Neoriginální baterie do APC UPS

zaloha

Neoriginální baterie do APC UPS
« kdy: 10. 03. 2017, 14:22:23 »
Zdravicko

jake mate zkusenosti s podstatne levnejsimi neoriginalnimi bateriemi do UPS?

napr shanim APC Battery replacement kit RBC29  ktery stoji cca 1100KC

samotna neznackova baterie bez toho kitu vsak stoji i 244KC s DPH od znacky Emos

jsou ty baterie srovnatelne? nebo ta levna bude smejd co brzo prestane fungovat?

Jinymi slovy vyplati se zde snazit setrit nebo ne?

diky za nazory
« Poslední změna: 13. 03. 2017, 09:24:55 od Petr Krčmář »

PCnity

• 701
    • Zobrazit profil
Re:Neoriginalni baterie do APC UPS
« Odpověď #1 kdy: 10. 03. 2017, 14:38:15 »
V roznych starsich UPSkach (halvne Eaton a APC) som povymienal v moduloch len akmulatory a zatial sa vsetko javi byt OK. Akurat ze ich pouzivam v office a doma a nie v data centre.

Nemam vsak spravene realne load testy.

Jose

« Odpověď #2 kdy: 10. 03. 2017, 14:48:46 »
Nemívám s tím problém, za ty stejný peníze může tu neoriginál vyměnit čtyřikrát.

ZAJDAN

• 2 087
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 10. 03. 2017, 14:55:29 »
osobni zkusenost:
originaly APC vydrzi dele a to hlavne pri vypadku, stejne tak i jejich zivotnost
obcas zkusim i nejake lowendy a zrovna s vecma od EMOSU bych si nezahraval, dreky, sunty... nebrat
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Sten

« Odpověď #4 kdy: 10. 03. 2017, 15:34:04 »
Nemívám s tím problém, za ty stejný peníze může tu neoriginál vyměnit čtyřikrát.

Nejde jen o to to měnit, důležité je také, jak dlouho (a jestli vůbec) to vydrží na baterii běžet. S neoriginálkami mám zkušenost (ne mnoho, protože je už nechci), že každý kus se chová jinak a informace v apcaccess jsou často čísla, která nemají s realitou mnoho společného.

daemon

« Odpověď #5 kdy: 10. 03. 2017, 16:27:22 »
jake mate zkusenosti s podstatne levnejsimi neoriginalnimi bateriemi do UPS?
jsou ty baterie srovnatelne? nebo ta levna bude smejd co brzo prestane fungovat?

Zkušenosti mám ty nejhorší. Levné baterky jsou vesměs čínský šmejd a jejich kvalita a parametry nedosahují paramaterů seriózních baterek. Běžně nedosahují deklarované životnosti a taky už jsem jednou nafouklou čínskou baterku z UPS vytloukal kladivem. Pokud neoriginální, tak rozhodně od zavedeného výrobce. Já používám Panasonic nebo FIAMM. A musí to být přirozeně baterka vhodná/určená pro UPS, "papírové" parametry musí sedět, především povolený vybíjecí proud.

daemon

« Odpověď #6 kdy: 10. 03. 2017, 17:13:09 »
Já používám Panasonic nebo FIAMM.

Případně CSB (Hitachi). Ty jsou taky OK. Sice Číňani, ale z Taiwanu. To je rozdíl. Pokud si dobře pamatuji, v 90. létech jsem v APC UPSkách nenašel téměř nic jiného.
Zrovna teď jsem objednal náhradu za pack RBC48 a stojí 970,- Kč včetně DPH.

bat

« Odpověď #7 kdy: 10. 03. 2017, 17:15:57 »
Já používám Panasonic nebo FIAMM.

Potvrzuju velmi dobre dlouhodobe zkusenosti s bateriemi Panasonic a FIAMM.

Z vyroby se casto pouzivaji ruzne verze baterii CSB, ale posledni rok-dva se setkavame ze spousta techto baterii jsou v "novych" UPS tak na polovine zivotnosti - bude to pravdepodobne tim ze vyrobcum (resp. jejich dodavatelum) to lezi dlouho na skladech (dle serii jsou baterky rok a vice stare nez prodej UPS).

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 10. 03. 2017, 19:56:28 »
Asi takhle... z originálních baterií strhni nálepku APC, zjistíš, kdo to opravdu vyrábí a to samé seženeš tak za 1/2 až 2/3 ceny. Do vyloženě levných šuntů bych nešel, ono takový hodinový páčení nafouklé baterky z UPSky je fakt zábava.

Jan Mikuš

« Odpověď #9 kdy: 10. 03. 2017, 21:40:19 »
Co jsem posledni dobou vyndaval z APC originalni, tak byly od vyrobce Long.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 10. 03. 2017, 22:24:42 »
Co jsem posledni dobou vyndaval z APC originalni, tak byly od vyrobce Long.
Jo, od těch to bývalo, jenom jsem si nemohl vzpomenout, protože jsem se už dlouho v ničem takovým nehrabal :D

Atlantis

« Odpověď #11 kdy: 12. 03. 2017, 09:29:44 »
Neexistuje pojem "originální baterka do APC", protože APC si baterky nevyrábí. To není jako třeba shánět originál baterku do mobilu, kde si to ten výrobce buď sám vyrábí, nebo má nasmlouvanou výrobu s konkrétními rozměry atd, kdy se člověk nemá jak dostat ke stejné baterce přímo od skutečného výrobce.

Já se strašně divím lidem co kupují ty originály do UPS - protože paradoxně "neoriginál" může být za nižší cenu i kvalitnější a jde jen o nálepku APC. Já měl v APC UPC do racku asi za 20 tisíc nějaký baterky neznámý značky (už nevím co to bylo), ale vydržely tam asi rok, pak se začaly nafukovat a šly blbě vytáhnout. Po výměně za Panasonic to vydrží ve stejné UPS se stejnou zátěží atd asi 4roky. V další UPS jsem viděl Long, což není úplně špatná značka (dá/dala se koupit v GME), ale Panasonic mi přijde nejlepší. Rozhodně bych nekupoval nějaký shity - ve výsledku cena/životnost vyjdou i dráž než trojnásobně drahý kvalitní, natož kdybychom do toho počítali práci s výměnou, zakoupením, nespolehlivostí šmejdu atd..

dustin

« Odpověď #12 kdy: 12. 03. 2017, 09:45:00 »
Úplně stejně jsem z APC UPS doloval nafouklou původní baterku, "originální" APC.

RDa

• 2 779
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 12. 03. 2017, 10:31:57 »
Mam tady original dvoj-baterii od APC, osazeno to je 2x CP1290 (12V 9AH) bateriema od CENTER POWER TECH CO.LTD, Made in China. Jako celek to ma stitek Made in India (Bangalore), samotny typ od APC neznam, je tam APC approved, cislo 885-1371A. Baterie jsou nafoukle, popraskane a vypadava z nich bily prasek!

Ji mam objednano a na ceste 2x MHB MS9-12C, podle vyrobce jsou i pro UPS, max discharge current je 128A po dobu 5sec :) no to mi nepomuze, ale pak je tam krivka "3C", coz by melo znamenat 27A, po dobu cca 9 minut. Divne na krivce je, ze treba 1C krivka konci nekde mezi 30 a 45 min - clovek by cekal 1C proud prave pro 1hodinu :) Ale pokud 3C beru jako max, ta dvojbaterie by mohla dat 12V x 54A = 648 W na vstupu menice v UPS.
http://hadex.cz/spec/r916.pdf

Karel

« Odpověď #14 kdy: 12. 03. 2017, 11:06:31 »
rozhodne ne do datacentra, ale na takove to domaci serverovani pouzivam http://ipmedia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=2869 + autobaterie Bosh 120 -140 Ah -nevim musel bych vlest do sklepa :-). Posledni vypadek cca po 3 letech co to tu lezi i pres caste vypadky CEZu o tom nevim. Prvni hodinu byl odber cca 400W, pak jsem nevydrzel s neravama a odpojil co slo a dalsi 2 hodiny byla spotreba 150W. Po techto 3 hodinach napeti na baterii 12,6 V, vypina se u tusim u 10,8 - bezi mi na tom servery Dell, HP, Supermicro, routery Mikrotik, Fortinet