Akumulátor ntb: výměna 18650 článků za nové

bastler

Akumulátor ntb: výměna 18650 článků za nové
« kdy: 11. 04. 2017, 10:24:44 »
Zdar, v mém notebooku nějak chcípá baterie, nyní už má 50% battery wear. Je tvořena 6 články 18650 (podle propočtu 2.6-2.7Ah na článek dle specifikace min. 2.7Ah, nominál 2.8Ah) , obvodem a pouzdrem.

Pokud provedu výměnu, jak dám elektronice najevo, že tam jsou baterie s jinými parametry (kapacita, zřejmě i jiné pracovní napětí, jelikož to asi bude jiný typ) a hlavně signál, že tam jsou nové baterie, aby je nějakým způsobem nejprve oťukalo. Hypoteticky kdybych tam dal Ultrafire 4800mAh s reálnou kapacitou 900mAh (když pominu, že je to nesmysl, že si tím i pohorším kapacitně)

Ystrem

Re:Akumulátor ntb: výměna 18650 článků za nové
« Odpověď #1 kdy: 11. 04. 2017, 11:07:16 »
Nez tak davat takovy smejdy, to bych radsi nechal ty puvodni. Leda ze chces vyhoret :D

Youda

« Odpověď #2 kdy: 11. 04. 2017, 12:16:22 »
Zdar, v mém notebooku nějak chcípá baterie, nyní už má 50% battery wear. Je tvořena 6 články 18650 (podle propočtu 2.6-2.7Ah na článek dle specifikace min. 2.7Ah, nominál 2.8Ah) , obvodem a pouzdrem.

Pokud provedu výměnu, jak dám elektronice najevo, že tam jsou baterie s jinými parametry (kapacita, zřejmě i jiné pracovní napětí, jelikož to asi bude jiný typ) a hlavně signál, že tam jsou nové baterie, aby je nějakým způsobem nejprve oťukalo. Hypoteticky kdybych tam dal Ultrafire 4800mAh s reálnou kapacitou 900mAh (když pominu, že je to nesmysl, že si tím i pohorším kapacitně)

To si predstavujes prilis jednoduse.
Pri jednoduche moznosti menit battery cells by na tobe vyrobce nic nevydojil.

V realu je v elekronice battery packu "pojistka", ktera se "prepali" v okamziku, kdy celly vyjmes a bude na svorkach nulove napeti.
Vymena je mozna hackem, kdy je battery pack obal po dobu vymeny napajen externe.

https://hackaday.io/page/247-replacing-lenovo-laptop-lithium-batteries

bastler

« Odpověď #3 kdy: 11. 04. 2017, 12:39:26 »
Co je to zač to "kurvítko"-pojistka? Z hlediska elektrických součástek?
Jen pro upřesnění, Ultrafire tam ani nechci dávat (jak příznačný název).

tomasfuk

« Odpověď #4 kdy: 11. 04. 2017, 13:18:35 »
Pokud se nejedná o baterii od lenova, nic takového tam být nemusí. Může to být obyčejná smd pojistka, v článku se píše, že neresetovatelné, tj klasická pojistka kde se přepálí "drát". Resetovatelné pojistky po určité době, vychladnutí, opět obvod propojí.

Doporučím si napřed pořádně zjistit, kolik stojí nová originální baterie. Může se totiž stát, že nákup kvalitních/značkových článků vyjde vynančně na stejno, jen s nejistým výsledkem. Laciný články nemá cenu tam dávat, brzo budou v horším stavu než ty původní.

Články budeš muset vyměnit za články stejného typu, neboť nabíjecí a ochraná elektronika je na ně naprogramována.

O jaký NTB se jedná?

bastler

« Odpověď #5 kdy: 11. 04. 2017, 19:35:49 »
T54FJ Pro Dell Latitude E xx20-xx40 60Wh,"11.1V"

Atlantis

« Odpověď #6 kdy: 11. 04. 2017, 22:42:20 »
Pojistka je tam leda tak softwarová - ale ano, je to tak. U některých packů se při odpojení baterek pack zabblokuje - tzn po osazení nových článků už třeba nenabíjí nebo vůbec se nechytá. Tohle bylo u dvou modelů Aceru. Pak jsem u dalšího aceru měnil články pod napětím (taky dobrá sranda - měl jsem další články bokem, připájel drátky na místa na plošňáku a pak odcvakal a znovu připájel nový články) a co se týče naučení nové kapacity tak to stačilo vybít a nabít - při prvním vybíjení to rychle sjelo na 7% a tam se to drželo ještě nějakou tu hodinu (Asi dokud nekleslo napětí na článcích). Po nabití si to uložilo novou kapacitu a bez problému

Jinak u thinkpadu jsem měnil články a bez problému. Tam na to byl i "reset" v powermanagementu kdy si to vybije a nabije baterku. Co ale byl opruz, tak to vždycky po resetu zvedlo kapacitu jen asi o 25%, takže se to muselo vybít a nabít několikrát nže to mělo skutečnou kapacitu

Jinak je potřeba dát pozor na napětí článků - novější můžou mít i 4,35V/čl při plným nabití (klasika má 4,2V). Tak to neprohodit...

« Odpověď #7 kdy: 12. 04. 2017, 00:12:57 »
vyměnit 18650 článků v baterkách na to bych se sám vykašlal  8)
To by chělo najít nějakou starou manufakturu nahnattam dělňase iq 80 a nechat je to od 5 do 20 za 50 kč/hod měnit měnit a měnit  8)  8)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
8) 8) 8)  hoši víc jak 50% těch smajlů jsou v rámci gender equality příslušníci LGBDSM minority  8) 8) 8)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #8 kdy: 12. 04. 2017, 22:19:36 »
Měnil jsem 18650 ve dvou (resp. třech) bateriích. Vždy jsem vzžal starší (ale kapacitně dobré) články z jiných starých baterií, spároval si je vhodně k sobě a z nich to poskládal. Oproti původním článkům jsem na tom vydělal i kdyby ty už jeté články měly jen ploviční kapacitu.

Problémy:

Jedna elektronikabaterie DELL říkala "Baterka je mrtvá" a po výměně se nic nezměnilo, i když na výstupních kontaktech bylo napětí (1- těch 12V a po těch cca 4V mezi dalšími kontakty).

Vzal jsem druhou, identickou, DELL baterku, která ale říkala "Začínám jít do hajzlu". V tý to fachá, ale pořád říká, že jde do hajzlu (v Linuxu hlásí výrobní kapacitu 600Wh, nabije se na skutečnou hodnotu řádově 30Wh). Při každym plnym nabití a vybití klesne ta výrobní kapacita o řádově 20Wh. Takže je možný, že před vyčerpánim životnosti článků se dostanu na smysluplnou hodnotu, ze který mi pak systém bude schopnej předpovídat zbývající čas. Momentálně si hlídám napětí a jedu podle něj.

Pak jsem měnil články ještě v Toshiba AC100, která říkala, že životnost baterie je nijaká (16% původní kapacity). Vyměnil jsem a opět plným nabíjením a vybíjením učím elektroniku novému stavu. Už jsem na 55% procentech, dostanu se ale doufám na 70+% (baterie vydrží ve skutečnosti dýl, než systém vypočítá - posledních 0.1Wh se vybíjí i hodinu :-) ).

Souhrn: Lze to vyměnit, bude to fungovat, ale elektronika si bude dál myslet svý - tedy že baterka je nahovno. Upozorňuju, že obě baterie jsou starý, není to z moderních strojů.

Perlička: Články, který jsem vyndal z baterie z Toshiby jsou na to líp, než články, který jsem tam dal. Ty "nový" můžou mít kapacitu řádově kolem 2000-2300mAh, zatimco ty vyndaný původní (Sanyo) mají kapacitu 2500+mAh. Tak teda netuším, proč to předtím mlelo 16% a teď 55%, když stav článků je vlastně opačný...

Při ceně nových článků a při ceně neoriginálních baterií bych se nerozhodoval a koupil novou baterku. Já měl štěstí, že jsem měl jiný použitý (mrtvý) baterie s ne úplně odrovnanýma článkama.

semestralka: Pokud dělníci pracující za 50Kč/hod potřebujou 15 hodin na výměnu šesti článků v jedný baterii (o tom mluvil tazatel), tak se mu Tebou navrhovaná metoda moc nevyplatí. Na to, za koho se tu prezentuješ, Ti to moc nemyslí.