Měnil jsem 18650 ve dvou (resp. třech) bateriích. Vždy jsem vzžal starší (ale kapacitně dobré) články z jiných starých baterií, spároval si je vhodně k sobě a z nich to poskládal. Oproti původním článkům jsem na tom vydělal i kdyby ty už jeté články měly jen ploviční kapacitu.
Problémy:
Jedna elektronikabaterie DELL říkala "Baterka je mrtvá" a po výměně se nic nezměnilo, i když na výstupních kontaktech bylo napětí (1- těch 12V a po těch cca 4V mezi dalšími kontakty).
Vzal jsem druhou, identickou, DELL baterku, která ale říkala "Začínám jít do hajzlu". V tý to fachá, ale pořád říká, že jde do hajzlu (v Linuxu hlásí výrobní kapacitu 600Wh, nabije se na skutečnou hodnotu řádově 30Wh). Při každym plnym nabití a vybití klesne ta výrobní kapacita o řádově 20Wh. Takže je možný, že před vyčerpánim životnosti článků se dostanu na smysluplnou hodnotu, ze který mi pak systém bude schopnej předpovídat zbývající čas. Momentálně si hlídám napětí a jedu podle něj.
Pak jsem měnil články ještě v Toshiba AC100, která říkala, že životnost baterie je nijaká (16% původní kapacity). Vyměnil jsem a opět plným nabíjením a vybíjením učím elektroniku novému stavu. Už jsem na 55% procentech, dostanu se ale doufám na 70+% (baterie vydrží ve skutečnosti dýl, než systém vypočítá - posledních 0.1Wh se vybíjí i hodinu :-) ).
Souhrn: Lze to vyměnit, bude to fungovat, ale elektronika si bude dál myslet svý - tedy že baterka je nahovno. Upozorňuju, že obě baterie jsou starý, není to z moderních strojů.
Perlička: Články, který jsem vyndal z baterie z Toshiby jsou na to líp, než články, který jsem tam dal. Ty "nový" můžou mít kapacitu řádově kolem 2000-2300mAh, zatimco ty vyndaný původní (Sanyo) mají kapacitu 2500+mAh. Tak teda netuším, proč to předtím mlelo 16% a teď 55%, když stav článků je vlastně opačný...
Při ceně nových článků a při ceně neoriginálních baterií bych se nerozhodoval a koupil novou baterku. Já měl štěstí, že jsem měl jiný použitý (mrtvý) baterie s ne úplně odrovnanýma článkama.
semestralka: Pokud dělníci pracující za 50Kč/hod potřebujou 15 hodin na výměnu šesti článků v jedný baterii (o tom mluvil tazatel), tak se mu Tebou navrhovaná metoda moc nevyplatí. Na to, za koho se tu prezentuješ, Ti to moc nemyslí.