Step down / step up DC měnič - rozdíl v účinnosti

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
Re:step down / step up DC měnič - rozdíl v účinnosti
« Odpověď #15 kdy: 14. 04. 2017, 13:37:56 »
..rozdíl v pořadí paralelizaci nebo serializace článků..
jde nějak rozumně zapojit paralelně články aniž by se (jo, sice extremně pomalu) nesamovybíjely?

IMHO větší napětí -> menší proud skrz články a polovodič v spínaném zdroji -> menší úbytek napětí na těchle "odporech" -> větší účinnost.

jfk000

« Odpověď #16 kdy: 14. 04. 2017, 14:07:02 »
čekal bych větší účinnost směrem dolů.
Jestli je to měnič z dříve odkazovaného obrázku, tak to vypadá na dva v sérii. První je pevně nastaven a zvyšuje napětí na cca 30V. Druhý pak snižuje dolů na hodnotu nastavenou trimrem. Pokud není měnič navržen na konkrétní hodnoty vstup/výstup a je "univerzální" od nevidím do nevidím, tak to logicky nebude žádná výhra.

cinan

« Odpověď #17 kdy: 14. 04. 2017, 16:21:49 »

« Odpověď #18 kdy: 14. 04. 2017, 17:14:23 »
Mám tady (z Číny) step-up/down měnič (v jednom) a haldu Li-Ion baterií. Během dopoledne plánuju vytáhnout pájku (já vím, páječku), tak můžu zkusit dát dvě baterky paralelně a pak dvě sériově, připojit je na stejnou zátěž a jednou nechat pracovat up a jednou down. Naměřený hodnoty sem pak můžu hodit.

Zajímalo mě to taky (okrajově) a četl jsem, že výhodnější je pro dodávání energie Z baterií ven step-down (tedy dvě v sérii). Zase na druhou stranu - baterie se musí taky nabíjet a když je budeš nabíjet z 5V, vyplatilo by se je mít paralelně...

Doufám že to děláš v bezpečné vzdálenosti za betonovým krytem.
Osobně bych si něco takového s výbušným typem baterie netroufnul.(platí pro seriové i paralelní spojení)

A i když se rozhodneš to zkoušet s jiným typem baterie, tak si dej bacha abys spojoval jen naprosto stejné baterie a i stejně nabité.

Mirek

« Odpověď #19 kdy: 14. 04. 2017, 17:58:20 »
Už se zase dobře bavím. Tak co, z kolika článků chceš poskládat powerbank? Jakou mají specifikaci a jakými proudy je chceš vybíjet/nabíjet?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 14. 04. 2017, 21:13:14 »
tak si dej bacha abys spojoval jen naprosto stejné baterie a i stejně nabité.

Nesplnitelna podminka. Nevim, jak to resi v oficialnich notebookovych baterkach, ale celkem bych tam na vystupech baterek videl diody k zamezeni prelezani proudu mezi jednotlivymi clanky.

Kit

« Odpověď #21 kdy: 14. 04. 2017, 21:43:00 »
tak si dej bacha abys spojoval jen naprosto stejné baterie a i stejně nabité.

Nesplnitelna podminka. Nevim, jak to resi v oficialnich notebookovych baterkach, ale celkem bych tam na vystupech baterek videl diody k zamezeni prelezani proudu mezi jednotlivymi clanky.

Ty diody jsou nepoužitelné, protože i když použiješ Schottkyho diody, úbytek na nich je nezanedbatelný.

Naopak samovybíjení u Li-ion a Li-pol je prakticky zanedbatelné - proto se to obvykle neřeší a jednoduše se články stejného typu a stavu spojí paralelně.

bronz

Re:Step down / step up DC měnič - rozdíl v účinnosti
« Odpověď #22 kdy: 20. 04. 2017, 09:14:18 »
ten měnič z aliexpress, co psal cinan, tak o něm jsem taky uvažoval (protože je univerzálnější než jen boost nebo jen buck), ale problém je specifikace max 3A, rated 1A, což je slabota.

Já jsem objednal z ebay za asi 100Kč 5A step down s current limiterem, CC, CV, asi 40-1V.  Při 5A se to hřeje silně (zdroj 20V) , výstup 3.7V. odhadem 66% účinnost, odpad 10W, . při 3W to bylo mnohem přijatelnější asi jen 5W odpad... Na ebay se to jmenuje 5A CC CV step down, volitelně s displayem (bez něj za 60-70 Kč),

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #23 kdy: 20. 04. 2017, 11:47:28 »
...
Doufám že to děláš v bezpečné vzdálenosti za betonovým krytem.
Osobně bych si něco takového s výbušným typem baterie netroufnul.(platí pro seriové i paralelní spojení)

A i když se rozhodneš to zkoušet s jiným typem baterie, tak si dej bacha abys spojoval jen naprosto stejné baterie a i stejně nabité.
Měřil jsem do doma na konferenčním stolku v obýváku. Asi dva metry od místa na podlaze, kde jsem před pár týdny letoval na 18650 Li-ion dráty, abych ze čtyř paralelně zapojených baterií vyrobil powerbanku.

Upřímně - při letování baterií jsem měl docela nakakáno, proto jsem si na ně udělal cínový "body" s předstihem v garáži při otevřených vratech a nad plechovym kýblem (kbelíkem - pro neznalé). Vím, co Li-ion umí, když se přehřejou/zkratujou (uvnitř), takže jsem letoval s velký respektem a připraven na odhození baterie.

Nicméně zpět k měření - baterie jsem asi dva týdny před testem nabil a pak dal do krabičky (kde mohlo dojít k nějakému samovybíjení).

Každopádně jsem se je nebál spojit paralelně. Už je to nějaká doba, co jsem četl rozbor paralelního spojení nabité a ne zcela nabité Li-ion baterie (18650) a ve zkratce: počáteční nárazový proud (v řádech desítek, možná i přes 100 A) je opravdu jen nárazový a během sekund se srovná na "přijatelnou" mez (teď nechci kecat, ale je to do 5A), která postupně klesá až do stavu vyrovnání napětí. Výsledek: Baterie by to měly přežít. Asi bych si netroufnul připojit totálně vybitou k totálně nabité, ale rozdíl 0,1V bych osobně nehrotil.

O (ne)účinnosti čínských měničů nemám pochyb, mám ho doma víceméně jen pro potřebu výroby konkrétního napětí.