Čidlo pôdnej vlhkosti

TomBA

Čidlo pôdnej vlhkosti
« kdy: 20. 05. 2017, 19:53:20 »
Ako každý rok som v záhrade nainštaloval kvapkový zavlažovací systém. Každoročne sa snažím tento systém zdokonalovať a tak som si povedal že tento rok pripojím ku zavlažovacím hodinám aj čidlo pôdnej vlhkosti pre šetrenie vody. Vytočila ma ale cena za ktorú sa tieto čidlá predávajú (napríklad tu http://www.gardena.com/cz/water-management/water-controls/cidlo-pudni-vlhkosti/). Keďže ich potrebujem viac (4-5) hľadám jednoduché/lacnejšie riešenie, lebo pri tejto cene sa to nevráti ani za 10 rokov. Gardeňácke hodiny majú veľmi jednoduchý konektor na pripojenie čidla, ktorý vlastne pozná len stavy O/1. Takže by stačilo len voľajaké jednoduché meranie s potenciometrom pre nastavenie požadovanej vlhkosti.
Máte niekto s niečim takýmto skúsenosti?

Jenda

Re:Čidlo pôdnej vlhkosti
« Odpověď #2 kdy: 20. 05. 2017, 21:26:07 »
Dva dráty do země (materiál si budeš muset najít nějaký co nekoroduje a nepolarizuje se), interní pullup a vestavěný ADC?

mhepp

« Odpověď #3 kdy: 20. 05. 2017, 22:46:45 »
Jo a ještě appku a čmoud.

Vždyť na to stačí operační zesilovač jako Schmittův klopný obvod... Nějaká hysterze proti zákmitu se hodi vždy. I když chápu, že naprogramovat nějaký jednočip je dnes asi jednodušší.

FooBar686

« Odpověď #4 kdy: 21. 05. 2017, 02:16:43 »
Zvolil by som kapacitne cidlo[1]. Nerozladi ho zmena obsahu soli v pode (napr. pri hnojeni) a elektrody nekoroduju.

[1] https://www.dfrobot.com/wiki/index.php/Capacitive_Soil_Moisture_Sensor_SKU:SEN0193

Jenda

« Odpověď #5 kdy: 21. 05. 2017, 03:22:02 »
Jo a ještě appku a čmoud.

Na tohle já nejsem, většinou mi stačí, když to blije po sériáku něco snadno parsovatelného shellem.

Vždyť na to stačí operační zesilovač jako Schmittův klopný obvod... Nějaká hysterze proti zákmitu se hodi vždy. I když chápu, že naprogramovat nějaký jednočip je dnes asi jednodušší.

Do jednočipu se hlavně mnohem líp implementují další funkce. Např.
  • Pro zabránění polarizace se hodí měřit jenom jednou za půl hodiny pár sekund, a ideálně ještě otočit polaritu a změřit znova.
  • Chtěl bych mít zajištěno, že se nebude zalévat déle než hodinu denně, i když čidlo bude furt ukazovat sucho. (ochrana proti selhání systému)
  • Chtěl bych zalévat před západem slunce, ne náhodně v noci nebo v poledním parnu jak to zrovna čidlo ukáže.
  • No a pak samozřejmě možná časem bude chtít to ovládání na dálku.
To všechno je na pár řádků kódu, zatímco u diskrétních součástek to vyžaduje další obvody. Upřímně, nevidím důvod dělat v hardware věci, které se mohou dělat softwarově - hlavně když cena toho jednočipu je srovnatelná s cenou toho klopáku a spotřeba ve sleepu nejspíš menší [nevím proč se mi zdálo, že to chce na baterky].

Radovan.

« Odpověď #6 kdy: 21. 05. 2017, 16:43:36 »
(materiál si budeš muset najít nějaký co nekoroduje a nepolarizuje se)
Dva nerezové šrouby?

Zapojení s "čidlem" vlhkosti (detektor deště) bylo v Elektronické stavebnici 01, která se mi tady někde povaluje už třicet let...

Luke

« Odpověď #7 kdy: 22. 07. 2017, 23:11:18 »
TomBA - Já mám Gardena Easy Control a cena čidla se mi taky nelíbí - ty víš co se do vstupu na čidlo vlhkosti má posílat? Mohlo by to jít s tímto? Má to výstup ANO/NE - http://www.dx.com/p/soil-hygrometer-humidity-detection-moisture-water-sensor-module-light-blue-339636?utm_source=dx&utm_medium=club&utm_campaign=club_skureview_page#.WXO-k1G3yM8

TomBA

« Odpověď #8 kdy: 23. 07. 2017, 08:49:20 »
Hodiny, ktore mám, začnú proste v stanovenom čase polievat ak konektor pôdnej vlhkosti nie je zopnutý. To je celé. Nič sa tam neposiela, nenastavuje. To práve robí to gardenacke čidlo (požadovaná vlhkosť, interval odčítania). Takže to čo si poslal je podľa mňa ok, len treba doplnit baterku a dat tomu volajaku formu.
Ja som použil/upravil toto.
 http://s.aliexpress.com/ARjuuMVb
Funguje. Neviem nastavit požadovanu vlhkost, ale to čo tam je nastavené, funguje akurat (na paradajky a papriku).

dffsdfc

« Odpověď #9 kdy: 23. 07. 2017, 11:51:17 »
Dva draty s prevodnikem a parkrat za den bych zkontroloval
Zda proteka nejaky maly proud, tj. Je vlhko.

A podle toho co mi to pres den ukazalo bych vecer jednou pustil
Zalivani.