Nový notebook, lehký, dlouhá výdrž, spolehlivý, do 30k

kolemjdouci

Re:Nový notebook, lehký, dlouhá výdrž, spolehlivý, do 30k
« Odpověď #75 kdy: 06. 06. 2017, 18:40:29 »
pripojit cokoliv asi neni problem
co na tom dellu mate za linux a jak to bezi ?
jsem se zase trosku posunul
takze latitude 5280 (pridam ram)
macbook 2017 (vadi mi jedna dira dovnitr)
macbook pro 2017 bez TB
latitude ma 3 roky NBD, apple je z hliniku...
do ty latitudy muzu nacpat 32 gb ram, coz se ostatnim muze zdat
diky za nazory

Urquell

« Odpověď #76 kdy: 06. 06. 2017, 19:29:40 »
Obycjeny Macbook je pro pisalky, nic pro kodery. Tedy mozna se zivite v shellu, to by vam pak mohlo stacit, ale nac pak 32GB ram ze ?  :D Takze MBP jednoznacne a rovnou s 16GB ram protoze pozdeji se to rozsirit neda. Staci na vsechon, je lehoucky, nehuci a kupodivu ten 15W procak s ohromne rychlym SSD dela zazraky o kterem muzou Delly leda tak snit. Samozrejme v macOS. A to mluvim o modelu 2016, ten novejsi s KabyLake bude jeste o neco lepsi.

kolemjdouci

« Odpověď #77 kdy: 06. 06. 2017, 20:03:40 »
nejsem koder
cim vice ram, tim lepe - protoze ramdisk, v pripade linuxu ramfs :))
trosku se bojim toho velkeho touchpadu - aby mi nebral doteky rukou :)

Feri

« Odpověď #78 kdy: 06. 06. 2017, 20:55:34 »
nejsem koder
cim vice ram, tim lepe - protoze ramdisk, v pripade linuxu ramfs :))
trosku se bojim toho velkeho touchpadu - aby mi nebral doteky rukou :)

Koxo, to vazne chces dat linux na macbook? A este ramdisk? To SSD je tam fakt rychle, ziaden ramdisk ti netreba. No a s tym touchpadom nemaj obavy lebo v linuxe isto nebude fungovat  8)

jpu

« Odpověď #79 kdy: 06. 06. 2017, 20:57:23 »
ponukat niekomu macbook ako moznost? :roll:

kolemjdouci

« Odpověď #80 kdy: 07. 06. 2017, 03:45:58 »
ramdisk se nepouziva "jen" kvuli rychlosti...
alespon ja ho nevyuzivam kvuli rychlosti

qwertz

« Odpověď #81 kdy: 07. 06. 2017, 09:12:35 »

Po 6 strannách diskuze jste konečně dostal rozum :-)

Osobně zkušenost s DELL E5570 naprosto  bez problémů. Dlouhodobě Opensuse 42.1, ale funguje na tom cokoliv. Výhodou HP a DELL noebooků je v tom, že nějaká distribuce (RedHat, CentOS, SUSE, Ubuntu) je vždy mezi oficialné podporovanými systémy, což znamená standardní hardware bez opičáren, na kterém standadně běhá prakticky každá distribuce.

Albert

« Odpověď #82 kdy: 07. 06. 2017, 09:18:02 »
Funguje ti i fingerprint reader v linuxu ? Kdyz ano, bylo treba neco doinstalovat/kompilovat ?

Petr

« Odpověď #83 kdy: 07. 06. 2017, 14:27:12 »

Osobně zkušenost s DELL E5570 naprosto  bez problémů. Dlouhodobě Opensuse 42.1, ale funguje na tom cokoliv. Výhodou HP a DELL noebooků je v tom, že nějaká distribuce (RedHat, CentOS, SUSE, Ubuntu) je vždy mezi oficialné podporovanými systémy, což znamená standardní hardware bez opičáren, na kterém standadně běhá prakticky každá distribuce.

+1

Dell E6230 , E6510 / Slackware64-current

kolemjdouci

« Odpověď #84 kdy: 07. 06. 2017, 21:11:31 »
[

ja myslim, ze 6 stranek je docela dobre score na zmenu nazoru a neukvapeni se
je to spise o ochote lidi tady odpovidat a posouvat, kdyz to ma smysl :)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #85 kdy: 08. 06. 2017, 00:02:55 »
Funguje ti i fingerprint reader v linuxu ? Kdyz ano, bylo treba neco doinstalovat/kompilovat ?

na fingerprint vetsinou staci doinstalovat fingerprint-gui coz je (navzdory nazvu) krome GUI, PAM i ovladac, lze se pak prihlasovat a/nebo potvrdit sudo... na *buntu neni potreba nic kompilovat, je pripravane PPA
http://www.ullrich-online.cc/fingerprint/

qwertz

« Odpověď #86 kdy: 08. 06. 2017, 08:25:19 »

NE. Nefunguje.

Doteď jsem vůbec nevěděl, že tam nějaký je :-) DELL používá už roky Broadcom BCM5880 chipset, a podle googlu to nefunguje nikde a nikomu. Dle manuálu je to ale vyměnitelná/volitelná karta, takže možná to jde vyhodit a nahradit něčím jiným.

Kód: [Vybrat]
> lsusb
Bus 003 Device 005: ID 0a5c:5804 Broadcom Corp.

jmk

• 180
    • Zobrazit profil
« Odpověď #87 kdy: 08. 06. 2017, 15:32:27 »
Citace
takze trosku popojedem :)
zjistil jsem jaka je tragicka reklamace u lenova (nevim, jestli se to tyka i rad T a X), ale Polske opravarenske centrum je v tomto unikatni...
takze koukam po dellu.
uvazuji o latitude
E7470
E7480
E7280
E7270
o rade xx70 uvazuji protoze se mi libi ten plnotucnej RJ 45 v tom pantu a napajeni zezadu; ma jeste port na dock
rada xx80 ma pokryplenej RJ45, ale vetsi vydrz (papirove- realita je otazkou), je lehci atd...nema dock port
ma usb C takze do budoucna je to mozna "lepsi"
planuju to mit zase "az do roztrhani"
je to soukroma koupe, ne na firmu/do firmy.
dokazu jako "bezny koncovy" uzivatel na linuxu vyuzit vice jadrovy procesor ? (jena z mala vyjimek, kde bych dal sanci 5470 - s procesorem i7-6820HQ - ostatni maji U...
diky za nazory

Tady si dovolím nesouhlasit. Reklamoval jsem u X1 Carbonu webkameru (najednou se odebrala do věčných lovišť a ani nedala vědět předem). Reklamace u Alzy trvala cca 20 dní, přičemž týden po podané reklamaci mi volal týpek ze servisu (už si nepamatuji název, ale díval jsem se tak to byl nějaký Lenovo partner v Praze) a chtěl po mně heslo do biosu, aby mohl vyzkoušet novou webkameru. Heslo jsem mu dal (moje blbost, že jsem dal bios zamknutý - upozorňují na to v reklamačním protokolu) a stroj přišel opravený bez keců a všechno v pohodě. Takže do Polska to určitě neputovalo.
Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together. Write programs to handle text streams, because that is a universal interface.

jmk

• 180
    • Zobrazit profil
« Odpověď #88 kdy: 08. 06. 2017, 15:49:05 »
Ještě v souvislosti s bezproblémovým během Linuxu tak bych varoval před WiFi čipy BCM. Před tou X1 jsem měl HP EliteBook 820 G1 právě s čipem BCM a nedělalo to dobrotu - sice fungovalo, ale občas se seklo při resume z hibernace, anebo to trvalo až cca 10s než po resume z hibernace wifi naběhla - provozován Ubuntu 14.04 následně Debian 8.

I proto jsem bral X1 Carbon s Intel wifi čipem a tam je toto bez problémů a subjektivně i lepší dosah a performance.

Ale jsou to jen mé zkušenosti - nevnucuji.
Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together. Write programs to handle text streams, because that is a universal interface.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #89 kdy: 08. 06. 2017, 20:38:15 »
[...] Takže do Polska to určitě neputovalo.
taky si myslim ze to je uvaha stylu "Lenovo smecko rada se servisuje v polsku, tak si koupim Dell highend radu ktera ma dobrej servis" ;)