furt s notebookmi. Kúpte normálny stolný počítač - vyjde to na polovicu, nezničí sa za 2 roky, lepšie sa na ňom pracuje a omnoho ľahšie sa opravuje aj upgraduje. Ako prenosné zariadenie na internet musí stačiť mobil.

Trubicoid2

« Odpověď #4 kdy: 07. 07. 2017, 10:16:07 »
No já kamošovi pro děcka rozjel meinkampf na C2D notebooku. Tam byla hlavní finta, že grafický ovladač integrované karty už nedělá OpenGL 2.1 i když dřív to uměl. Takže se instaloval starší ovladač a starší java, která musí být zakázaná v prohlížečích. Asi GMA3000.

Jinak mrkni zde: https://help.mojang.com/customer/en/portal/articles/325948-minecraft-system-requirements

Ten tvůj thinkpad by měl mít OpenGL 2.1, ale asi bych šel vejš, třeba aspoň na 4.1 u třetí generace? Viz: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_graphics_processing_units

ByCzech

• 1 864
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 07. 07. 2017, 10:22:54 »
Myslel som si, že tento https://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-t410-2518-etg-d183306.htm s 8GB RAM to utiahne bez problémov, ale mýlil som sa. Demo bolo načisto nepoužiteľné, išlo to asi tak 1fps, ak nie aj horšie.
Takže moja otázka má dve podotázky:
- Je možné, že T410 to utiahne, ale treba robiť nejaké zázraky s ovládačmi pre windows? Alebo to skúsiť rozbehať na linuxoch?

Minecraft mi "utáhnou" i podstatně slabší a starší stroje...

Linux dle mých zkušeností dost pomůže...

- Aký najlacnejší noťas by to utiahol?

Dneska v podstatě cokoli, vyhnul bych se čemukoli s CPU Atom a deriváty.

« Odpověď #6 kdy: 07. 07. 2017, 10:31:03 »
Neviem čo všetci majú furt s notebookmi. Kúpte normálny stolný počítač - vyjde to na polovicu, nezničí sa za 2 roky, lepšie sa na ňom pracuje a omnoho ľahšie sa opravuje aj upgraduje. Ako prenosné zariadenie na internet musí stačiť mobil.
Teoreticky súhlasím, ale k stolnému PC by som potreboval kúpiť nový byt alebo aspoň dokúpiť jednu izbu od susedov. A to by sa mi už trochu predražilo :) A cieľový užívateľ tiež nebýva na zámku.

Skúsim sa teda ešte pohrať s opengl na tom thinkpade, dosť by bodlo keby sa to podarilo. Ale vŕtať sa vo windowsoch... To zas budem mať nervy v kýbli. Alebo to skúsim s linuxami.

Trupik

« Odpověď #7 kdy: 07. 07. 2017, 10:54:40 »
Odkedy skončila éra CRT monitorov, tak na počítač až tak veľa miesta netreba. Určite nie jednu ďalšiu miestnosť.  :)

balki

« Odpověď #8 kdy: 07. 07. 2017, 11:06:48 »
Odkedy skončila éra CRT monitorov, tak na počítač až tak veľa miesta netreba. Určite nie jednu ďalšiu miestnosť.  :)

To nesuvisi s velkostou pocitacov, ale s cenami bytov. Ked ma clovek v byte jeden stol, je dobre mat pocitac, ktory ide lahko odlozit.

trubicoid2

« Odpověď #9 kdy: 07. 07. 2017, 11:44:40 »
Skúsim sa teda ešte pohrať s opengl na tom thinkpade, dosť by bodlo keby sa to podarilo. Ale vŕtať sa vo windowsoch... To zas budem mať nervy v kýbli. Alebo to skúsim s linuxami.

Ve widlách je ještě většinou jáva 32bit a ten meinkampf lepši jede s 64bit. Takže odinstalovat, vzít 64bit fajrfox a stáhnout 64bit jávu. Pak se dá meinkampfu nastavit i 4GB RAM nebo více.

Trupik

« Odpověď #10 kdy: 07. 07. 2017, 12:03:11 »

To nesuvisi s velkostou pocitacov, ale s cenami bytov. Ked ma clovek v byte jeden stol, je dobre mat pocitac, ktory ide lahko odlozit.
To nesúvisí s cenami bytov, ale s prioritami. Kto má doma najväčšiu telku, ktorá sa na splátky dala kúpiť, štyri neforemné beanbagy, a jednu miestnosť plnú nepoužívaného športového náradia, ťažko potom umiestni stolík 70x70.

gabriel

« Odpověď #11 kdy: 07. 07. 2017, 14:45:37 »
Pokiaľ chcete hrať minecraft na maximálne detaily tak stačí notebook s i5 3210M a grafika nvidia GTX660M, potom mám skúsenosť so stolným počítačom i3 2120(tento procesom je tiež na úrovni približne i5 3210M) a grafika GT730 kde to beží na maximálně detaily-ale vzdialenosť na ktorú je dohľad v hre treba mierne stiahnuť. V oboch prípadoch to bežalo na ubuntu 16.04 a v nastaveniach minecraftu bola zvýšená pridelená oper.pamať pre javu na 5G, celkovo je treba aspoň 8G v počítači-4G na max.detaily nestačia. Notebook T410 som tiež skúšal-ale nedoporučujem-na linuxe minecraft pobeží ale s malým dohľadom a na nízke detaily.

Neviditelný

« Odpověď #12 kdy: 07. 07. 2017, 17:02:23 »
Schválně jsem to vyzkoušel na T420 s i7-2820QM, HD3000 a 8 GB RAM na Arch Linuxu s OpenJDK 1.8.0_131. Demo Minecraftu 1.12 funguje s "Fancy" grafikou a dohledností 32 bloků úplně OK.

občas hraju

« Odpověď #13 kdy: 07. 07. 2017, 18:28:14 »
Nejslabší stroj na kterém provozuji aktuální verzi Minecraftu v defaultním nastavení na Windows 7 je:
Intel Celeron odvozený z Core2Duo na 1,8 GHz a 2GB RAM, grafika integrovaná intel.

Jede to ukrutně pomalu, je to utrpení hrát - ale co bych krátkodobě pro děti neudělal, když si se mnou chtějí zahrát multiplayer.

Na silnějším stroji i5-3210i, 4-8 GB RAM (někdy nevypínám při hraní virtuál, co si bere 4 GB), intel grafika to už jede úplně hladce. Stejně hladce to musí jet na kterémkoliv současném novém notebooku (i levném) - ale s normálním procesorem (od celeronu výše).

trubicoid2

« Odpověď #14 kdy: 07. 07. 2017, 19:03:45 »
Nejslabší stroj na kterém provozuji aktuální verzi Minecraftu v defaultním nastavení na Windows 7 je:
Intel Celeron odvozený z Core2Duo na 1,8 GHz a 2GB RAM, grafika integrovaná intel.

to tam musis mit ten starej driver a starou javu, jak pisu vise, ne?

vypada to, ze brzo budou vyzadovat javu8, pak to uz nepojede :(