Nejrychlejší linuxové distro 2016/17

Vojtax

Nejrychlejší linuxové distro 2016/17
« kdy: 05. 04. 2017, 15:59:44 »
Asi pred rokem jsem cetl clanek s porovnavanim rychlosti linux dister a nejak ho nemuzu najit, se mi zda ze phoronix ale proste spatne hledam. Porovnavala se rychlost bootu od power-on po login okno. Rychlost spusteni browseru - poprve, opakovane. Rychlost renderingu stranky. Rychlost filesystemu. Plus nejake matematicke benchmarky. Vse na stejnym zeleze.

Co vlastne chci? To nejrychlesji distro z roku 2016/17 pro mamu. Notas ma celkem slusny i5/8GB/SSD, tam brzda nebude. Ale jestli ji firefox nenabehne do sekundy tak je schopna to mackat 10x.. Chapete :)
Ubuntu je pro ni nepouzitelny, je to hlemyzd. A poprosim realne zkusenosti, ne co ted nekde vygooglite nebo zacnete spekulovat o gentoo s lxde ale v zivote jste to nevideli.
« Poslední změna: 05. 04. 2017, 16:10:02 od Petr Krčmář »

beer

• 729
    • Zobrazit profil
Re:Nejrychlejsi linux distro 2016/17
« Odpověď #1 kdy: 05. 04. 2017, 16:06:23 »
nahoď XFCE, odinstaluj zbytečný software, proveď optimalizace, nastav spuštění firefoxu po spuštění a je to. Případně existují aplikace, které se starají o přednačítání nejčastěji používaných aplikací do ram.

Vojtax

Re:Nejrychlejsi linux distro 2016/17
« Odpověď #2 kdy: 05. 04. 2017, 16:11:39 »
- proveď optimalizace
- existují aplikace, které se starají o přednačítání nejčastěji používaných aplikací do ram.

Muzes byt konkretnejsi v techto dvou bodech ?

unreal

Re:Nejrychlejší linuxové distro 2016/17
« Odpověď #3 kdy: 05. 04. 2017, 16:17:19 »
No asi na kazdej konfiguracii to bude ine, urcite binarka ktora je prekompilovana na najnovsi Intel bude rychlejsia na skylake / kabylake. A distribucia ktora chodi dobre na starom zeleze nevyuzie potencial nového hardwaru.

Test som nerobil ale. Co som skusal rozne distribucie tak najrychlejsi mi pride arch a pri nom som aj ostal, je user friendly ako ubuntu a pritom o dost sviznejsi.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 05. 04. 2017, 16:27:20 »
instalace: v efi režimu bez použití nesvobodných ovladačů pro grafiku - je to pak rychlejší

optimalizace:
10 things to do first in Xubuntu 16.04.x LTS Xenial Xerus , SSD: how to optimize your Solid State Drive for Linux Mint 18.1, Ubuntu 16.04 and Debian

- optimalizace ssd (trim a pod)
- optimalizace v /etc/default/grub - já mám nastaveno 2 vteřiny na zobrazení grubu.
- vm.swappiness=10
pak ještě používám Remove the option 'save session' from the logout window

Načítání do mezipaměti - např.: adaptive readahead daemon
Aktuálně ho nepoužívám, ale pamatuji si, že docela fungoval.

Vojtax

« Odpověď #5 kdy: 05. 04. 2017, 16:51:12 »
- swap nepouzivam (uz snad 5 let u masin s 8+ GB RAM)
- trim na samsungy je v ubuntu default, cteni mam kolem 470MB/s, zapis kolem 420MB/s, cisla podobna jak ve windows, proste s hdparm se hrat neni treba, hw je v pohode
- adaptive readahead daemon - neco stare a opustene uz par let, asi slepa cesta

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 05. 04. 2017, 17:13:05 »
Xubuntu ale rozhodně hlemýžď není. Start systému na notebooku, kde mám instalováno v efi režimu je bleskový (vteřiny). Ano, readahead daemon asi nebude kompatibilní s ubuntu založeném na systemd. Jsou i jiné aplikace, preload, prelink. Taky je možné zakázat disk cache a disk cache ssl ve firefoxu, a zvětšit disk cache v ram, mohlo by fungoovat i v aktuálním vydání. http://ubuntuhandbook.org/index.php/2014/12/speed-up-firefox-ubuntu-14-04-cache-to-ram/.

Není v zásadě důvod, proč by na nových strojích optimalizované 64 bitové xubuntu mělo být pomalejší než arch atp. Osobně bych se zaměřil spíše na uživatelskou přívětivost a snadnost správy a instalace aplkací - na to mi Xubuntu vyhovuje. A je možné ho vyrobit z Ubuntu. Ale pozor, prostě je potřeba, aby bylo nainstalováno v tom efi režimu, jinak to nebude tak rychlé. Já mám starší dell latitude e6410 se 4 GB ram ddr3, SSD, nvidia grafikou a funguje velmi dobře. A zaznamenal jsem znatelný rozdíl na stejném stroji, pokud byly instalované ovladače nvidia, tak to fungovalo pomaleji.

Neviditelný

« Odpověď #7 kdy: 05. 04. 2017, 18:27:39 »
Co vlastne chci? To nejrychlesji distro z roku 2016/17 pro mamu. Notas ma celkem slusny i5/8GB/SSD, tam brzda nebude. Ale jestli ji firefox nenabehne do sekundy tak je schopna to mackat 10x.. Chapete :)
Popravdě nechápu. Jak používala počítač doteď? Ze zkušenosti můžu říct toto: Trochu poštelovaný Arch i víceméně výchozí Fedora (oboje s KDE) se chovají z hlediska "uživatelské svižnosti" skoro stejně. Ubuntu spuštěné ve virtuálce na identických strojích na tom není o mnoho hůře. Zkoušel jsem to na T420 (původně i5-2540M, 8 GB RAM, SSD, později i7-2820QM, 16 GB RAM), desktopu (i5-6600K 4,3 GHz, 32 GB RAM, SSD) a výkonném "desktopu" (E5-2680v3, 32 GB RAM, SSD).

Na rychlost počítače tak, jak ji vnímá běžný uživatel má IMHO z nějakých 90 % vliv použití SSD. Prakticky jsem si to nedávno vyzkoušel na jedné stárnoucí mašině v kanceláři, ve které jsme stárnoucí mechanický disk vyměnili za Crucial MX300. I přesto, že ten stroj má tak 7 let (i7-960 a 6 GB RAM), lítají na tom Win 10, poslední Chrome a jisté komerční IDE naprosto skvěle. Opačným příkladem je notebook jednoho kamaráda, který se od mé T420 lišil jen absencí SSDčka a třeba start prohlížeče či KDEček je tam malé utrpení.

V Linuxu se dá trochu zaexperimentovat s použitím různých IO schedulerů; s SSD disky může deadline nebo noop fungovat lépe. Jednou jsem si s tím hrál ale žádného dramatického rozdílu jsem si nevšiml, chce to vyzkoušet.

Vojtax

« Odpověď #8 kdy: 06. 04. 2017, 09:11:24 »
Jadro pudla a tedy hlavni vliv na rychlost mezi distribucema bude to co vsechno je defaultne predinstalovano, hlavne demoni a sluzby. Jelikoz chci jenom desktop a par GUI aplikaci tak by nemel byt problem dohledat a vypnout services co neni treba. Ale to uz je takove to bastleni bez zaruky kde nevite co na cem zavisi a co se rozbije.

Druha vec, jak psal @beer muzou byt ovladace grafiky (ja mam jen integrovanou intel iris 6100). Ale 2D akcelerace by snad nemela byt problem s jakymkoli driverem.

Treti vec je display manager a desktop environment. Wayland je v plenkach takze zatim Xwin. No a tezkotonazni DE se stovkou libu jako KDE a Gnome tedy muzme vyloucit a zamerit se na XFCE prip. LXDE.

Stvrta vec je jak se kompilovalo. U 64bit distra nepredpokladam dramaticke rozdily v -march prepinaci, predpokladam, ze dnes se snad vsechno kompiluje s "core2" co je dobry krome intelu jak pro amd tak pro atomy.

Pata vec - kernel. No na rovinu, naposledy jsem kernel kompiloval jeste za dob RHEL5 a od ty doby na to radeji nesaham :) Ale jiste by se nasla desitka modulu co nepotrebuji, podpora kde jakeho filesystemu atd. Mozna se s tim pohram o vikendu. Nekdy -o3 dela zazraky :-)

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 06. 04. 2017, 10:18:55 »
2d bych se nebál, a ani 3d. U karet nvidia už obstojně funguje 3d akcelerace i  na svobodných ovladačích. Jak je to s amd grafikama a ostatníma minoritníma, to nevím.

Jinak 100% souhlas s @Vojtax a @Neviditelný.
Nevím, jestli jsem měnil plánovač, ale používám aktuálně deadline, nevím, jestli tam je aktuálně autodetekce, v některých verzích jsem jí nastavoval. Každopádně deadline se dá použít na SSD i HDD, na HDD je asi lepší cfq, noop používat jen s SSD či flashdisky. Dá se na to nastavit udev, aby poznal, o jaký disk se jedná a nastavil požadovaně plánovač. Deadlinem se ale určitě nic nezkazí.

Nepotřebné služby prostě povypínat (bluetooth, apod).

trubicoid2

« Odpověď #10 kdy: 06. 04. 2017, 11:31:09 »
Načítání do mezipaměti - např.: adaptive readahead daemon
Aktuálně ho nepoužívám, ale pamatuji si, že docela fungoval.

pro SSD to je spiš kontraproduktivni

Pepa

« Odpověď #11 kdy: 06. 04. 2017, 15:54:50 »
32 bit bude urcite ryhclejsi nez 64bitovy, jestli chce odezvu okamzite nezbyva nez nevypinat ale uspavat do Ram

Vojtax

« Odpověď #12 kdy: 06. 04. 2017, 16:57:36 »
32 bit bude urcite ryhclejsi nez 64bitovy
To sotva, na serverech kde mame treba postgresql je 64bit asi o 1/3 rychlejsi nez 32bit. U firefoxu to bude zrejme obdobny. Bylo by to proti logice, je rozdil v jednom taktu spracovat 64bit dat nez 32bit v dvou taktech :)

nezbyva nez nevypinat ale uspavat do Ram
Nechci trolovat, ale tohle vubec nekdy fungovalo v linuxu? Tim fungovalo myslim fungovalo, ne ze po probuzeni nepujde wifi, zvuk a nekdy se to neprobere vubec a pomuzou jen 4 sekundy na power tlacitku.

ram

« Odpověď #13 kdy: 06. 04. 2017, 17:31:02 »
Suspend to RAM používám v linuxové distribuci každý den již mnoho let.
Kdybych měl notebook pořád zapínat, bylo by to o nervy.
Žádné problémy se sítí nebo zvukem nemám, prostě zmáčknu tlačítko a za sekundu pracuji.

32bit je rychlejší a bere méně RAM, už z principu.
Srovnávej rychlost na stejném železe, s RAM do 4 GB.
32bitový postgresql  s 32bitovou distribucí  + 4 GB RAM x 64bitovým postgresql s 64bitovou distribucí + 4 GB RAM.

Jenda

« Odpověď #14 kdy: 06. 04. 2017, 17:52:54 »
Otázka je nesmysl, na distribuci nezáleží (až na extrémní případy), software je ve všech stejný.

Ubuntu je pro ni nepouzitelny, je to hlemyzd.
Děláš něco špatně.

(mimochodem co třeba programy, které používáš často, nevypínat? já Firefox restartuju jednou za 14 dní, když vyleakuje moc paměti)
Nechci trolovat, ale tohle vubec nekdy fungovalo v linuxu? Tim fungovalo myslim fungovalo, ne ze po probuzeni nepujde wifi, zvuk a nekdy se to neprobere vubec a pomuzou jen 4 sekundy na power tlacitku.
Ano, samozřejmě, na všech třech mých počítačích asi tak od roku 2008.

32bit je rychlejší a bere méně RAM, už z principu.
Můžeš rozvést, kde tam vidíš ten princip? Záleží na použití, ale ve většině případů bych čekal rychlejší 64b. Jediné, co na x86_32 může pomoct, jsou kratší pointry, takže ušetříš trochu paměti a místo v cache. x86_64 oproti tomu těží z dvojnásobného počtu registrů (čtyři alespoň trochu general-purpose registry na 386 jsou vtip), nativnímu zpracování 64b čísel a vektorových instrukcí.