Nový notebook, lehký, dlouhá výdrž, spolehlivý, do 30k

ucitel

Re:Nový notebook, lehký, dlouhá výdrž, spolehlivý, do 30k
« Odpověď #15 kdy: 03. 05. 2017, 13:51:03 »
Ten novy MS Surface bezi Windows10S - to je verze co umoznuje instalaci aplikaci pouze z Windows Store. A tam je velke h.vno. Linux na to nedas protoze ten bios bude zamcen sedmi zamky, drmkama, blobama a efinama. 999$ stoji jen zakladni verze se 4GB RAM, kdyz ho doplnis na srovnatelnou konfiguraci s Macbookem tak to mas nastejno. Paradoxne  macbook je univerzalnejsi protoze mas na vyber ze tri OS - osx/win/lin bez potizi.

fernet

« Odpověď #16 kdy: 03. 05. 2017, 13:52:23 »
Dell XPS. na fotky s qhd displejem :)

XPS 13 je krasavec a dokonce to Dell umím dodat i s Ubuntu, jen škoda toho, že ten QHD zmršili lesklým povrchem :(

« Odpověď #17 kdy: 03. 05. 2017, 13:55:11 »
Ten novy MS Surface bezi Windows10S - to je verze co umoznuje instalaci aplikaci pouze z Windows Store. A tam je velke h.vno. Linux na to nedas protoze ten bios bude zamcen sedmi zamky, drmkama, blobama a efinama. 999$ stoji jen zakladni verze se 4GB RAM, kdyz ho doplnis na srovnatelnou konfiguraci s Macbookem tak to mas nastejno. Paradoxne  macbook je univerzalnejsi protoze mas na vyber ze tri OS - osx/win/lin bez potizi.

Zrovna tady si muzes S zadarmo zmenit na Pro. Co se tyka "zamku", tak zatim nevime, ale AFAIK to tu ruznych Surface zas tak strasne nebyvalo. (viz https://wiki.archlinux.org/index.php/Microsoft_Surface_Pro_3 )

Ta zakladni RAM a porty (chybi USB-C!) jsou ale nepochybne opruz.

df4205

« Odpověď #18 kdy: 03. 05. 2017, 16:41:21 »
Před 2ma měsíci jsem řešil podobný problém se stejnou cenovou hladinou - skončil jsem u Lenovo x260. Oproti ostatním DELL/ASUS po kterých jsem také koukal vyhrála bezkonkurenční výdrž (+výměnná baterie) a bezvadná klávesnice. Nevýhodou je o něco horší, ale matný display.

df4205

« Odpověď #19 kdy: 03. 05. 2017, 16:45:35 »
Před 2ma měsíci jsem řešil podobný problém se stejnou cenovou hladinou - skončil jsem u Lenovo x260. Oproti ostatním DELL/ASUS po kterých jsem také koukal vyhrála bezkonkurenční výdrž (+výměnná baterie) a bezvadná klávesnice. Nevýhodou je o něco horší, ale matný display.

Ještě jsem zapomněl, stojí za to i kouknout na Xiaomi Mi air 13,3 - jako snad jediný má dedikovanou grafickou kartu, pokud by jsi ji uměl využít ...

kolemjdouci

« Odpověď #20 kdy: 03. 05. 2017, 17:32:07 »
tak nevim - zatim tam zustavaji ty thinkpady, rozsiril jsem to jeste o model "13" a ten xiaomi air - ta grafarna by se dala vyuzit na nejake dedikovane vypocty, (mozna jen naivni predstava novacka ve svete linuxu) jako treba sifrovani, komprese atd, ne ?
matny display je pro me plus, tu 270 (260) jsem tam zaradil presne kvuli te vydrzi (a take RJ45), tu x1 protoze lehke a v ramci moznosti velka telka... ten xiaomi air jsem jeste nevyradil, vypada dobre, na druhou stranu nevim, jestli to neni na urovni toho inspironu (kde za stejne penize +- je ten inspiron "vice hw" na druhou stranu zase kraval z vetraku pri pretaceni...a plastak...
takze x260,x1 4th, xiaomi air :)
prosim kopat spravnym smerem :) ?

milous

« Odpověď #21 kdy: 03. 05. 2017, 19:59:57 »
tak nevim - zatim tam zustavaji ty thinkpady, rozsiril jsem to jeste o model "13" a ten xiaomi air - ta grafarna by se dala vyuzit na nejake dedikovane vypocty, (mozna jen naivni predstava novacka ve svete linuxu) jako treba sifrovani, komprese atd, ne ?
matny display je pro me plus, tu 270 (260) jsem tam zaradil presne kvuli te vydrzi (a take RJ45), tu x1 protoze lehke a v ramci moznosti velka telka... ten xiaomi air jsem jeste nevyradil, vypada dobre, na druhou stranu nevim, jestli to neni na urovni toho inspironu (kde za stejne penize +- je ten inspiron "vice hw" na druhou stranu zase kraval z vetraku pri pretaceni...a plastak...

doporucuju T470ku, mam ji asi 14 dni a jsem nadsen (i5-7200u/256gb ssd/8GB/14" FullHD atd) honim na tom Minta 18.2 a jsem happy :-)
musel jsem tedy dat novejsi kernel aby se capla wifina (pouzil jsem kernela z xanmod.org)
jeste jsem zvazoval t470s kvuli vaze ale tam me stvalo, ze nejde rozsirit tak snadno RAMka, zase je tam imho lepe poresen ten PCIe SSD
cena byla lehce pres 30 bez DPH (u T470s cca o 2000 bez DPH vice)
o x270 jsem premyslel tez, ale ten 12ti palec spolu s FullHD uz dela prilis prtavy pismenka a uz mi neni 20
sere me ze neni HW regulovcik hlasitosti a HW vyp/zap repro/micro ale co uz, stejne je to spotrebak <g>

kolemjdouci

« Odpověď #22 kdy: 03. 05. 2017, 20:44:43 »
diky za tip - libi se mi, zaradim ho do vyberu, ale uz ted mi trosku vadi ta "prenositelnost"
ale treba se na to povznesu :) - skoro dva kg dnes a denne nekam tahat...
take nejsem nejmladsi, ale ta 12" mi nazivo nevadila (ano neco jineho bude az do toho budu cumet dnes a denne x hodin) - proto jsem tam dal i tu zminovanou x1, protoze je lehka (tloustka mi nevadi) a ma 14...na druhou stranu ma pripajenou ram na desce a rozsiritelnost je nulova ... (co se tyka ram)

« Odpověď #23 kdy: 04. 05. 2017, 00:25:12 »

To Xiaomi rozhodně ne. Pokud na tom teda chceš psát...

Mimochodem proč ne to XPSko od Dellu? Nebo Zenbook ux430? Mají tenké rámečky kolem displeje (tedy jsou menší), pohodlné klávesnice a matné displeje...

kolemjdouci

« Odpověď #24 kdy: 04. 05. 2017, 05:29:13 »
ma to xiaomi tak spatnou klavesnici ?
nemel jsem moznost si ho osahat, tak se ptam .)
nejsem nejmladsi a proste mam z historie spatne zkusenosti s dellem
v dnesni dobe je to uz asi jinak - dell ma 3 roky nbd, lenovo taky.. lenovo uz take neni to, co byvalo (ani klavesnice), ale porad je (dle meho) na spici s tim, co mobilni sektor predvadi s klavesnicemi
asus take nemam dobre zkusenosti (proste nekdy se neco nepovede, to chapu)
a u xiaomi je relativne zajimava i cena (ano neni extra servis, ale zase je to v hliniku, takze by to mohlo vydrzet...

milous

« Odpověď #25 kdy: 04. 05. 2017, 07:24:18 »
v dnesni dobe je to uz asi jinak - dell ma 3 roky nbd, lenovo taky.. lenovo uz take neni to, co byvalo (ani klavesnice), ale porad je (dle meho) na spici s tim, co mobilni sektor predvadi s klavesnicemi
a u xiaomi je relativne zajimava i cena (ano neni extra servis, ale zase je to v hliniku, takze by to mohlo vydrzet...

tak urcite se nerozhoduj na zaklade porovnavani nejakych tabulkovych parametru, kazde zarizeni ma spoustu vlastnosti, ktere do tabulek nenacpes - jak hreje zdroj a jak je velky, jak se otevira dekl notebooku, jaky odpor a po jak dlouhe draze kladou klavesy, jak se reguluje hlasitost, jak se ovlada trackpoint/touchpad (kazdy jinak), jak dlouho vydrzi sasi notebooku, jake jsou realne pozorovaci uhly lcd, jak je rozlozena klavesnice a jak se ti na ni bude psat, musis mezernik mackat uprostred nebo kdekoliv, josu tlacitka u trackpointu sikma aby brala v potaz zakriveni palce, jak je citliva wifina, jsou drivery na win7 jeste, na linux, na freebsd atd atd cili jedine reseni je jit nekam a osahat si konkretni modely

jinak lenovo ideapad je humus do hypermarketu, thinkpad T, X, Xs jsou velmi dobre modely

tolik muj nazor, mohu se mylit

« Odpověď #26 kdy: 04. 05. 2017, 08:31:01 »

Ze zvedavosti se zeptam, jake spatne zkusenosti popripade s modelem. Co je na Dellu nejlepsi je jeho NBD... HP i Lenovo maji porad co dohanet.

Lenovo nikdy nemuze byt co byvalo... Akorat zmrsily celou divizi IBM

Nejzajmavejsi rada od Dellu je Latidude e7x A rozhodne stoji zato se podivat po repasovane e7440 protoze ma jak Sata tak mSata slot. http://images.techhive.com/images/article/2014/02/dell_exposed-100245973-orig.png

Dalsi opomijena vec u Dellu je dockovaci port ktery je uz asi 10 let stejnej. (ten vsak nemaj XPS - Protoze firma neni cilovka :-) )

nbd

« Odpověď #27 kdy: 04. 05. 2017, 08:53:20 »
Co je na Dellu nejlepsi je jeho NBD... HP i Lenovo maji porad co dohanet.

Nevim jak lenovo, protoze to je kral smejdů a pokud si ho zakaznik nevyzada, nenabizime, ale HP ma take NBD zaruku, jmenuje se to CarePack, je jich mnoho druhů a v zavislosti na modelu jde rozsirit az na 5 let NBD (zejmeno pro ProBooky/EliteBooky/ZBooky - coz jsou alternativy pro Dell Latitude/Precisiony). 3 roky NBD na kazdej slusnej HP stoji kolem litru vcetne dane.
Rozdil mezi HP a Dell je tim, ze Dell to ma jiz v zakladu, u HP se to musi dokoupit - adekvatne k tomu byva HP o ten +- litr levnejsi (v pripade 3yNBD, ve srovnani stejnych HW parametru). Problem je ten ze spousta BFU shopů typu zelenyho skreta ty CarePacky nevede, tim padem o tom lide nevedi.

Ve finale je Dell a HP +- nastejno a zalezi spis na jemnych detailech (zejmena "pod kapotou") nebo designovych preferenci.

Lenovo sracky kupuji bfucka s reklamou vymytym mozkem (samozrejme vyjma tech rad T a X, abych neurazil ;) ).

Takze s Dellem tazatel chybu neudela, jen bych mu doporucil at si pri vyberu (nezavisle na znacce) dava pozor na klavesnici, jelikoz to ma byt lehky/tenky, bude to neco do 14" a spousta vyrobcu klavesnice kurví, zejmena pokud tazatel pouziva klavesy jako insert, delete, home/end, page up/down, prrscr, pause/break (a pak tu je jeste prohozeny ctrl s fn, kokoty co strkaj fn na misto ctrl uplne v levo dole bych nechal na hodne dlouho zavrit).

« Odpověď #28 kdy: 04. 05. 2017, 09:40:29 »
Jestli narazis na prohozene klavesi u Lenova tak ty jdou v biosu prohodit.

Vsichni velci hraci maji NBD. U Dellu je nutne koukat jestli to NBD je pro support jinak by oprava mohla probihat tak ze ti poslou dil a udelej si sam. Navic je celosvetova coz nevim jak u ostatnich...

Tim ze Dell ma NBD tak dlouho ma ho zmakly na jednicku coz u ostanich se ric neda...

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 04. 05. 2017, 10:27:17 »
Já bych doporučil UX360

https://www.mironet.cz/asus-zenbook-flip-ux360cac4080t-133-fhd-touch-intel-core-m36y30-09ghz-4gb-512gb-ssd-win10-sedy+dp297288/

Ten laptop je fakt neskutečně lehký a tenký, 512GB SSD je super a hlavně je pasivně chlazený, což beru jako značný benefit. Linux lze ve VirtualBoxu, ale tak to je případ skoro všech ultrabooků.