Odstranění položky ze zavaděče v MBR

Kyblík

Odstranění položky ze zavaděče v MBR
« kdy: 25. 04. 2017, 21:57:30 »
Svého času jsem instaloval dva systémy na PC, win7 na jeden HDD, a Debian na druhý HDD. Teď ale potřebuji ten HDD s Debianem dát jinde. PC se ale nespustí, píše něco jako že mu chybí zařízení xxxxxxxxxxxxxxxx a hodí se do grub shellu, nebo tak něco. Dá se to nějak opravit?

Re:Odstranění položky ze zavaděče v MBR
« Odpověď #1 kdy: 25. 04. 2017, 23:00:58 »
Který ze systému tedy potřebujete na tom disku zachovat? Pokud Windows, tak by mělo stačit nastavit jejich oddíl na aktivní a případně opravit MBR (resp. odstranit z něho Grub) srkz bootsect.exe (je součástí instalačního média).

Kyblík

« Odpověď #2 kdy: 25. 04. 2017, 23:28:27 »
Disky jsou dva, na každém jiný systém, ale grub je v MBR disku s win7. No a já tam potřebuji nechat právě ten W7, jenomže když odstraním ten disk s Debianem, tak mě to nenastartuje ani do W7. Chybí grubu zřejmě ten odebraný disk s Debianem, nejde ten grub odstranit nějak přímo ve W7?

Lol Phirae

« Odpověď #3 kdy: 25. 04. 2017, 23:38:25 »
nejde ten grub odstranit nějak přímo ve W7?

Zkus přečíst předchozí odpověď...  ::)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #4 kdy: 25. 04. 2017, 23:52:12 »
Grub ma na DISK1 - cast v MBR a cast mezi MBR a PrvnimOddilem(tam ma ovladace pro nacteni dalsich casti)
na DISK2 pak ma v /boot/grub/ konfiguraci kde jsou definovane (nastaveni a polozky menu) a spoustu dalsich casti/modulu...

takze ponechat Grub po odebrani DISK2 by znamenalo pripravit mu adresar grub nekde na prvnim disku a znovu nainstalovat grub pomoci grub-install s parametrem cesty k tomu novemu "grub dir" na DISK1 a zkopirovat mu tam grub.cfg z DISK2...

kazdopadne jak bylo receno, pokud ma zustat DISK1 s jen Win7, je nejjednodusi/nejvhodnejsi proste Grub na DISK1 zrusit a vratit/obnovit v MBR bootsector NT60 pro Windows bootloader...

Kyblík

« Odpověď #5 kdy: 26. 04. 2017, 01:43:23 »
Kde já teď, ubožák, seženu instalační médium? Nejde ten bootsect.exe nějak dodat do těch W7 co tam jsou nainstalované?

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 26. 04. 2017, 08:27:56 »
Bez instalačky se do podobných akcí vůbec nepouštěj.

Kyblík

« Odpověď #7 kdy: 26. 04. 2017, 09:58:04 »
A nejde nějak v tom grubu vypnout to detekování disku s Debianem? On by ten grub tam jako taký nevadil jde o 5 sekund zdržení při náběhu systému, vadí jen to, když se odebere ten disk s Debianem a grub se prostě zasekne. Já to považuji za nerozum, proč by měl grub znemožňovat náběh jiného systému, pokud "zlyhá" nějaký hardvér?
To byl vlastně smysl mého vlákna původně.

P_V

• 227
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 26. 04. 2017, 10:18:08 »
Kde já teď, ubožák, seženu instalační médium? Nejde ten bootsect.exe nějak dodat do těch W7 co tam jsou nainstalované?
Si ho stáhni přímo od MS, ne? Stačí od w10, protože nebudeš instalovat, jen potřebuješ spustit tu servisní live distribuci, co je na médiu.
https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10ISO
nutno míti v useragentu něco jiného než windows
pokud v tom SELECT na výběr verze změníš (přes debug režim v prohížeči) u nějaké option její value, nabídne ti to i W7 (4=retail, 91=OEM)

ByCzech

• 1 865
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 26. 04. 2017, 11:31:07 »
A nejde nějak v tom grubu vypnout to detekování disku s Debianem? On by ten grub tam jako taký nevadil jde o 5 sekund zdržení při náběhu systému, vadí jen to, když se odebere ten disk s Debianem a grub se prostě zasekne. Já to považuji za nerozum, proč by měl grub znemožňovat náběh jiného systému, pokud "zlyhá" nějaký hardvér?

Grub je modulární, pokud mu seberete možnost ty moduly natáhnout, tak logicky nefunguje.

Opravit/vyrobit mbr umí i např. nástroj install-mbr (dostupný v Linuxu). Jiná možnost je použít mbr.bin z balíku syslinux a nahrát ho na disk pomocí dd. Další možností je třeba: https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #10 kdy: 26. 04. 2017, 12:12:54 »
Prvotní problém je v tom, že jsi GRUB dal (vcelku nesmyslně) na disk s Windows, i když máš druhý disk s Linuxem.
Efektivnější by bylo nainstalovat GRUB na disk s Linuxem a ten s Windows nechat nedotčený.

Tím bys býval docílil toho, že by zavaděč Windows zůstal zcela beze změny a při vyndání disku s Linuxem by to jednoduše najelo do Windows.

Při selhání HW (tedy disku s Linuxem) by se nic nestalo a najely Windows.

Nejde o nerozum ve fungování GRUBu, jde o nerozum při konfiguraci :-)

Současná situace se dá řešit jednoduše - nabootuješ z instalačního DVD Windows a dáš tam něco jako fixmbr (resp. to, co radí jiní).

Samozřejmě ve chvíli, kdy jsi nějak rozbil startování Windows, se neobejdeš bez instalačního DVD (nebo jiného média). Půjč si někde od někoho (asi někde pracuješ, třeba tam máte ajťáky, třeba mají instalačku, ...)

Pokud by sis musel poradit bez instalačky Windows, pak lze jít ještě méně obvyklou cestou - resize oddílů na disku s Windows, vytvoření oddílu pro GRUB a nahození GRUBu na disk s Windows. Je to ale zbytečně komplikovaný a může přinést zbytečný trable.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 26. 04. 2017, 12:24:57 »
vyndat ten druhy disk s debianem z pc, nechat tam jen ten s w7, sehnat si instalacni medium w7, spustit instalaci a v dalsim dialogu dat opravit ... vyzkouseno .. funguje

nobody(ten pravej)

« Odpověď #12 kdy: 26. 04. 2017, 16:59:48 »

nevim jestli si necetl co jsem psal, nebo ti to jen nedoslo (ale snazil sem se aby to bylo jasne)...
GRUB ma svoji konfiguraci a dalsi potrebne soucasti v adresari /boot/grub kterej je na disku s DEBIANEM
jak bylo receno, NEJDE o nerozum, GRUBu, mel si zvolit v instalatoru "zavadec instalovat na: DISK S DEBIANEM" tim by i MBR cast byla na tomto disku, tak jako kdyz se instaluje na PRVNI nebo JEDINY disk...
tak snad je to jiz jasne ;)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #13 kdy: 26. 04. 2017, 17:04:23 »
edid: pokud by si instaloval zavadec na druhy disk, tak to jestli se startuje pres zavadec prvniho disku (tedy NT60 co by natahl normalne Windows) nebo zavadec z druheho disku (tedy Grub co by zobrazil menu s Ubuntu a Windows7), se pak urcuje volbou "Boot Poradi"(Boot Order) v BIOSu, pripadne klavesovou zkratkou pri zapinani PC, bejva to F12...

Kyblík

« Odpověď #14 kdy: 28. 04. 2017, 08:40:09 »

nevim jestli si necetl co jsem psal, nebo ti to jen nedoslo (ale snazil sem se aby to bylo jasne)...
GRUB ma svoji konfiguraci a dalsi potrebne soucasti v adresari /boot/grub kterej je na disku s DEBIANEM
jak bylo receno, NEJDE o nerozum, GRUBu, mel si zvolit v instalatoru "zavadec instalovat na: DISK S DEBIANEM" tim by i MBR cast byla na tomto disku, tak jako kdyz se instaluje na PRVNI nebo JEDINY disk...
tak snad je to jiz jasne ;)

Já jsem dobře rozuměl tomu, co jsi napsal a i rozumím tomu kde co je uloženo a vím, že pokud chci změnit zavádění, musím upravit konfiguraci grubu, tu pak pomocí scriptu update grub2 aktualizovat. Bohužel jsem asi špatně definoval to,  s čím chci pomoct. Tak ještě jednou.

Potřebuju vypnout v grubu kontrolu přítomnosti disku s debianem tak, aby zavaděč mohl pokračovat do Win7 a nespadnul mě do shellu.

Disk s Debianem je teď v tom noťasu vložen do slotu CD mechaniky a v případě potřeby CD mechaniky je nutno jej vyjmout a vložit CD mechaniku, což znemožní nastartovat Win7.

Zavaděč je upraven mnou tak, že pořadí startu je:
1. Win7
2. Debian
Po 5 sekundách tedy automaticky najede Win7, což se nestane, pokud je disk s debianem vytažen. Zavaděč zahlásí, že chybí zařízení a spusti se ten shell, se kterým neumím pracovat.

Ví někdo, jak tuto kontrolu HW obejít, vypnout, nebo něco jiného s ní udělat tak, aby po vytažení disku s Debianem normálně najel Win7?