Výběr 3D tiskárny

?

Výběr 3D tiskárny
« kdy: 02. 07. 2017, 20:31:02 »
Potřeboval bych něco vytisknout na 3D tiskárně a moc se v této oblasti neorientuju. Je to vcelku velký díl 600x400mm, který se nejspíše bude tisknout dlouho a na vícekrát, a v cenících v komerčních tiskárnách chtějí +- 150,- / hodinu, což mi příjde docela dost, vzhledem k časům a nutnému laborování s modelem.

Zároveň nemám úplně využití pro to, abych si koupi Průšu i3 za 20000,- , je to docela dost peněz na to, aby se mi to tu pak válelo doma. Viděl jsem nicméně i nějaké čínské tiskárny za 6000,- , ale moc se mi nechce kupovat šunt.

Co byste poradili?

ihj

Re:Výběr 3D tiskárny
« Odpověď #1 kdy: 02. 07. 2017, 20:45:03 »
Nejaky hackerspace. Pripadne tie startup-cool-coworko-kaviarne. Ale kde by mali tak velku 3D tlaciaren, to neviem.
Nieco taketo: https://www.fablab.sk/sk/device-type/3d-printers/

.

« Odpověď #2 kdy: 02. 07. 2017, 20:50:35 »
Ja nechci tak velkou, budu to tisknout po castech a pote to spojim.

Fbi

« Odpověď #3 kdy: 02. 07. 2017, 21:01:23 »
Odkud jsi?
Třeba ti to někdo vytiskne/nechá vytisknout doma...

Jenda

« Odpověď #4 kdy: 02. 07. 2017, 23:05:45 »
V brmlabu máme Průšu (MkII) a nečleni si tisknou za 5 Kč/g. Není problém spustit job večer a odejít a možná mě i překecáš, abych ti pustil další part až to dojede.

Čínské klony Průši mají problém v tom, že to jsou klony předchozí verze - nemá to autokalibraci, větrák na trysce (asi půjde dobastlit), Ultem povrch na bedu (jde dokoupit a dolepit) a osa Z jsou (nedej bože metrické) závitové tyče přibastlenené na motory. Na druhou stranu ten rozdíl cen (a bohužel i dodacích dob) je takový, že se vyplatí o tom minimálně uvažovat.

MilFaus

« Odpověď #5 kdy: 02. 07. 2017, 23:36:23 »
Minimálně některé firmy nabízí komerční 3D tisk.
Ceny začínají být poměrně lidové, musíš vědět, jestli se ti to fakt finančně vyplatí pořizovat.

Software je někdy dost dřevní, výkres se musí přetáhnout postupně přes několik programů, aby došlo ke sloučení vrstev atd. (neříkám, že to některé CADy neumí vyplivnout už rovnou pro tiskárnu).

Technologie je pořád dost čerstvá, boom právě probíhá, já bych ještě tak rok počkal, až se to usadí. Čínský klon, který jsem viděl před půl rokem a ten, který jsem shodou okolností viděl před 14-ti dny, ušly dost zásadní kus cesty.

Postav si rebela

« Odpověď #6 kdy: 03. 07. 2017, 11:16:58 »
Postav si Rebel II.

Dily te vyjdou podobne jako cina, pripadne si muzes koupit pripravenou sadu za o malo mene. Po sestaveni tiskne stejne dobre jako Prusa. Potrebuje dukladnejsi pocatecni nastaveni nez prusa a obcas seridit. Mam ho a jsem spokojen.

Podpora je vyborna http://www.rebelove.org/

xyzabc

« Odpověď #7 kdy: 03. 07. 2017, 15:45:32 »
to mas teda dilemu, chces si kvoli jednej veci kupovat 3d tlaciaren ?
Podla mna najefektivnejsie je to poslat niekam nech ti to vytlacia.
Otazne je ako presne to potrebujes, ci mas nejake diely ktore do seba maju zapadat a tak.
Pretoze vytlacit kocku, zabu, lodku a spol je fan, ale ked budes potrebovat casti ktore maju do seba zapadat,to je uz trosku veda. Takze ked to das si niekde tlacit, ujisti sa ci to vedia vytlacit presne podla modelu, predpokladam, ze tam kde pouzivaju bezne 3d tlaciarne, tam mozu byt odchylky docela velke. problemom su vacsinou vnutorne rozmery ( napr chces vytlacit ruru s 10mm vnutornym priemerom a dostanes 9,1mm ) a podobne.

ked nie si lavy a vies robit s googlom do prusu by som nesiel, zbytocne preplacas.
pozri sa na alibabe po klonoch i3, vyhni sa tlaciarnam ktore su z akrylatu, isiel by som do tej, co ma ram z hlinikovych profilov.
samozrejme kup si aj buildTak podlozku. lepsie ako saskovat UHU pripadne lepit maliarsku pasku.
podstatnejsie ako autoleveling je aby si mal AL heatbed kvoli lepsiemu rozlozeniu tepla z HB.
Autoleveling si vies dobastlit aj sam, inducni snimac a odporovy rebrik z 2 resitorov.
proste aj ked si kupis cinsky klon a budes dokupovat nan lepsie suciastky, tak sa nedostanes na sumu co stoji prusa. a tie lepsie diely nie su hned nutnostou, osobna skusenost ,kupil som postavil som a tlacim, postupne upgradujem. jedina vec , kedze som bol lenivy davat sekundak na sruby , obcas musim vsetky skontrolovat a podotahovat, pretoze par krat sa mi tak stalo pocas tlacenia ze srubik vypadol a bolo po tlaceni.
cele je to o tom, ze ked chces mat 3d tlaciaren ako tlacarien na papier k PC, zapojis a ides pokial sa nepokazi, tak si kup nieco drahe overene, inak vsetky tie stavebnice vyzaduju urcity druh entuiazmu k tomu.

Jenda

« Odpověď #8 kdy: 03. 07. 2017, 17:49:09 »
proste aj ked si kupis cinsky klon a budes dokupovat nan lepsie suciastky, tak sa nedostanes na sumu co stoji prusa

Záleží, jestli to bere jako hobby, nebo jestli si počítá (nebo někomu počítá/někdo mu počítá) čas.

Markus

« Odpověď #9 kdy: 03. 07. 2017, 19:08:00 »
Jestli chcete proste tisknout jdete do Prusi MK2. Jestli chcete blbnout se sroubkama, zavitovkama a hlavne u toho byt do vanoc urcite jdete do nejakeho klonu a nebo do Rebela. Vsechno je o tom samem. Vetsinu casu budete hledat na netu jak co opravit/vyladit. Ano Prusa je ze vsech tady navrhovanych variant nejdrazsi ale oproti seriozni konkurenci(makerbot, ultimaker, zortrax) je nejlevnejsi a v cene ma support linku 24/7, skvelou dokumentaci a vlastni jednoduchy soft zdarma.

Ale pro tisk jednoho velkeho modelu muzete vyuzit nejakou sluzbu(ale bude to vazne drahe) a nebo jestli jste z Prahy mohu vam pujcit svou nevyuzitou MK2 za nejaky amortizacni poplatek.

dustin

« Odpověď #10 kdy: 04. 07. 2017, 10:29:22 »
markus: Můžeš porovnat Průšu MK2 s praktickou zkušeností s konkrétním čínským klonem? Myslím tvou zkušenost, ne "na netu jsem četl". Protože jsem četl i spoustu spokojených recenzí. Já nemám (zatím) praktickou zkušenost ani s jednou, tak mě to zajímá. Díky.

radek

« Odpověď #11 kdy: 04. 07. 2017, 11:53:21 »
Anet a8 stojí kolem 4000 včetně dopravy z Německa (takže i s dph a clem). Výhoda je snad jen cena. Špatně rozhodně netiskne, ale na Průšu nemá. Což je logické, když Průša stojí 17 000 (4,25x víc).

Zas u Průši jsem slyšel semtam problémy po delším používání (1000h+) - ulomené plasty, řemen,... U Anety to je zas pro změnu řemen a díky nekvalitním vodičům některé stroje dokonce hořeli (protože blbci ve fw nemají ochranu vůči přerušeným termistorům).

Do firem pak už dražší stroje - 300k+ za stratasys. Ono když si člověk spočítá, že se Průši věnuje 40+ hodin měsíčně, tak je jasný, že se vyplatí stroj, který je sice 20x dražší, ale věnuje se mu 10x méně času.

dustin

« Odpověď #12 kdy: 04. 07. 2017, 12:28:11 »
Díky moc, hodně zajímavé. Má prosím někdo zkušenost/porovnání s hliníkovými modely (Anet A8 + hliník, Anet A2)? Mně se to křehké plexisklo moc nelíbí... Díky moc.

Markus

« Odpověď #13 kdy: 04. 07. 2017, 14:58:59 »
Ja jsem teda u MK2 jeste zadny zlomeny plast nemel a jedine co jsem kdy resil bylo dotazeni remenicek a cisteni ucpane trysky od stareho, zapraseneho filamentu. Ja nejsem ladic a jen si obcas potrebuju vytisknout neco co udelam ve fusionu. Neresim lepidlo, pasku ani jine blbosti. Proste jen naslicuju model a dam ho tisknout. Ale tisknu jen z PLA a PETG zadnou exotiku i kdyz to pry jde.

Jenda

« Odpověď #14 kdy: 05. 07. 2017, 04:37:12 »
markus: Můžeš porovnat Průšu MK2 s praktickou zkušeností s konkrétním čínským klonem? Myslím tvou zkušenost, ne "na netu jsem četl". Protože jsem četl i spoustu spokojených recenzí. Já nemám (zatím) praktickou zkušenost ani s jednou, tak mě to zajímá. Díky.

Já jsem se trochu motal kolem prototypu starého Průši a pak jsem stavěl Průšu i3 MK2 (originální stavebnice) a musím říct, že ty věci jako tiskový ventilátor (můžeš tahat delší bridges a tisknout přiměřeně do vzduchu), PEI (oproti sklu/lepidlu/papíru/rozpouštědlům mnohem determinističtější chování) a autokalibrace zjednodušují život. Ventilátor a PEI ale nejspíš lze do klonu poměrně snadno dodělat.

Momentálně máme na i3 MK2 najeto 400 hodin a žádný problém zatím nenastal. Preventivně jsem podložil motor osy Y, přišlo mi, že se trochu naklání.