Kodi na RPi3 bez chladiče

hugochavez

Kodi na RPi3 bez chladiče
« kdy: 27. 05. 2017, 23:17:38 »
Provozujete nekdo Kodi/OSMC na RaspberryPi 3 BEZ pridavneho chladice CPU ??
Sam pouzivam uz dlouho RPi 2 a plna spokojenost, takze nevim jestli ma vubec smysl delat HW upgrade, tim spis ze sem cetl ze ver.3 se dost hreje a i nabijecku ma s vyssim napetim......
Tak me zajima jake mate zkusenosti.
« Poslední změna: 29. 05. 2017, 09:09:27 od Petr Krčmář »

MilHaus

Re:Kodi na RPi3 bez chladice
« Odpověď #1 kdy: 28. 05. 2017, 00:37:06 »
Tak me zajima jake mate zkusenosti.

• RPI3 teď nemá smysl kupovat, chystá se RPI4.
  • RPI2 šlo napájet přes USB přímo z telky, RPI3 nende.
  • RPI3 bez chladiče funguje, když tak stačí ten nalepovací nebo to prostě nezavírat do krabičky, ta zvyšuje teplotu.
  • RPI3 je podstatně svižnější
  • RPI4 má být zase o hodně lepší než trojka, šušká se o lepších provozních vlastnostech, 2GB ram a trochu rychlejším CPU

MilHaus

« Odpověď #2 kdy: 28. 05. 2017, 00:42:21 »
Ad RPI 4: brzo = ale nejdřív na konci roku!
Abych tu zase nešířil nějaké bludy.

MilHaus

Radovan.

« Odpověď #4 kdy: 28. 05. 2017, 10:36:50 »
https://www.alza.cz/asus-tinker-board-d4799053.htm?catid=18851862
Jo, kámoš to zkoušel a je to taková mr[PÍP]ka, že se vrátil k RPi2.

RPI4 má být zase o hodně lepší než trojka, šušká se o lepších provozních vlastnostech, 2GB ram a trochu rychlejším CPU
Lepší bude určitě, o 2GiB RAM se šušká od dvojky. Ne že bych je neuvítal, ale Malina je určená k něčemu jinému než nafukování bobů na desktopu.

MilHaus

« Odpověď #5 kdy: 28. 05. 2017, 14:15:37 »
to zkoušel a je to taková mr[PÍP]ka, že se vrátil k RPi2.

...ale Malina je určená k něčemu jinému než nafukování bobů na desktopu.

No to nemáš pravdu, co vím, tak na to malé dolování šušní je za stávající situace určené RPi Zero/W nebo RPi1.
RPi4 má být pro více seriózní práci a co se šušká, RPi foundation začali blbnout s AI od Google a tam jsou 2GB žádoucí.
Proto si myslím, že ty 2GB jsou reálné a navíc mi přijdou jako velmi zajímavá feature.

Ohledně ASUS Thiner Board - PROČ?
Hele, přiznám se, že jsem to neměl v ruce, od ASUSu je to takový výkřik do tmy, když ostatní vyrábí RPi-like boardy, my budeme taky. Na druhou stranu se natolik drželi generických komponent, že by snad nemělo být co Po__at ne?

CPU Rockchip RK3288 používá třeba i MiQi a další Hošivkoši výrobci.
Je to ARM Cortex-A17 a A17 není špatný ARMík ne?

BUDU MOC RÁD, POKUD TROCHU VÍC ROZEBEREŠ, CO HO NA TOM ŠTVALO.

Víš, docela běžnou jsou takové výkřiky od ultraortodoxních-malinářů, kteří se bojí štěpení komunity a plivou na BananaPI i další RPi-like boardy. Tímto se ti předem omlouvám, nevztahuj to na sebe, je to jen jistá obezřetnost.

PROSÍM, PODĚL SE S NÁMI O CO NEJVÍC ZKUŠENOSTÍ.
Třeba mi tím ušetříš 1500 za Asus TiB.

PS: Celá RPi foundation může jít do (_._) když se pořádně nedá sehnat RPi Zero a to už vůbec nemluvím o nedostupné RPi Zero/W.  >:( Jo a RPi Zero/W za 50Euro nechci.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #6 kdy: 28. 05. 2017, 17:55:45 »
@MilHaus ad Tinker, v ruce sem ho nemel, ale ani netusil ze je v CR uz v prodeji a za vybornou cenu, takze presto ze mam RPi2 a RPi3, tak si dnes Tinker objednam, ze zvedavosti a take ze me u RPi stve ze kdyz to chci pouzivat jako Desktop a ZAROVEN jako HTPC-Kodi, tak NENI moznost se z Kodi prepnout na desktop (alt+tab nebo \) ale musim ho vzdy vypnout, uvidime jak to bude resene tu :)
jinak RK3288 i kdyz starsi stale povazuju za nejvykonejsi 32bit ARM CPU (64bit OS nevedu na ani na vetsine x86 PC :) Ugoos UT3 s RK3288 dodavaji predinstalovane primo s Xubuntu uz roky (jako jedno z mala(ze 2?) vyrobcu Android/TV-Boxu)... lepsi zvukovka  bude urcite plus, 2GB RAM pro desktop take fajn, GLAN uz je jen takovej bonus (pro danej usecase) ale potesi...

MilHaus

« Odpověď #7 kdy: 28. 05. 2017, 18:24:47 »
Desktop a ZAROVEN jako HTPC-Kodi

Můj odhad: Pokud z distribuce nevyžvejkáš drivery a licence kodeku, moc bych na plynulé přehrávání třeba skrz VLC nevěřil. RPi3 má taky slušný výkon, v KODI to jede jako z praku, ale zprovoznit akceleraci mi přišlo tak zdlouhavý, že jsem se na to vybobkoval.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #8 kdy: 28. 05. 2017, 19:41:03 »
tak ja mam na RPi3 Raspbian (akorat LXDE sem nahradil s Xfce), VLC neresim/neresil, slo mi vyhradne o Kodi a to (z pridaneho repa kde je 16,17) slape s akceleraci bez problemu automaticky... ALE PRAVE je to resene tak ze si Kodi otevre vlastni screen a z nej neni mozno se prepnout jakkoliv na X11 screen...
testoval sem dale UbuntuMate, Fedoru24, Fedoru25, ArchLinux, openSUSE Tumbleweed... vsude (pokud Kodi je a/nebo jde pridat s dalsi/user repa) tak je totozne, JEDINE Fedora25 to ma klasicky jako Desktop (bezi to v fullscreen X11 okne, jde prepinat na Plochu), ale tragicky pomale ze ani SD rozsliseni to nedava...

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 28. 05. 2017, 21:03:07 »
Mam RPi3 a provozuju na něm RetroPie (díky za místní miniseriál!). Systém mi nejede z karty ale z USB flash. Při připojenym HDMI, zapnutý onboard wifi a připojenym PS 3 ovladači (bezdrátově přes BT) jsem nevyždímal větší odběr než 400mA. Zajímalo by mě, kterej vůl rozhodl, že s adaptérem pod 2A se to nemá provozovat. Jede mi to tu z Apple nabíječky, která dává 1A. Zkoušel jsem i Samsung nabíječku, která dává taky 1A. Jede to v pohodě...

Teploty: Při hraní cca kolem 60 stupňů. Bez chladiče. Nevidím problém. Je to jen tak na volno bez krabičky.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #10 kdy: 28. 05. 2017, 21:34:31 »
to info o 2A (resp.2.5A) je dano tim ze pokud to ma zaroven v 4xUSB davat v kazdem az 500mA, pak maji lidi pocit ze na provoz holeho RPi potrebujou >=2A zdroj coz je blbost, tam jde hlavne o to aby to nebyl nejakej cinskej adapter za 0.5$ a se stitkem 3A co v zatezi da 300mA ;)

s tou teplotou je to podobna nepochopena fama, to vzniklo tak ze nekdo provedl zatezovej test, kdy v RPi3 zatizil vsechna 4 jadra na 100% a teplota byla o 20C vice nez u RPi2 ktere ale v 100% zatezi je o 50% pomalejsi nez RPi3 ;) v bezne prumerne zatezi je pak RPi3 jenom o 10C(60C) vice nez RPi2 (50C), nicmene jen pro dobrej pocit mam v RPi3 medenej chladic, ale to spis proto ze nad tim mam LCD tak aby to nebylo tak bodove...

pokud mam ovsem nekdo pocit ze RPi3 potrebuje chladit, tak tady je inspirace na aktivni chlazeni znacka "komar utoci" :))
https://i.stack.imgur.com/Uv0ka.jpg

MilHaus

« Odpověď #11 kdy: 29. 05. 2017, 00:00:47 »
znacka "komar utoci" :))

Co bude příště?
Vodník pro RPi? :-D ??

Já na RPI dávám vždy hliníkovej chladič, jednak je levnější, jednak dostupnější a jednak hliník podstatně lépe předává teplo do vzduchu.

nobody(ten pravej)

hugochavez

« Odpověď #13 kdy: 29. 05. 2017, 01:14:41 »
to zkoušel a je to taková mr[PÍP]ka, že se vrátil k RPi2.

...ale Malina je určená k něčemu jinému než nafukování bobů na desktopu.
.......
PS: Celá RPi foundation může jít do (_._) když se pořádně nedá sehnat RPi Zero a to už vůbec nemluvím o nedostupné RPi Zero/W.  >:( Jo a RPi Zero/W za 50Euro nechci.

https://www.amazon.co.uk/Raspberry-Pi-Zero-Wireless-Essentials/dp/B06XCYGP27?SubscriptionId=AKIAILSHYYTFIVPWUY6Q&tag=duc08-21&linkCode=xm2&camp=2025&creative=165953&creativeASIN=B06XCYGP27

tvrdej ze Price:    £24.00

je zajimavy ze hlavni vyrobce RPi to opravdu nema  :o

hugochavez

« Odpověď #14 kdy: 29. 05. 2017, 01:32:35 »
Mam RPi3 a provozuju na něm RetroPie........

Zajímalo by mě, kterej vůl rozhodl, že s adaptérem pod 2A se to nemá provozovat. Jede mi to tu z Apple nabíječky, která dává 1A. Zkoušel jsem i Samsung nabíječku, která dává taky 1A. Jede to v pohodě...

Teploty: Při hraní cca kolem 60 stupňů. Bez chladiče. Nevidím problém. Je to jen tak na volno bez krabičky.
60' i v lete kdyz je venku +30??
Ohledne ty nabijecky, co si pamatuju tak uz u RPi2 se doporucovalo "predimenzovat nabijecku aby pri zatezi nepadalo napeti" =nektery lidi si stezovali ze s nekterejma nabijeckama to bylo nestabilni a zamrzalo to, obzvlast pri sledovani BRripu kdy jela HW akcelerace.....

BTW ten problem co mela/ma RPi2 ze kdyz jede BR stream kterej ma vicekanalovej/vicejazykovej zvuk tak se obraz seka uz vyresili?? Pokud clovek nemoh pouzit "pass-thru" tak musel ze streamu vyseparovat a zahodit ostatni zvukovy stopy pripadne vicekanalovej zvuk predelat na stereo only a pak ten problem zmizel (vlastni zkusenost a ano MPEG2 kodek sem v tom mel a jelo to pres Kodi ktery zvlada HW akceleraci na 1+)
Jak je na tom RPi3 s H.265??