Hlučnost Dell PowerEdge T30

_blr_

Hlučnost Dell PowerEdge T30
« kdy: 10. 05. 2017, 09:34:56 »
Zdravím,

máte někdo zkušenosti se servery Dell, hlavně co se týče hlučnosti? Hledám nějaký menší server čistě pro domácí použítí (Samba, WWW, moje síťové skripty). Server bude v obýváku, proto je pro mě důležitá hlučnost.

Dá se případně nějak akusticky odizolovat (akustická pěna, ..)?

Díky

Boo

Re:Hlučnost Dell PowerEdge T30
« Odpověď #1 kdy: 10. 05. 2017, 09:48:00 »
Na tohle ti vystaci nejaky NAS od Synology s ARM procakem a minimalni hlucnosti.

TKL

« Odpověď #2 kdy: 10. 05. 2017, 11:54:11 »
Na tohle ti vystaci nejaky NAS od Synology s ARM procakem a minimalni hlucnosti.

Nebo RPi 3.

_blr_

« Odpověď #3 kdy: 10. 05. 2017, 12:26:08 »
RPi 3 mám a je pro mé účely naprosto nevhodné, stejně jako cokoliv co má FW. Proto sháním server. Pokud nemáte zkušenosti s tímto serverem nebo podobnými (tj. základní deska, procesor, zdroj, disky s RAID), tak mi to nepište. Díky.

_blr_

« Odpověď #4 kdy: 10. 05. 2017, 12:43:20 »
* .. cokoliv co má FW microSD kartu.

Krom toho NAS je za podobné peníze (ten co by mě zajímal). To je opravdu lepší si koupit server (s tím, že se o něj musí člověk starat), kde jsou možnosti mnohem lepší.

TKL

« Odpověď #5 kdy: 10. 05. 2017, 12:43:48 »
RPi 3 mám a je pro mé účely naprosto nevhodné, stejně jako cokoliv co má FW. Proto sháním server. Pokud nemáte zkušenosti s tímto serverem nebo podobnými (tj. základní deska, procesor, zdroj, disky s RAID), tak mi to nepište. Díky.

V tom případě si protiřečíte. Mít klasický server a chtít, aby byl potichu je nesmysl. Nehledě o tom, že když ho zavřete do nějaké (vytlumené) krabice, tak ho uvaříte za 30 minut. Nesmíte se tedy divit, že dostáváte rady typu Synology nebo RPi. Obojí splňuje všechny vaše požadavky (není to hlučné, umí to Sambu a WWW) a jako bonus to žere minimum elektřiny.
To, že má RPi FW (FW chápu jako firmware) není překážkou, můžete si rozjet Raspbian, kde je vše, jako v normálním Debianu.

Pokud trváte na plnohodnotné, ale tiché mašině, tak se budete muset rozhlédnout po nějaké mikro pracovní stanici s pasivním chlazením a SSD. Pak to bude tiché jako pěna. Na opravdový server zapomeňte, nebo pro něj najděte jiné místo než obývák.

Skid

« Odpověď #6 kdy: 10. 05. 2017, 12:45:26 »
Co se výsledku týče, lépe by už asi vyšlo nějaké složené PC s pasivními chladícími prvky. Ty non-rack servery od Dellu už se v kanceláři snést dají na rozdíl od bladu, ale doma v obýváku bych to ani tak nechtěl.

Píšete o RAIDu, karta (dobrá/horší) se dá nacpat i do PC, T30 nemá ani hotswap PSU, takže je to v podstatě jen "větší PC". Pokud potřebujete jen velkou krabici - BigTower case pro klasické desky se sehnat dá taky. Nerozumím proto úplně té potřebě "serveru". Řešilo se to tu už mockrát, a většinou to skončilo flamem :o)

_blr_

« Odpověď #7 kdy: 10. 05. 2017, 13:27:16 »
U RPi odchází microSD karta (i kloudná) a celkově je pomalá. Ano, je absolutně tichá, protože nemá žádný ventilátor. Pokud dám k malině HDD, tak budu mít zase problémy se zdrojem. Už teď to vidím na nějakou UPSku.

Jde mi o to, aby celá bedna nedělala větší hluk než např. notebook nebo PC v klidovém režimu (žádné hry atd.).

To že časem odejdou ložiska ve ventilátoru a bude třeba ho vyměnit, beru.

Vzhledem k tomu, že nechci ten stroj využívat jako běžný uživatel, ale připojit k tomu další elektroniku (RS485, ethernet), tak chci zachovat případný výkon a možnost programování.

TKL

« Odpověď #8 kdy: 10. 05. 2017, 13:45:20 »
U RPi odchází microSD karta (i kloudná) a celkově je pomalá. Ano, je absolutně tichá, protože nemá žádný ventilátor. Pokud dám k malině HDD, tak budu mít zase problémy se zdrojem. Už teď to vidím na nějakou UPSku.

Jde mi o to, aby celá bedna nedělala větší hluk než např. notebook nebo PC v klidovém režimu (žádné hry atd.).

To že časem odejdou ložiska ve ventilátoru a bude třeba ho vyměnit, beru.

Vzhledem k tomu, že nechci ten stroj využívat jako běžný uživatel, ale připojit k tomu další elektroniku (RS485, ethernet), tak chci zachovat případný výkon a možnost programování.

No mi třeba za několik let SD karta u RPi neodešla. Vlastně mi nikdy žádná neodešla, narozdíl od USB flashek. Samozřejmě jsem to myslel tak, že k RPi připojíte disk přes USB (a pokud budete mít k RPi dostatečně výkonný zdroj a disk bude 2,5'', ideálně SSD, tak externí napájení potřebovat nebudete). Pokud budete SD kartu používat jen k nabootování systému a spuštění služeb, opotřebujete ji minimálně, navíc se dá velmi snadno pravidelně rsyncovat na připojený externí disk, takže v případě poruchy prostě nakopírujete zálohu a jedete dál. S RPi3 máte výkonu habaděj, stačilo by i RPi2, kamarád provozuje OwnCloud + poštovní server dokonce na RPi1 a nemá větší problémy. Připojit k RPi taky můžete kde co a celé by vás to vyšlo asi na desetinu ceny serveru, o kterém uvažujete, ale kdo chce kam... už k tomu více říkat nebudu, ať z toho zase není flame, jak psal kolega výše :-)

_blr_

« Odpověď #9 kdy: 10. 05. 2017, 20:13:15 »
Celkem se Vám povedlo mě rozhoupat, takže ještě mrknu na nějaké Mini PC..

Foldy

« Odpověď #10 kdy: 10. 05. 2017, 20:32:38 »
Klidně si tam nech server, mám pár PowerEdgu v pracovně sem tam si je zapínám, bez klimy 105db s klimou obstojných 90db. Počítám že ty moje R430 a R630 budou řvát podobně, takže si v obíváku natáhni sluchátka od televize a může ti to být jedno.

Skid

« Odpověď #11 kdy: 11. 05. 2017, 06:26:13 »
Nevím kolik tam těch stanic máte, ale 100db se mi zdá na towerový server trochu moc. To máte fakt naměřeno? R/430/630 jsou úplně jiná liga. Nejde porovnávat rackovou mašinu s towerem určeným do kanceláří... I tak, v obýváku bych to něchtěl :o)

JmJ

• 332
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 11. 05. 2017, 07:02:08 »
Standardni PC se dvema disky se da amatersky poladit tak, aby mohlo trvale bezet v mistnosti, kde se spi. Mel jsem to tak nekolik let a to PC spokojene bezi dal, jen ja spavam jinde :-)

Na CPU jsem dal nejaky aktvni, ale co nejvetsi chladic s co nejvetsim ventilatorem, zdroj take ve variante s co nejvetsim ventilatorem s regulaci otacek. Mezi disky a kovovy ram casu jsem daval nejakou tenkou gumu/molitan. Case byl kram za par korun, takze jsem ho musel trochu poslapat a ruzne potunit molitanem tak, aby nerezonoval. Cele jsem to soupl do zaviraci skrinky ve stole, terou jsem vylozil vlnitym molitanem. Do zadniho cela skrinky jsem ale vyrezal otvor o velikosti casu, vyvrtal jsem jeden maly otvor do "stropu" skrinky a nechal jsem skviru na spodni hrane dvirek.

V teto amaterske bastl instalaci to jelo min 5 let zcela bez problemu. Pak se stul pryc, PC slo normalne ven a bez problemu jede dal.

Provozuju na nem firewall, nat, sambu, email (postfix, dovecot, amavis), git, svn, apache, vpn...

_blr_

« Odpověď #13 kdy: 11. 05. 2017, 08:49:44 »
Zkušenosti s Intel NUC (nebo jinými barebone PC) někdo máte? V nějakém topicu zde na rootu bylo psáno, jak je to pro nonstop provoz nespolehlivý, jinde si to zase chválí...

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 11. 05. 2017, 08:52:18 »
Já bych pro ten účel bral pasivně chlazenou ITX desku s Atomem. Trochu z trhu zmizely, ale pořád jdou sehnat J1800 a J3355. K Malině jde disk připojit jen přes USB.