MFF CUNI vs FI MUNI

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
Re:MFF CUNI vs FI MUNI
« Odpověď #15 kdy: 26. 03. 2017, 23:58:57 »
Citace
MFF má lepší jméno, hlavně ve vyspělejším zahraničí je to v Česku MFF vs. vše ostatní, v komerční i akademické sféře. U Bc. na tom až tak nesejde, ale u Mgr. ano. A hlavně Mgr. na MFF už není tak brutální (žádné decimování ročníků ultrasložitou matikou), mezi studenty a vyučujícími převládá na této úrovni kolegiální přístup a člověk si studuje, co ho zajímá, ne co mu vnutí uniformní studijní plán. MFF má také lepší kontakty s univerzitami na západ od nás (včetně elitních VŠ za velkou louží) a není problém vyjet na nějaký čas (za grantové peníze, ne nutně Erasmus, kde se občas peníze prožerou) na opravdu dobré pracoviště někde v Německu, VB nebo USA.

Oka, dakujem a zvazim to :)
Není zač. Jinak ta "ultrasložitá matika" je nadsázka, nechci tím nikoho odradit, jen prostě na Mgr. už povinná matika není a celé to studium je takové nějaké více přívětivé :)

Este by ma zaujimala jedna vec, mozno mi budes na nu vediet odpovedat. Vedel by si mi poradit kam na kolej sa prihlasit? Alebo ako to funguje s ubytovanim? Pretoze som skor introvert, a ked uz mam byt s niekym na izbe, tak radsej s niekym z fakulty, idealne aj oboru. Je nejaka sanca ze na koleji ubytovavaju podla fakulty? Alebo ktora z koleji je viacmenej matfyzacka?
Kolej v Tróji je, co hledáš ;) Je tam menza, kino, posilovna a matfyzáci (teda tak to bylo v roce 2000, od té doby jsem tam nebyl). Ale tyto věci budou s aktuálními informacemi v Karolínce.

Jenda

« Odpověď #16 kdy: 27. 03. 2017, 00:01:58 »
Já bohužel srovnání s MUNI nemám. Vystudoval jsem Bc. IOI na matfyzu a teď studuju datové inženýrství tamtéž. A musím říct, že to byla dobrá volba a matfyz bych si vybral znovu.

1. Na MFF ti -- na Bc. -- daji pevny rozvrh a spoluzaky podle toho, jak se jmenujes. Minimalne prvni rok dva budes tento rozvrh studovat a na predmety navic nebudes mit cas -- vyjma nejakych zajmovych seminaru pro asimilaci na VS matiku nebo slavne reseni kombinatorickych problemu.
Toto už od roku 2013 neplatí. V prváku IOI Bc. jsem chodil na Elektroniku pro fyziky, Radiobiologii, Bioelektrické jevy, Filozofické problémy fyziky a Distribuované zpracování rozsáhlých dat. Rozdělení podle příjmení je už taky nezávazné doporučení, není problém chodit na paralelku, kam chodil opačný konec abecedy.

Myslim, ze na MFF je stale povinny telocvik.
Ano, je. Nakonec mi kupodivu nevadil ten tělocvik, ale to, že je to v Hostivaři (tj. daleko a ještě k tomu v nesmyslný čas).

Obe skoly maji povinnou zkousku z anglictiny.
Nutno podotknout, že na tu matfyzáckou si stačilo večer předem přečíst, jak se řekne kruhová úseč a komolý jehlan (seznam zkoušených slovíček dostaneš), pak tam byl poslech (pokud rozumíš přednáškám z CCC/Defconu, tak jsi v pohodě) a nějaké psaní o netechnických tématech (jaké bylo počasí a kde jsem byl na výletě).

na Malou Stranu do skoly pul hodiny natlacenou MHD a kdyz v zime MHD zkolabuje, hodinu pesky
A nebo ani ne 20 minut na kole, že.

Vedel by si mi poradit kam na kolej sa prihlasit?
Jednoznačně Kolej 17. listopadu (Troja).

Jenda

« Odpověď #17 kdy: 27. 03. 2017, 00:10:27 »
Ještě bych chtěl dodat něco, co může vypadat jasně, ale pár kamarádů to překvapilo a někteří kvůli tomu měli problémy se studiem nebo na tom rovnou dojeli: pokud nejsi génius, je potřeba matfyzu věnovat téměř veškerou energii. Představ si to jako kdybys studoval na plný úvazek. Na nějaké brigády trochu čas je, ale ne vždy zbývá energie (když se celý den soustředím ve škole a dělám úkoly, už nedokážu po večerech a po víkendech programovat něco bokem; linuxového admina zvládám dělat dál, to nevyžaduje zas tolik myslet :), ale programování a analýzu složitějších věcí ne). Podle mě to ale za to stojí, naučil jsem se věci, které bych asi samostudiem nedal.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 27. 03. 2017, 03:02:29 »
Ještě bych chtěl dodat něco, co může vypadat jasně, ale pár kamarádů to překvapilo a někteří kvůli tomu měli problémy se studiem nebo na tom rovnou dojeli: pokud nejsi génius, je potřeba matfyzu věnovat téměř veškerou energii. Představ si to jako kdybys studoval na plný úvazek. Na nějaké brigády trochu čas je, ale ne vždy zbývá energie (když se celý den soustředím ve škole a dělám úkoly, už nedokážu po večerech a po víkendech programovat něco bokem; linuxového admina zvládám dělat dál, to nevyžaduje zas tolik myslet :), ale programování a analýzu složitějších věcí ne). Podle mě to ale za to stojí, naučil jsem se věci, které bych asi samostudiem nedal.
To ale jen v prvním ročníku ;)

8179

« Odpověď #19 kdy: 27. 03. 2017, 09:08:25 »
Citace
MFF má lepší jméno, hlavně ve vyspělejším zahraničí je to v Česku MFF vs. vše ostatní, v komerční i akademické sféře. U Bc. na tom až tak nesejde, ale u Mgr. ano. A hlavně Mgr. na MFF už není tak brutální (žádné decimování ročníků ultrasložitou matikou), mezi studenty a vyučujícími převládá na této úrovni kolegiální přístup a člověk si studuje, co ho zajímá, ne co mu vnutí uniformní studijní plán. MFF má také lepší kontakty s univerzitami na západ od nás (včetně elitních VŠ za velkou louží) a není problém vyjet na nějaký čas (za grantové peníze, ne nutně Erasmus, kde se občas peníze prožerou) na opravdu dobré pracoviště někde v Německu, VB nebo USA.

Oka, dakujem a zvazim to :)
Není zač. Jinak ta "ultrasložitá matika" je nadsázka, nechci tím nikoho odradit, jen prostě na Mgr. už povinná matika není a celé to studium je takové nějaké více přívětivé :)

Este by ma zaujimala jedna vec, mozno mi budes na nu vediet odpovedat. Vedel by si mi poradit kam na kolej sa prihlasit? Alebo ako to funguje s ubytovanim? Pretoze som skor introvert, a ked uz mam byt s niekym na izbe, tak radsej s niekym z fakulty, idealne aj oboru. Je nejaka sanca ze na koleji ubytovavaju podla fakulty? Alebo ktora z koleji je viacmenej matfyzacka?

bez bydlet na nejakou random kolej a pokud ti tam bude vadit to, ze tvuj spolubydla je na tebe moc aktivni a olizuje se tam s nejakou holkou (zatimco ty se chces olizovat pouze s klavesnici) tak se prestehujes na byt za spoluzaky, kteri urcite nejaky budou mit

KKK

« Odpověď #20 kdy: 27. 03. 2017, 12:14:55 »
1. Na MFF ti -- na Bc. -- daji pevny rozvrh a spoluzaky podle toho, jak se jmenujes. Minimalne prvni rok dva budes tento rozvrh studovat a na predmety navic nebudes mit cas -- vyjma nejakych zajmovych seminaru pro asimilaci na VS matiku nebo slavne reseni kombinatorickych problemu.
Toto už od roku 2013 neplatí. V prváku IOI Bc. jsem chodil na Elektroniku pro fyziky, Radiobiologii, Bioelektrické jevy, Filozofické problémy fyziky a Distribuované zpracování rozsáhlých dat. Rozdělení podle příjmení je už taky nezávazné doporučení, není problém chodit na paralelku, kam chodil opačný konec abecedy.
Za me byl rozvrh: v pondeli odpoledne dve cviceni, od utery do ctvrtka po dvou prednaskach a cvicenich, v patek rano prednaska. Dalsi predmety by se tam urcite vesly. Nebylo to jako u kamaradu na FJFI, kde fakt sedeli 8-10 hodin denne ve skole. Ale mam zkusenost, ze pak nebyl cas na nic jineho.

Zkousejici a cviceni byly dany pevne rozvrhem. Prednasky byly nepovinne a slo chodit na jinou permutaci prednasek. Nekdy nebyl problem prohodit si i zkouskovy termin (matematicke predmety), ale nekdy to neslo vubec (operacni systemy jsem mel se strasnym k*tem a paralelka byla o moc lepsi, ale zkousku hodnotili jinak).

na Malou Stranu do skoly pul hodiny natlacenou MHD a kdyz v zime MHD zkolabuje, hodinu pesky
Podel tramvaje je to sebevrazda. Zkousel jsem to pres Troju a Stromovku, ale prestalo me to bavit. Je to moc dlouhe. Radsi jsem nakonec jezdil ten kilometr z koleji do Holesovic na kolobezce na metro/tramvaj (podle denni doby).

Jeste chci doplnit, ze na koleji 17. listopadu za mych casu vyborne varili. Na rozdil od nekterych koleji ve meste, kde to neslo zrat. Asi nejlepsi kompromis mezi vracenim se a stravitelnosti byla pravnicka menza.

mc

« Odpověď #21 kdy: 27. 03. 2017, 13:03:50 »
Je to mff naozaj take narocne, ze sa pri tom neda stihat praca? Nepovazujem sa za genia, ale rad by som si popri skole privirobil, aspon na Mgr.

KKK

« Odpověď #22 kdy: 27. 03. 2017, 13:21:25 »
K privydelku asi takhle... Vetsina studentu kvuli tomu prodluzuje nebo nedodela studium. Hodne casto se uchyli k velmi nezdravemu zdravotnimu stylu. Ve svem kruhu jsem jednu dobu byl jediny, kdo nebyl spankove deprivovany.

ALE muzes delat praktickou diplomku ve firme a "prazdniny" trvaji ca. tri mesice. Ty tri mesice muzes makat a ve svete je normalni mezi semestry mit staze. To jsem si uvedomil docela pozde a tezko rodine odpoustim, ze me od letni prace aktivne odrazovali.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 27. 03. 2017, 13:24:47 »
Je to mff naozaj take narocne, ze sa pri tom neda stihat praca? Nepovazujem sa za genia, ale rad by som si popri skole privirobil, aspon na Mgr.
Možná v prvním ročníku, pak se už se dá pracovat v pohodě.

Jenda

« Odpověď #24 kdy: 27. 03. 2017, 15:30:56 »
K privydelku asi takhle... Vetsina studentu kvuli tomu prodluzuje nebo nedodela studium.
Ano, to je to, o čem jsem psal.

Jestli se to po prváku změní - záleží. Někomu přijde lehká matika (prvák) a pak nedává informatické předměty ve vyšších ročnících, někdo to má naopak. Mně přišlo tak středně až dost těžké oboje. Jako ne, že bych měl s něčím z té informatiky problém, ale vyžaduje si to opravdu sednout a řešit a věnovat tomu ten čas. (třeba úkoly z Principů překladačů nebo z Datových struktur 1 jsou na celý víkend)

Podel tramvaje je to sebevrazda.
Já jsem pořád naživu…

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 27. 03. 2017, 15:58:48 »
K privydelku asi takhle... Vetsina studentu kvuli tomu prodluzuje nebo nedodela studium.
Ano, to je to, o čem jsem psal.

Jestli se to po prváku změní - záleží. Někomu přijde lehká matika (prvák) a pak nedává informatické předměty ve vyšších ročnících, někdo to má naopak. Mně přišlo tak středně až dost těžké oboje. Jako ne, že bych měl s něčím z té informatiky problém, ale vyžaduje si to opravdu sednout a řešit a věnovat tomu ten čas. (třeba úkoly z Principů překladačů nebo z Datových struktur 1 jsou na celý víkend)

Podel tramvaje je to sebevrazda.
Já jsem pořád naživu…
Informatika mi tam teda moc těžká nepřišla. Matika na začátku je ale schválně přestřelená, protože síto. Nicméně asi to je individuální, ale obecně od druháku je to studium volnější.

Standa.MFF

« Odpověď #26 kdy: 27. 03. 2017, 18:25:47 »

Pracoval jsem při škole celou dobu (přibližně na půl úvazku) v oboru a dá se to v pohodě. Génius nejsem v žádném případě. Holt jsem ale chodil jen na ty pro mě zajímavé přednášky a zbytek doháněl samostudiem. Fakt, že skoro nikde není povinná účast (nebo aspoň nebývala v letech 2004-2010), ti dává spoustu flexibility.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 27. 03. 2017, 20:24:33 »

Pracoval jsem při škole celou dobu (přibližně na půl úvazku) v oboru a dá se to v pohodě. Génius nejsem v žádném případě. Holt jsem ale chodil jen na ty pro mě zajímavé přednášky a zbytek doháněl samostudiem. Fakt, že skoro nikde není povinná účast (nebo aspoň nebývala v letech 2004-2010), ti dává spoustu flexibility.
To samostudium bych moc nedoporučoval, člověk snadno sklouzne do zpoždění a pak už to nedožene.

Jenda

« Odpověď #28 kdy: 27. 03. 2017, 21:13:12 »
Holt jsem ale chodil jen na ty pro mě zajímavé přednášky a zbytek doháněl samostudiem.
Tak tohle mi nešlo a měl jsem problém i když jsem třeba kvůli nemoci zameškal jednu přednášku. Skripta typicky nejsou, jsou nekompletní, obfuskovaná, nebo se nekryjí s obsahem přednášky, a vygooglit spoustu věcí nejde. Takže já měl na mnoha předmětech 100% účast.

Standa.MFF

« Odpověď #29 kdy: 27. 03. 2017, 21:27:46 »
To samostudium bych moc nedoporučoval, člověk snadno sklouzne do zpoždění a pak už to nedožene.

Pravda, o zkouškovém jsem toho vynechávání přednášek celkem litoval (výsledky jsem měl nakonec ok, pár let i prospěchové stipendium, ale za ty nervy to možná nestálo :-)).

Tak tohle mi nešlo a měl jsem problém i když jsem třeba kvůli nemoci zameškal jednu přednášku. Skripta typicky nejsou, jsou nekompletní, obfuskovaná, nebo se nekryjí s obsahem přednášky, a vygooglit spoustu věcí nejde. Takže já měl na mnoha předmětech 100% účast.

Skripta na tohle byla nepoužitelná, z těch mi obecně nešlo učit se. Vždycky jsem si sehnal nějakou klasickou monografii z oboru a učil se z ní, vyhovoval mi mnohem víc ten pozvolný, obšírný výklad než vysoká informační hustota skript nebo slajdů.