reklama

Adresa lokální proměnné v C

Onestone

Adresa lokální proměnné v C
« kdy: 19. 04. 2017, 13:26:54 »
Zdravím, potřeboval bych vysvětlit jednu podivnost. Na Linuxu používám libdispatch v kódu v C, vytvořím si čítač (int counter) a ten pak používám v blocích, které dávám do fronty. Na hlavním vlákně si chci občas přečíst hodnotu, mám tam ukazatel na counter, ale program při čtení *counter spadne. Evidentně to nějak souvisí s těmi bloky, když je fronta prázdná, kód běží. Má s touto knihovnou někdo zkušenosti?

reklama


Onestone

Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #1 kdy: 19. 04. 2017, 14:23:39 »
P.S. Při výpisu pomocí %p je po zpracování celé fronty ta adresa čítače jiná než při deklaraci  ???

Danek

Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #2 kdy: 19. 04. 2017, 14:47:22 »
Zdravím, potřeboval bych vysvětlit jednu podivnost. Na Linuxu používám libdispatch v kódu v C, vytvořím si čítač (int counter) a ten pak používám v blocích, které dávám do fronty. Na hlavním vlákně si chci občas přečíst hodnotu, mám tam ukazatel na counter, ale program při čtení *counter spadne. Evidentně to nějak souvisí s těmi bloky, když je fronta prázdná, kód běží. Má s touto knihovnou někdo zkušenosti?
Asi by tochtelo nekam hodit ten kod, nebo aspon ukazku. Co presne je mysleno tim lokalni promenna? Pokud je tim mysleno opravdu lokalni promenna tak na tu nedava smysl delat ukazatel a ten pouzivat nekde mimo, jelikoz to kam ten pointer ukazuje uz nemusi existovat

PetrM

Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #3 kdy: 19. 04. 2017, 15:00:47 »
Co znamená "lokální proměnná"? Resp. jaká je úroveň toho "lokální"? Od jisté úrovně "lokálnosti" (nestatická uvnitř funkce) je vytvářena na zásobníku a po návratu z funkce má nedefinovanou hodnotu  ;)
Bez ukázky kódu se ale asi nehneme...

Onestone

Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #4 kdy: 19. 04. 2017, 15:15:01 »
Zdravím, potřeboval bych vysvětlit jednu podivnost. Na Linuxu používám libdispatch v kódu v C, vytvořím si čítač (int counter) a ten pak používám v blocích, které dávám do fronty. Na hlavním vlákně si chci občas přečíst hodnotu, mám tam ukazatel na counter, ale program při čtení *counter spadne. Evidentně to nějak souvisí s těmi bloky, když je fronta prázdná, kód běží. Má s touto knihovnou někdo zkušenosti?
Asi by tochtelo nekam hodit ten kod, nebo aspon ukazku. Co presne je mysleno tim lokalni promenna? Pokud je tim mysleno opravdu lokalni promenna tak na tu nedava smysl delat ukazatel a ten pouzivat nekde mimo, jelikoz to kam ten pointer ukazuje uz nemusi existovat

Struktura kódu je takováto:
Kód: [Vybrat]
int main() {
  __block int c = 0;
  printf("%p\n", &c);
  dispatch_async(...);
  printf("%p\n", &c);
  ...
}
Ty dva printfy vypisují různé adresy. Potřebuju předat jiné asynchonní knihovně ukazatel na ten čítač jako parametr (void*), proto to řeším, ale nevím, jak to udělat bezpečně, aby ten ukazatel zůstal platný. Funkce main nakonec končí ve smyčce událostí, takže proměnné na zásobníku zůstávají platné.


Michal Kovačič

Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #5 kdy: 19. 04. 2017, 15:17:04 »
Hmmm... lokální proměnná typu int (ideálně čítač) má tendenci být alokován do nějakého volného registru. Nicméně nápad použít ukazatel na lokální proměnnou nepatří mezi "zlaté standardy" programování bez ohledu na cokoli dalšího.

Michal Kovačič

Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #6 kdy: 19. 04. 2017, 15:21:33 »
Jenom jako pokus zkuste proměnnou c udělat:

1. globální - mimo main()
2. statickou v main()

Teorie mi říká, že by to mělo pomoci...

Onestone

Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #7 kdy: 19. 04. 2017, 15:29:32 »
Hmmm... lokální proměnná typu int (ideálně čítač) má tendenci být alokován do nějakého volného registru. Nicméně nápad použít ukazatel na lokální proměnnou nepatří mezi "zlaté standardy" programování bez ohledu na cokoli dalšího.
V C se callbackům dává parametr typu void*, takže ukazatel na int je naprosto normální, když vím, že proměnná na zásobníku ještě bude. Jde to samozřejmě obejít explicitním mallocem a toto řešení nejspíš použiju, ale z principu bych chtěl zjistit, proč výše uvedené hapruje. Doufám, že se tu objeví nějaký profík na C a vysvětlí to, možná to je nějaká samozřejmá blbost, kterou jen nevidím.

prezek

  • ***
  • 225
    • Zobrazit profil
Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #8 kdy: 19. 04. 2017, 15:31:48 »
nebylo by řešením jednoprvkové pole?
Možná ještě nějaké to volatile.
Optimalizace taky může pracovat s tím, že c není nikde měněno a pošle pokaždé ukazatel na nějakou nulu...

Onestone

Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #9 kdy: 19. 04. 2017, 15:39:22 »
nebylo by řešením jednoprvkové pole?
Možná ještě nějaké to volatile.
Optimalizace taky může pracovat s tím, že c není nikde měněno a pošle pokaždé ukazatel na nějakou nulu...
Provizorně jsem to vyřešil mallocem. Ale ten čítač se mění v těch úlohách fronty, tam právě předpokládám ten problém.

Mirek

Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #10 kdy: 19. 04. 2017, 15:40:26 »
Hmmm... lokální proměnná typu int (ideálně čítač) má tendenci být alokován do nějakého volného registru. Nicméně nápad použít ukazatel na lokální proměnnou nepatří mezi "zlaté standardy" programování bez ohledu na cokoli dalšího.
V C se callbackům dává parametr typu void*, takže ukazatel na int je naprosto normální, když vím, že proměnná na zásobníku ještě bude. Jde to samozřejmě obejít explicitním mallocem a toto řešení nejspíš použiju, ale z principu bych chtěl zjistit, proč výše uvedené hapruje. Doufám, že se tu objeví nějaký profík na C a vysvětlí to, možná to je nějaká samozřejmá blbost, kterou jen nevidím.
Odpověď je pravděpodobně poměrně jednoduchá - optimalizace. Řešení se jmenuje volatile. Ale upřímně,  raději bych tu proměnnou viděl jako lokální v modulu a navíc static a volatile.

Ivan Nový

Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #11 kdy: 19. 04. 2017, 15:40:36 »
Řekl bych, že procedura main nečeká na dokončení funkce display_async.

Onestone

Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #12 kdy: 19. 04. 2017, 15:46:12 »
Řekl bych, že procedura main nečeká na dokončení funkce display_async.
Čeká, už jsem psal, že uvízne ve smyčce událostí. A i kdyby ne, tak ty adresy se vypisují ještě v mainu.

hu

Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #13 kdy: 19. 04. 2017, 15:51:27 »
Liší se výsledek mezi různými hodnotami přepínače -On?

Onestone

Re:Adresa lokální proměnné v C
« Odpověď #14 kdy: 19. 04. 2017, 15:58:14 »
Liší se výsledek mezi různými hodnotami přepínače -On?
Ne. Při vývoji to překládám bez optimalizací, ale různé -On na to nemají vliv, teď vyzkoušeno.

 

reklama