Full-stack developer

angular

Full-stack developer
« kdy: 08. 04. 2017, 16:01:51 »
Ahoj, chtěl bych znáš vás názor na rozmáhající se nešvar s názvem full-stack developer/engineer. Myslím, že nápad je to zajímavý a teoreticky by dával smysl, ale prakticky je to nemysl. Spíše jen firmy chtějí ušetřit, protože naberou jednoho člověka na 3 až 4 pozice. Trpí tam určitě kvalita, ale ne vždy je kvalita to nejdůležitější. Podle mě nemůžete dobře umět více věcí, ale o to nejde.

Chtěl jsem se tedy zeptat zdejších full-stack vývojářů, jak to vidí oni. Jak to vidí v práci a jestli fakt dělají pravidelně všechno a nebo jen mají přehled a jsou zaměřeni na nějakou část.

Přijde mi to podobné jako DevOps. Je to mix špatného admina se špatným vývojářem a to mi také nepřijde jako ideální kombinace.

he

Re:Full-stack developer
« Odpověď #1 kdy: 08. 04. 2017, 16:15:31 »
javaman by ti rekl, ze mas lopati pohled na vec.

nabor prece hleda renesancni multialenty bez rodiny zijici oborem, kteri nepotrebuji zamestnavatele ke stesti, ale pouze k tomu, aby za ne platil zalohy na zdravoti a socialni misto hypoteky dovolil prespavat v praci a hlavne prilis nezavazel a neotravoval s tim, ze existuje.

Honza

« Odpověď #2 kdy: 08. 04. 2017, 16:28:19 »
Pokud do pojmu "full-stack" nezahrnujeme i grafiky, a vývojář si nekreslí vlastní tlačítka, tak nevidím problém až do tehdy, dokud se v projektu nezačne používat více programovacích jazyků současně. To by jeden člověk dělat neměl, ne že by nemohl...
Frontend-ista ať zná SQL, Backend-ista ať zná CSS, ale ať to nikam nepíšou.
Podle mě, i tam, kde tu práci má rozdělenou více lidí, by každý měl znát všechno, ale dělat by měli každý jen to, co umí nejlépe.

angular

« Odpověď #3 kdy: 08. 04. 2017, 17:03:53 »
Více programovaích jazyků je další problém. Prý flexibilita ;D A souhlasím, že buď jeden a nebo nic.

Ale míchání BE a FE mi přijde k ničemu. Jsou to jiné světy a není potřeba je kombinovat.

Chápu to kvůli zastupitelnosti, ale to je obecně také hloupý nápad. Zase dnes kolikrát lidi nechápou, jak se agilně vyvíjí a radši tam nemají žádné specializace, protože všichni dělají všechno. Pak ty projekty nemají dopadat úplným krachem a vyhozením do koše.

« Odpověď #4 kdy: 08. 04. 2017, 17:04:56 »
Podle mě to je zcela individuální - podle druhu a rozsahu projektu a schopností a zkušeností toho full-stack vývojáře. Existuje řada one-man show projektů na dobré úrovni. A naopak někdo nezvládne ani jednoduchý web. Takže ta otázka má smysl pokud se budeme bavit o konrétním projektu, zda ho daný jedinec obsáhne a zda bude požadovaná kvalita a garance odpovídá schopnostem jednotlivce.

Pokud bychom se bavili obecně o trendech, rozvíjí se sice specializace (UX, design, frontent, backend, marketing...), ale na druhé straně dochází zase ke konvergenci (vývoj frontendu i backendu v jednom jazyce - např. javascript, dále jsou frameworky, které odstíní člověka od webového vývoje - např. vaadin). Navíc i na frontendu se používají návrhové vzory známé dříve spíš na backendu, potřebu mít grafika a sazeče může zase pro řadu projektů eliminovat použití frontend frameworku (např. bootstrap).

Čili, podle mě je full-stack developer validní pozice, která může pro některé projekty dávat smysl, stejně jako ji zas pro jiné projekty dává specializace :-D

angular

« Odpověď #5 kdy: 08. 04. 2017, 17:09:50 »
Věnuji se jen BE a kolikrát vidím zajímavý projekt, který bych zkusil, ale oni se zeptají, jestli bych se chtěl naučit JS. Říkám, že samozřejmě nechtěl, protože to nemá žádný smysl. Na BE mi to nepomůže a FE nedělám. A oni se tak zvláštně dívají, jako by to dnes bylo neobvyklé.

Proto se radši ptám, jak to vidí ostatní a třeba pokud dělají oboje, jak jim to sedí a podobně.

krist

« Odpověď #6 kdy: 08. 04. 2017, 17:21:11 »
Myslim si ze pro vetsinu vyvojaru je problematicke zvladat tolik veci najednou.
Ale vzdy se najdou vyjimky kteri na to maji.

Posledni dobou vidim spoustu lidi bez akademickeho vzdelani pisici v javascriptu s drzosti nazyvat se software engineer

Spousta lidi si mysli, ze jsou lepsi nez ve skutecnosti jsou, tak si davaji honosne tituly

gll

« Odpověď #7 kdy: 08. 04. 2017, 17:27:14 »
Věnuji se jen BE a kolikrát vidím zajímavý projekt, který bych zkusil, ale oni se zeptají, jestli bych se chtěl naučit JS. Říkám, že samozřejmě nechtěl, protože to nemá žádný smysl. Na BE mi to nepomůže a FE nedělám. A oni se tak zvláštně dívají, jako by to dnes bylo neobvyklé.

Proto se radši ptám, jak to vidí ostatní a třeba pokud dělají oboje, jak jim to sedí a podobně.

samotný javascript se naučíte za odpoledne.

Ivan Nový

« Odpověď #8 kdy: 08. 04. 2017, 17:51:09 »
Postupy na BE a FE postupně konvergují.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 08. 04. 2017, 18:00:58 »
To jo, ale špatným směrem...

gll

« Odpověď #10 kdy: 08. 04. 2017, 18:03:26 »

Souhlasím. Velká část logiky aplikací je dnes ve frontendu a javascript se stává mainstreamem i na backendu (nodejs, nosql databáze).

gll

« Odpověď #11 kdy: 08. 04. 2017, 18:09:51 »
To jo, ale špatným směrem...

Neexistují dobré a špatné směry. Jde o maximalizaci spokojenosti uživatelů a produktivity vývojářů.

Tomáš Roll

« Odpověď #12 kdy: 08. 04. 2017, 18:18:41 »

Souhlasím. Velká část logiky aplikací je dnes ve frontendu a javascript se stává mainstreamem i na backendu (nodejs, nosql databáze).
Ano, máte pravdu, svět se v zadek obrací.

gll

« Odpověď #13 kdy: 08. 04. 2017, 20:00:43 »
Myslim si ze pro vetsinu vyvojaru je problematicke zvladat tolik veci najednou.
Ale vzdy se najdou vyjimky kteri na to maji.

Posledni dobou vidim spoustu lidi bez akademickeho vzdelani pisici v javascriptu s drzosti nazyvat se software engineer

Spousta lidi si mysli, ze jsou lepsi nez ve skutecnosti jsou, tak si davaji honosne tituly

svou odbornost nezvýšíte používáním složitějšího jazyka, ale programováním složitějších aplikací.

balki

« Odpověď #14 kdy: 08. 04. 2017, 20:55:50 »
Pokial frontend = ovlada len javascript, tak taky vyvojar je k nicomu.  Uz aj ked by mali, extra cloveka, co mu posiela data cez nejake webservisy (co je zbytocne), mal by mat javascript developer aspon trochu predstavu, co je na druhej strane, preco mu tam niekedy chodia blbosti, aby vedel davat kvalifikovanejsie bugreporty.