Domácí úkol: Proč je Ubuntu úspěšné?

j.

Re: Proc je ubuntu uspesne? - Domaci ukol
« Odpověď #15 kdy: 21. 01. 2011, 21:59:25 »
Ubuntu je nejuspesnejsi Linuxova distribuce.

Definuj kriterium uspesnosti. Prvnim a hlavnim cilem kazde soukromne firmy, na rozdil od neziskove organizace nebo nadace, by melo byt vydelavat penize. Mas informace o tom, jestli se uz, pripadne jestli vubec, se vratili proinvestovane penize? V tomto ohledu je nepochybne daleko uspesnejsi treba RedHat.

Dalsim kriteriem by mohl byt treba prinos do komunity. Nemam cisla, ale neco mi rika, ze RedHat i Novell/SuSE pro komunitu udelali daleko vic.

Pokud ale jako kriterium beres jenom rozsireni/pocet instalaci, tak nemam pochyb, ze Android roste rychleji nez jakakoli desktopova distribuce.

Ano, Ubuntu ve sve dobe jako prvni prineslo "just works" princip, a diky tomu se stalo nejinstalovanejsi desktopovou distribuci. Taky si pamatuju jejich instalacni CD-cka zdarma i s postovnym. Otazkou ale je, jestli se to da povazovat za uspech. Na produktech odvedli min prace nez jini, takrikajic jenom dotahli posledni mili, a utratili u toho strasne penize.

« Odpověď #16 kdy: 21. 01. 2011, 23:24:21 »
1. Důraz na User Experience pro běžného uživatele.
2. Výběr aplikací za uživatele. Většina Linuxových distribucí jde cestou "Vyberte si jaké aplikace chcete", Ubuntu naopak "Tady máte funkční a použitelný systém a tyto aplikace. Pokud se vám některá nelibí, můžete ji vyměnit za jinou".
3. Kvalitní Virální marketing. Vždyť o Ubuntu už si cvrlikají i lidi, pro které bylo PC~Windows a Internet~Modre E.
4. Projekt veden pevnou rukou Shuttlewortha, který se nebojí dělat rázná (někdo je označuje jako kontroverzní) rozhodnutí, OSS fundamentalistům navzdory (abych předešel flamu, tohle nemyslím nijak hanlivě)

Protože mě nic dalšího nenapadá, dam tohle jako bod 5: Ač Ubuntu nepoužívám, vždy si jednou za pul roku zkusím, co je nového a vždy uznale zamručím. Konečně se našel někdo, kdo to vzal za správný konec, vyzobává to nejlepší z open source a balí to do líbivého obalu. Vkrádá se mi na mysl, že se Mark inspiroval Jobsem. Defakto i v Applu vzali FreeBSD a vyvinuli z něj po všech stránkách dospělý dektopový OS. Mark se pokouší o něco podobného a můžeme mu děkovat, že jako základ zvolil Linux a ne nějake *BSD, protože mu GPL znemožňuje to v budoucnu uzavřít. Tedy vždy budeme moct těžit z práce, kterou Canonical a komunita okolo Ubuntu odvádějí. A jestli se někdy dočkáme že se Linux stane desktopovou platformou, podporovanou výrobci komerčního sofwaru alespoň jako MacOSX (což bych si přál), velkou zásluhu na tom bude mít právě Ubuntu.

« Poslední změna: 21. 01. 2011, 23:37:38 od Radim Zátopek »

« Odpověď #17 kdy: 22. 01. 2011, 02:31:36 »
1) Plug and Play
2) Marketing
3) Temer nejnovejsi soft (snazi se uvadet novinky, vylepseni, ukazuje budoucnost)
4) Velka komunita (vic hlav, vic poradi)
5) desktop GNOME a balicky DEB
---------
Snazi se nabidnout system v kterem se nemusis po instalaci temer o nic starat (tusim, ze i Wine je integrovan) - cilene pro BFU, pricemz si na sve prijde i pokrocily uzivatel, ale zalezi co tam potrebuje delat. Takoveto: internet, obcas neco napsat v OO.o, icq, skype apod... zvadne dneska kazda distribuce, ale Ubuntu ma lepsi marketing. Obecne se Ubuntu snazi nabidnout Linux bez specificke zamerenosti, coz je zase typicke pro ostatni Linuxova distra. Za Ubuntu jsem rad, spousta lidi totiz na Ubuntu zacina a objevuje svet Linuxu jako ten ne-jenom-konzolovy. Co si budeme nalhavat, 90% Ubuntaku prislo z Widli a mnoho z nich zjistilo, ze trapit se, dozadovat se kvality a jeste za to platit proste nemusi, Ubuntu jim totiz vyhovuje lepe nez predesly OS.

Podporujme je, protoze Cim min Widli, tim min DoS utoku!

btw. nepouzivam Ubuntu (zacinal jsem na nem)
« Poslední změna: 22. 01. 2011, 02:34:06 od smartin_xx »
Jestliže máte Windows tak si nafackujte, protože Váš počítač právě útočí na některý server. Děkujeme

« Odpověď #18 kdy: 22. 01. 2011, 10:42:54 »
Dovod je uplne jednoznacny a je jeden jediny

Windows vytvara dojem, ze clovek ovlada pracu s pocitacom, aj ked to nie je pravda. Teda uzivatelovi lichoti

Unix/Linux Vam ukazuje, co neviete, a teda hovori uzivatelovi pravdu o nom

Ubuntu, hovori pravdu tomu, kto ju chce pocut, a lichoti tomu, kto to chce.

branchman2

« Odpověď #19 kdy: 22. 01. 2011, 12:16:24 »
1. marketing (velka reklama v mediach)
2. marketing (zdarma CD)
3. marketing (prezentuje sa ako uspesne distro pre zaciatocnikov)
4. marketing (vsetko funguje hned - to si ludia hned hovoria medzi sebou a omylom to podvedome pripisuju Ubuntu namiesto Linuxu)
5. viac verzii podla potrieb kazdeho (edubuntu, kubuntu, ubuntu, xubuntu; LTS, bezny release, nevydany release)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #20 kdy: 22. 01. 2011, 12:42:30 »
Jednoznačně za tímto "úspěchem" jsou peníze, to je to jediné, co v denšní době zajišťuje úspěšnost. Je otázkou, co se stane, jestli někdy vyschnou zdroje .... nebo to je taková pračka? Těžko říct. Je to stejné, jako když se uchytila VHS, přitom Beta měla lepší parametry. Myslím, že i v Linuxu jsou lepší, jen nejsou tolik vidět. Ani nevím, jestli ubuntu přineslo něco inovativního do světa linuxu. Prostě prachy, prachy a zase jen prachy.

Jirka

« Odpověď #21 kdy: 22. 01. 2011, 16:23:38 »
1) Velka komunita = dostupnost informaci, ubuntu wiki, navody, vymena zkusenosti, snaha o i18n, dokumentace bugu + workaroundy, dokumentace
2) Balickovaci system = nutnost kazdeho vetsiho distra dneska, deb + alien = spokojeny user
3) Sluzby = nabidka sluzeb pro business, podpora od Ubuntu
4) Snaha o user friendly pristup = uzivatel si dela svuj business neresi co by resit nemel, snaha zjednodusit bezne uzivatelske operace
5) Konzistence v case = uzivatele vesmes vi co od toho mohou ocekavat

steve

« Odpověď #22 kdy: 22. 01. 2011, 16:42:30 »
A je Ubuntu opravdu úspěšné? V porovnání s jinými distribucemi nejspíš ano, ale globálně bych ho tak neoznačoval.

Každopádně pokud bych měl definovat nějaké body:
1)armáda trollů propagující Ubuntu snad i v diskuzích na kuchařských webech (většina to zde pojmenovává jako komunita)
2)snaha o co největší jednoduchost
3)přehledná wiki a fóra (i když mi přijde, že sem tam na českém fóru radí i lidé, kteří na to nemají dostatečný skill a některé rady podle toho vypadají)
4)je to pouze můj dojem - snaha přebírat některé věci od Apple - souvisí s bodem č.2
5)kvalita - sice to není za všech okolností stoprocentně fungující distro, ale v případě problému nastupuje bod č.1 a zakecá se to

« Odpověď #23 kdy: 22. 01. 2011, 20:55:12 »
Správna odpoveď:
1. Nie je vytvorené nadšencami ale riadne platenými zamestnancami -> manažment
2. Vyvíja len minimum sw, väčšinu berie z upstreamu a na vrch dá len patche a grafickú omáčku.
3. "Je ako Windows"
4. "Je tam Office"
5. "Je tam Firefox"

iwtu

Re: Domácí úkol: Proč je Ubuntu úspěšné?
« Odpověď #24 kdy: 02. 02. 2011, 00:42:41 »
Az prestanou chodit odpovedi dozvite se reseni jak to vidim ja.

??? Ach, uz viem. Kecat a kecat...

blizz

« Odpověď #25 kdy: 02. 02. 2011, 05:02:46 »
3. "Je ako Windows"

Neni ako Windows, Windows je omnoho stabilnejší OS. vo Windowse sa nemusím báť že mi po reštarte počítača niečo zmyzne, alebo sa vymaže, alebo že po najbližšom update systému mi prestane fungovať OpenOffice tak ako v Ubuntu. Ak už Ubuntu prirovnávaš k Windows tak jedine k Windows 95.

5. "Je tam Firefox"

Tak to je fakt dobrý dôvod. Prvé čo robím po inštalácii ubuntu, je odinštalovanie Firefoxu.

mirass

« Odpověď #26 kdy: 09. 02. 2011, 07:57:39 »
ubuntu no pro mně nevhodné
1) instalace málo rozpracovaná
2) po instalaci není ubuntu funkční v duál bootu dál najížděli win 7
3) to mě odradilo výsledek=instalace mandrivi
4) můj notebook = mandriva a na PC=open suse 11.3
po odzkoušení u známého který je začátčník i když já na tom nejsem o moc lépe tam ubuntu  došel jsem k závěru ,že pro mne jako pro uživatele je ubuntu fujj...jedna nafouknutá bublina.
hodnotím ubuntu 10.10

ondra.novacisko.cz

« Odpověď #27 kdy: 09. 02. 2011, 08:10:44 »
1) vypada to jako windows
2) chova se to jako windows
3) nastavuje se to jako windows
4) instaluje se to jako windows
5) je to zdarma

« Odpověď #28 kdy: 09. 02. 2011, 08:26:48 »
Jasný výběr cílové skupiny a podřízení všech kroků jejím požadavkům.

nonym

« Odpověď #29 kdy: 09. 02. 2011, 09:06:52 »
Je sice pravda, ze komunita je velmi velka, ale o kvalite nemoze byt ani reci. Okrem oficialnych HOWTO/FAQ stranok sa Ubuntu forum neda povazovat za zdroj informacii, casto  su tam kompilacie 3 navodov poskladane ("hlavne ze to tomu konkretnemu cloveku ide"). Popripade sa riesia nejake balickove konflikty jednoducho vymazanim niecoho, o com dotycny nema sajn na co sluzi ("hlavne ze to ide"). Nadsenie novacikom nechyba, casto v threade najdete 10 postov typu "sorry I don't know how to solve your problem". Koho to vsak zaujima? Z pohladu komunity je na tom podla mna lepsie (quality > quantity) arch, gentoo a asi aj Fedora (hoci Fedora sa vydala podobnym smerom ako Ubuntu, k beznym franta pouzivatelom).