Dočetl jsem ty tři strany a furt nevím co vlastně umíte a jaká je Vaše přidaná hodnota. Vyjma té Shinyapps, což je framework na malování grafů. V Pythonu (který neznáte) jsou na to třeba Plotly, Matplotlib a nebo Bokeh (vše na grafy, publikace na web je věc jiná). Hezký způsob jak prodat nějakou práci, ale to je tak s bídou 10% úspěchu a obal. Na malování obrázků a vizualizaci dat nemusíte mít Matfyz a dokonce nutně ani VŠ. Podstatných je těch 90 % pod tím.
Nepovedal som, že nepoznám Python, naopak ho aktívne používam napr. na tensorflow, opencv, scrapy, niektoré modely zo scikit-learn do ensemblu k R-kovým modelom, na algoritmické veci, prevody súborov do iných formátov atp.
K tomu poznám asi 10 ďalších jazykov, ale nemôžem ich všetky aktívne používať, to by som sa nemohol rozvíjať v iných oblastiach. No a prioritne používam R, hlavne na EDA, modeling, data cleaning a potom aj na prezentačnú vrstvu.
Ten Bokeh počujem prvý krát, díki za tip. Nás učili Matplotlib a Seaborn. Klientovi som tam dal nvd3, čo sú moje oblubené, ale rozmýšlali sme aj nad Plotly, lebo chceli koláčové grafy, ale všetky s jednou legendou, ale Plotly mal zasa problém so subtitlami, takže nakoniec som ich presvedčil, že stacked horizontal bar je aj tak najlepší na ten typ dát.
Inak pôvodné zadanie bolo, že analýza zmeny kurzu rublu na nákupné patterny ruskej populácie. Ale jednak na to nemali úplne vhodné dáta a za druhé klient aj tak nevie, čo vlastne potrebuje, kým mu to nepoviete, takže nakoniec z toho bola interaktívna vizualizácia a nejaké modelovanie a predikcie.
Na malování obrázků a vizualizaci dat nemusíte mít Matfyz a dokonce nutně ani VŠ. Podstatných je těch 90 % pod tím.
A to som ich mal poslať do p., že ja som neštudoval tisíce hodín, aby som tu teraz kreslil nejaký graf? Ja som vďačný za každú prácu v obore. Podla zmluvy som to nemohol outsorcovať. A predstavte si, že aj data cleaning som robil a ruka mi neodpadla. Pôvodne mali dodať čisté dáta oni, ale nejak sa nezadarilo ani na tretí krát.
A Vy neumíte ani napsat dotaz tady na fórum "umím a, b, c,... fň, kň", při studiu jsem se specializoval "na to a to" a chci za to "tolik". To není přeci žádná raketová věda, ale elementární komunikační dovednosti. Objasnilo by to úplně všechno.
špecializácia: data science, predictive analytics, predtým software engineering
domain: sport betting (aktívne tipovanie), supply chain management (1 semester na MITx), financie - podielové fondy (vývoj/support IS)
programming: R, Python, MySQL (najčastejšie používam); C++ (dosť som používal predtým, teraz radšej len základná optimizácia + AWS); + mrte ďalších, z tých relevatných napr. Hadoop, Spark, MongoDb; najčerstvejší prírastok Associate Android Developer (do rezervy).
z ostatných užitočných skillov napr. základy project managementu, dwh
Za koľko presne nebudem písať, lebo to jednak závisí od veľa okolností a navyše sa mi už stalo, že nakoniec ponúkali viac. Veľa našich firiem túto taktiku používa tiež, takže na tom nevidím nič zlé. A navyše kebyže ste aktívnejší tak si viete domyslieť.
PS: Kdybych někomu tlačil R-ko, tak mě dost lidí zabije. Kvůli naprosto šílený syntaxi.
No hlavne, že "import from future" je to najlepšie čo môže byť.
nerozumím, co tady řešíš
, pokud něco neumíš, sedni si a douč se to, pokud ti nevadí se něco doučit a pracovat v Praze, napiš mi a práci máš hned.
Dík, napíšem.
Ja už neviem, čo sa mám učiť. Každý chce niečo iné. Tak sa proste učím, čo sa hodí mne a čo ma baví.
..obore, ktorý som vyštudoval..
..ale nejak sa mi nedarí..
můj náhled na situaci v česku (možná platí i pro slovensko) je, že pro dost věcí, které se na místních lepších či horších uni dají vystudovat, tady chybí uplatnění.. ..skoro se mi chce říci, že CZ je takovou IT montovnou. Né že by se tady nenašly zajímavé projekty, ale je jich jen pár a v malém měřítku. A skutečný "velký" vývoj se dělá někde jinde..
Nedávno jsem na nejmenované konferenci zaslechl, že japonsko si stanovilo, že AI, a s tím spojený výzkum je klíčové téma pro rozvoj ekonomiky, a současně tři(!) ministerstva tlačí RnD v této oblasti. Nepamatuji si podobně silný postoj od žádné středoevropské vlády.
Takže moje rada zní, koukni se přes hranice.
Tiež to vidím podobne.
Keď som hladal nejakého normálneho developera, všade samé IS, architektúra žiadna, dokumentácia žiadna, test-casy žiadne, poctivo vycibrené algoritmické myslenie Ti je na dve veci, len samý copy-pasting, ale hlavne nič neoptimalizuj, neautomatizuj, lebo to by sme robili menej, a my sme platení od hodiny, blééé.
A keď som chcel trebárs nejaké c++ na zaujímavejšom projekte, tak buď 2-3 roky komerčnej praxe v c++ alebo sa tam hlásilo 250 ľudí (fakt mi došiel taký mail, keď som sa sťažoval prečo sa mi neozvali).
Teraz to vyzerá byť už o dosť lepšie, ale už som zmenil zameranie a som zase tam kde som nechcel byť. Ale už aj data science jobov pomaly pribúda, tak snáď sa to bude ešte zrýchlovať.
Nie som z tých, čo by išli len kvoli práci až na kraj sveta (ten Singapur snáď myslia na remote), ale napr. také Rakúsko by sa mi pozdávalo. Len je to tam samá nemčina a keď už je inzerát po anglicky tak je to senior.
Moje skúsenosti s Rakúskom:
1. Junior Data Scientist - neozvali sa
2. Expert Data Science - ozvali sa oni mne, v inzeráte mali 5-8y, najprv že nevadí a nakoniec ma nezobrali, že nemám skúsenosti s marketingom
3. BI Analyst w SQL skills - tak o level nižšia pozícia, ale však na začiatok fajn, ale zdôrazňoval som im, že sa chcem posunúť ďalej, len neviem či tam takú career path mali, či si to nevysvetlili, že im po roku zdrhnem, ale po telefonickom rozhovore sa neozvali
4. Data Analytics & Modeling - chceli image processing a moc mi to nešlo