Bateriové články v Macbooku mají odlišné napětí

macík

Zdravím, na Macbooku 2013 Late 15" Retina mě překvapilo, že když baterie byla ve vybitém stavu asi 1%, tak jsem naměřil na bateriích napětí  3.396V, 3.452V a 3.551 V.  Měřil jsem to na té destičce na obrázku.  Právě mě to zajímá z hlediska způsobu propojení bateriových článkům, ostatně je jich 6, podle symetrie 3 dvojice (2 malé na krajích, 2  velké uprostřed pod touchpadem a zbylé 2). Jakým způsobem jsou propojeny, případně jak se docílí 12V napětí (10.3-12.8V, to odpovídá "3 x  Li-ion napětím"), které se ukazuje jako "napětí baterie"?

V sérii mohou být pouze stejné články, jinak by  docházelo k přebíjení a podbíjení kapacitně slabších článků a nebo naopak by byly větší články nevyužívány na 100%.
To ale odpovídá tomu, že by sériově byly po dvou napětí by místo "12V" bylo "8V". Případně má všech 6 článků stejnou kapacitu (a objem), ale jen se liší tvarem?

Případně jsou baterie poskládány jinak? Například po trojicích sériově (čemuž by odpovídaly i 3 naměřená napětí - 4 kontatky (+, - , spoj 1-2, spoj 2-3)

Nebo je tam ještě více magie a jsou tam nějaké měniče napětí (nepočítám ty "ve zdroji")?
« Poslední změna: 10. 04. 2017, 22:12:55 od Petr Krčmář »

Revolver

Re:články macbooku: 3.4V, 3.5V a 3.55V, není to dost odlišné?
« Odpověď #1 kdy: 10. 04. 2017, 17:49:48 »
Ahoj,
jsou tam 3 dvojice propojených článků od krajů čtverečky menší obdélníky velké obdélníky.
To že máš na článcích rozdílné napětí a takto rozdílné je jasné "APPLE už dávno nemá původní kvalitu".
Z důvodu delší výdrži podvybíjí články což má za následek kratší životnost bateríí ale to jim nevadí  dle hesla každej rok si "Kup novej notebook".

Pěkný den Ondra

Atlantis

« Odpověď #2 kdy: 10. 04. 2017, 19:34:58 »
Rozdílné napětí při vybité baterii je celkem normální u starších článků. Balancovat a hlídat by se to mělo při nabíjení. Problém nastává, když plně nabitý články mají různé napětí.

Kit

« Odpověď #3 kdy: 10. 04. 2017, 20:39:46 »
Rozumně navržený správce baterie hlídá, aby při vybíjení napětí žádného článku nekleslo pod minimum a při nabíjení nestouplo nad maximum. Zřejmě to bude i tento případ.

macík

Re:Bateriové články v Macbooku mají odlišné napětí
« Odpověď #4 kdy: 11. 04. 2017, 10:17:47 »
Přesto je úctyhodné, že po 330 cyklech (dobu používání a způsob vybíjení předtím neznám) je wear jen 7%. (měl jem možnost to testovat v cyklech 315-330).