Zkusenost mam. Bc. na MFF UK a hodne kamaradu mezi cvicicimi na Mgr. / doktorandu. Mgr. na FI MU a hodne kamaradu, kteri tam take prechazeli na Mgr. K tomu jeste jedna skola.
Hlavni rozdily jsou dva.
1. Na MFF ti -- na Bc. -- daji pevny rozvrh a spoluzaky podle toho, jak se jmenujes. Minimalne prvni rok dva budes tento rozvrh studovat a na predmety navic nebudes mit cas -- vyjma nejakych zajmovych seminaru pro asimilaci na VS matiku nebo slavne reseni kombinatorickych problemu.
Naopak na FI si muzes poskladat rozvrh dle vlastni libovule a tech omezeni je minimum. Myslim, ze se muzes lepe specializovat mezidisciplinarne (design, bioinformatika, informacni systemy, ale lingvistika je na obou skolach), cista informatika je srovnatelna nebo lepsi na MFF (operacni systemy, teoreticka informatika).
Myslim, ze na MFF je stale povinny telocvik. Obe skoly maji povinnou zkousku z anglictiny. Na MFF se mi libilo, ze jsem mohl chodit na konverzaci s rodilym mluvcim -- na FI je to mozna podobne, mensi skoly toto nemaji.
2. MFF je v Praze, FI v Brne. Zdravi Cpt. Obvious. Tohle je obrovsky rozdil.
Praha je velkomesto, vsude je daleko. Na telocvik do Hostivare je to z matfyzackych koleji v Troji skoro hodinu, na Malou Stranu do skoly pul hodiny natlacenou MHD a kdyz v zime MHD zkolabuje, hodinu pesky. Ve meste je skoro vsechno ale s prirazkou a nekdy musis hledat. Vsechny naplavy z vesnice, co znam, v Phe nadavaji na kvalitu zakladnich potravin.
Brno je mnohem klidnejsi, da se rozumne chodit pesky. Zajimave obchody a podniky najdes, kdyz vis kde hledat. Hlavni nevyhoda mi prijde, ze vsude cepuji Staroblato, ze ktereho je mi na bliti.
Dalsi rozdil je v doprave. Pres Prahu jedou "vsechny" vlaky. V Brne to muze byt drsne.