PC za cca 20 tisíc

zomb

PC za cca 20 tisíc
« kdy: 24. 06. 2017, 14:16:07 »
Zdravím,

potřeboval bych poradit ohledně výběru komponent do mého nového PC.
Co chci? Především svižnost a aby mi nějakou dobu vydržel, myšleno aby za pár let šlo v pohodě něco vyměnit a měl stále slušný stroj.
Užívat ho budu především na programování a občasné hraní (nejnáročnější zřejmě Skyrim), tedy grafika nemusí být nic extra.
Budu na něm provozat linux (mint), takže požaduji aby vše pod ním fungovalo jak má a neměl problém s různými ovladači apod.

Co mám zatím vybráno:
Motherboard ASROCK Fatal1ty AB350 Gaming K4
CPU AMD Ryzen 5 1600
GPU Radeon RX 550 4GB OC
SSD Samsung 960 EVO 250GB (M.2)
RAM 2x4 GB HyperX Fury
zdroj, skříň nezajímavé...

U procesoru nevidím nic lepšího než Ryzen (patice AM4 teprve začíná, tedy tu s námi ještě nějakou dobu bude), přemýšlím akorát jestli 1500X nebo 1600...
Grafika RX 550 4GB mi zřejmě bude stačit, nevidím důvod pořizovat si lepší.
U SSD přemýšlím jestli si koupit do klasické SATA III, nebo M.2...
A u té základovky mi jde tedy o to, aby měla socket AM4 (Ryzen), měla M.2 pokud budu chtít jít i do takového disku, aby něco vydržela a hlavně aby byla kompatibilní s linuxem.

Co byste mi poradili? Jde mi především o to, aby všechny komponenty byly kompatibilní s linuxem. Jakým značkám se vyhnout, jakým naopak mám dát přednost?

Předem děkuji za všechny rady :)

Re:PC za cca 20 tisíc
« Odpověď #1 kdy: 24. 06. 2017, 15:02:26 »
U SSD přemýšlím jestli si koupit do klasické SATA III, nebo M.2...

Pokud to jen trochu jde tak PCIe M.2.
To 960 EVO neni uplne spatna volba (prestoze zrovna EVO rady moc fanousek nejsem).

Jsi si jisty, ze te pameti neni malo?

Leon

« Odpověď #2 kdy: 24. 06. 2017, 15:13:58 »
Já bych se vyhnul AMD, jejich procáky ani grafiky mi do domu nesmí, co já jsem se s nima v linuxu naotravoval...  >:(

« Odpověď #3 kdy: 24. 06. 2017, 15:30:45 »
Já bych se vyhnul AMD, jejich procáky ani grafiky mi do domu nesmí, co já jsem se s nima v linuxu naotravoval...  >:(

Co muzes mit, prosim pekne, na Linuxu za problem s CPU?

(Co se tyka GPU od AMD, tak jsem nikdy nenarazil na neco, co by neslo resit na zaklade informaci z https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI ale je mozne, ze nekdo jiny ma smulu nebo jsem jako nehrac mene narocny...)

Meh

« Odpověď #4 kdy: 24. 06. 2017, 15:31:27 »
Obecne, pokud chces pouzivat distro X a aby vse automagicky fungovalo bez dalsiho usili, je mmj. vhodne koupit komponenty, u kterych byl cas, aby se podpora dostala do jadra, pripadne dalsiho softwaru, a jadro nebo dalsi software do distribuce X, tj. ne uplne novinky.
Tohle jsou vsechno zrejme nove komponenty, takze otazka je, jak moc bleeding edge Mint je.

Jine obecne pravidlo je, ze cim vic Intel, tim lepe. Nerikam, ze napr. ta sitovka Realtek nebude fungovat. Nejspis bude, Realteky obvykle funguji. U Intelu je ale prakticky jiste, ze podpora bude a v jadre.

« Odpověď #5 kdy: 24. 06. 2017, 15:58:12 »
Obecne, pokud chces pouzivat distro X a aby vse automagicky fungovalo bez dalsiho usili, je mmj. vhodne koupit komponenty, u kterych byl cas, aby se podpora dostala do jadra, pripadne dalsiho softwaru, a jadro nebo dalsi software do distribuce X, tj. ne uplne novinky.
Tohle jsou vsechno zrejme nove komponenty, takze otazka je, jak moc bleeding edge Mint je.

Trebas ten Radeon je stary dobry Polaris, u SSD je to vetsinou sumak...

Jine obecne pravidlo je, ze cim vic Intel, tim lepe. Nerikam, ze napr. ta sitovka Realtek nebude fungovat. Nejspis bude, Realteky obvykle funguji. U Intelu je ale prakticky jiste, ze podpora bude a v jadre.

Jeste nikoho nevyhodili za to, ze koupil IBM ;)

zomb

« Odpověď #6 kdy: 24. 06. 2017, 16:00:01 »
Díky za komentáře :)

Ondra Satai Nekola: Uvidím, zda bude paměť stačit, případně se dají vždy dokoupit další 2x4GB, volné sloty na motherboardu jsou...

Leon: Tak někdo si stěžuje na Nvidii, někdo na AMD, osobně se mi zdá AMD víc linux friendly, ale může to být jen můj pocit. Ideální by bylo, kdyby měl někdo zkušenost s jejich nejnovějšími produkty, které chci použít - tedy procesory Ryzen + grafiky řady RX...

Meh: Přesně toho se obávám, jelikož jsou to všechno relativně nové komponenty. Pokud jsem dobře googlil, tak v kernelu 4.10 se řešily mj. Ryzeny. Pokud bych nešel do Ryzenu ale Intelu, tak bych zřejmě šel do i5-7600. Jenže ten je na socket 1151 a ten už tu s námi tak dlouho nebude, jako AM4. Vypadá to tedy že se budu muset rozhodnout mezi aktuální jistotou (podpora v jádru) a možnou budoucí rozšiřitelností...

Leon

« Odpověď #7 kdy: 24. 06. 2017, 16:25:20 »
Procáky AMD jsem zahrnul do kolektivní viny, po zkušenostech s AMD grafikama bych ani do těch procáků nešel. Naštěstí mě tyhle nabytý zkušenosti nestály ani korunu, zprovozňoval jsem AMD grafiky jiným a nikdy jsem u toho moc slušnej nebyl. U nvidie stačí nahodit jejich uzavřenej ovladač a jede všechno bez problémů, naštěstí mezi známýma nemám žádnýho GNU/Stallmana kterej by vyžadoval nouveau  ;D

« Odpověď #8 kdy: 24. 06. 2017, 16:36:37 »
Procáky AMD jsem zahrnul do kolektivní viny, po zkušenostech s AMD grafikama bych ani do těch procáků nešel.

Aha. Takze je to spis dojmologie nez zkusenost.

cofola

« Odpověď #9 kdy: 24. 06. 2017, 17:43:53 »
Procáky AMD jsem zahrnul do kolektivní viny, po zkušenostech s AMD grafikama bych ani do těch procáků nešel. Naštěstí mě tyhle nabytý zkušenosti nestály ani korunu, zprovozňoval jsem AMD grafiky jiným a nikdy jsem u toho moc slušnej nebyl. U nvidie stačí nahodit jejich uzavřenej ovladač a jede všechno bez problémů, naštěstí mezi známýma nemám žádnýho GNU/Stallmana kterej by vyžadoval nouveau  ;D

Ty CPU budou v klidu, a pokud si k nim koupite externi grafiku od nVidie tak AMD ovladace na grafiku nebudete muset resit.
Ja mel na AMD grafiky stejny nazor jako Vy ale posledni zhruba rok se ty AMD ovladace lepsi, delaji co muzou.
Nevim jak cerstvou mate zkusenost ale pokud je to tak rok dva zpatky tak souhlasim, byla to tragedie.

lol

« Odpověď #10 kdy: 24. 06. 2017, 17:44:12 »
Ahoj. Nedávno jsem něco podobného skládal. Předem bych řekl, že výběr zdroje rozhodně zajímavý je (viz PCtuning a jejich recenze zdrojů).

-desku máš zbytečně drahou, platí se tam za "Fatal1ty"
-Ryzen určitě alespoň 1600
-GPU bych spíše volil GTX1060, je prostě provozně lepší - ale když tak ji z košíku vyhoď a dorovnej nějakou jinou ;) Sehnat ale nyní pořádné GPU při té mining mánii není lehké :(
-SSD OK, ale můžeš výrazně ušetřit na 2.5" verzi (rozdíl stejně nepoznáš).
-máš málo RAM, pokud se vlezeš, dal bych 16 GB (2x8GB kit)
-zdroj vem s alespoň Gold účinností. Dobré jsou třeba Seasonic G-series, ale s nižším rozpočtem berem druhý nejlepší :)

Viděl bych to tedy nějak takto: https://www.alfa.cz/basket.php?items=_3V8Y013TMK013J0P013MA3013RER012BGT01

« Odpověď #11 kdy: 24. 06. 2017, 17:53:41 »
Ahoj. Nedávno jsem něco podobného skládal. Předem bych řekl, že výběr zdroje rozhodně zajímavý je (viz PCtuning a jejich recenze zdrojů).

-desku máš zbytečně drahou, platí se tam za "Fatal1ty"
-Ryzen určitě alespoň 1600
-GPU bych spíše volil GTX1060, je prostě provozně lepší - ale když tak ji z košíku vyhoď a dorovnej nějakou jinou ;) Sehnat ale nyní pořádné GPU při té mining mánii není lehké :(
-SSD OK, ale můžeš výrazně ušetřit na 2.5" verzi (rozdíl stejně nepoznáš).
-máš málo RAM, pokud se vlezeš, dal bych 16 GB (2x8GB kit)
-zdroj vem s alespoň Gold účinností. Dobré jsou třeba Seasonic G-series, ale s nižším rozpočtem berem druhý nejlepší :)

Viděl bych to tedy nějak takto: https://www.alfa.cz/basket.php?items=_3V8Y013TMK013J0P013MA3013RER012BGT01

GTX 1060 Gaming za sedmicku do sestavy za 20k, kdyz neni primarne na hrani a navic skoncis vydany na milost a nemilost NVidiovym ovladacum?

Ta deska ma jenom dva sloty na RAM, nemuze pak rozsirit pamet aniz by existujici daval pryc.

Leon

« Odpověď #12 kdy: 24. 06. 2017, 18:34:36 »
Všíchni mi rozmlouvali ať nemluvím s trollem Nekolou ale ten útok na nvidii byl fakt ostrej a nezakládá se na pravdě, tak jdu na to:
To tvoje "na milost" seš vydán pokud máš nvidiu geforce 4, z roku 13 před klackem, to je nejstarší vydaná podporovaná nvidia.
Věřím že nedokážeš ani napočítat rozdíl v letech mezi vydáním téhle karty a dnešním datem. Taky kde by tě to na zvláštní škole naučili, viď?
A vzkaz pro původního tazatele: Pokud si koupíš dnešní nvidii tak máš minimálně 10 let pokoj od problémů, včetně Nekoly a jeho trollení.

jpu

« Odpověď #13 kdy: 24. 06. 2017, 20:03:50 »
Nic lepsieho ako AMD? To je vtip? Skus sa pozriet po X seriach od Intelu. Drahsie, ale intel je intel.

« Odpověď #14 kdy: 24. 06. 2017, 20:30:17 »
Nic lepsieho ako AMD? To je vtip? Skus sa pozriet po X seriach od Intelu. Drahsie, ale intel je intel.

Ocividne mysli v dane cenove relaci. Pokud mas penez na rozdavani nebo nutne potrebujes singlethread vykon, tak samozrejme Intel.