JS - načtení a ukládání parametrů z/do souboru

mise

JS - načtení a ukládání parametrů z/do souboru
« kdy: 04. 03. 2017, 14:08:42 »
Ahoj,
potřebuju poradit v JavaScriptu s načítáním a uložením desítek parametrů s nastavením z/do lokálního souboru (bude to záloha parametrů pro zařízení). Něco jsem hledal a trochu jsem se zamotal v pojmech. Stačilo by mě nakopnout, co vlastně mám použít pro čtení, zápis a zpracování. Chtěl bych něco jednoduchého a univerzálního pro nové prohlížeče - HTML5. Mám použít nějaké File API nebo to jde pro tento případ jednodušeji? Jak to pak nejlépe rozparsovat?

Díky

oldschool

Re:JS - načtení a ukládání parametrů z/do souboru
« Odpověď #1 kdy: 04. 03. 2017, 14:27:42 »
Jestli sem spravne pochopil tak to chcete v browseru? To nejde, je to sandboxovano. Jedine co muzete udelat je vyuzit LocalStorage. https://www.w3schools.com/html/html5_webstorage.asp .
Pristupovat klasicky k souborum jde pouze na serveru, v zasade podobny jako u jinych jazyku https://nodejs.org/api/fs.html .

Terazky

« Odpověď #2 kdy: 04. 03. 2017, 15:28:12 »
Kefalin, co si vy predstavujete pod pojmom "subor"?

Preco to chces robit?
Pouzi cookies alebo local storage a mas to ako docasne ulozisko.

mise

« Odpověď #3 kdy: 04. 03. 2017, 16:47:31 »
Chci načíst zálohu parametrů zařízení ze souboru na disku (v prohlížeči stačí pomocí html input file...) a také chci umět vytvořit zálohu do souboru (vytvořit soubor a pomocí odkazu/tlačítka ho stáhnout). Sice programuju, ale v tomhle JS jsem začátečník. Pokud jsem pochopil dobře Local storage, tak to nepotřebuji, uživatel si soubor v prohlížeči otevře sám.

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 04. 03. 2017, 17:13:39 »
V javascriptu odeslat ajaxem na php ktere to zpracuje a ulozi do souboru.. Ale musi existovat server.. Coz by slo nahodit i na klientske stanici
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

mise

« Odpověď #5 kdy: 04. 03. 2017, 17:40:33 »
Našel jsem funkci FileReader(), ale nevím, jestli se normálně používá, jestli není něco jednoduššího a jestli funguje ve všech prohlížečích.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 04. 03. 2017, 18:15:45 »
Našel jsem funkci FileReader(), ale nevím, jestli se normálně používá, jestli není něco jednoduššího a jestli funguje ve všech prohlížečích.

To vypada, ze Chrome, FF i Edge to podporuji - https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/FileReader (dole).

Janci

« Odpověď #7 kdy: 04. 03. 2017, 19:21:43 »
načítanie: sprav <input type=file> a použi FileReader na načítanie súboru keď užívateľ vyberie súbor
(alebo keď ho vloží pomocou drag&drop)

uloženie: vygeneruj link vo formáte DataURL, ktorý bude obsahovať to, čo potrebuješ uložiť

DK

« Odpověď #8 kdy: 04. 03. 2017, 20:01:07 »
načítanie: sprav <input type=file> a použi FileReader na načítanie súboru keď užívateľ vyberie súbor
(alebo keď ho vloží pomocou drag&drop)

uloženie: vygeneruj link vo formáte DataURL, ktorý bude obsahovať to, čo potrebuješ uložiť
Ulozeni jde i triggernout pomoci javascriptu a <a download ...>

mise

« Odpověď #9 kdy: 04. 03. 2017, 21:13:16 »
Super, díky, potřeboval jsem jen nakopnout.

mise

« Odpověď #10 kdy: 04. 03. 2017, 21:22:24 »
Možná ještě něco. Jakou nejvhodnější strukturu by měl mít soubor pro uložení několika dat, abych to pak složitě neparsoval zpátky řádek po řádku. Mám použít něco jako .ini soubor nebo JSON.parser? Existuje i něco jiného?

Např.:
proměnná (parametr) = hodnota
atd.

programa.tor

« Odpověď #11 kdy: 05. 03. 2017, 15:55:47 »
Možná ještě něco. Jakou nejvhodnější strukturu by měl mít soubor pro uložení několika dat, abych to pak složitě neparsoval zpátky řádek po řádku. Mám použít něco jako .ini soubor nebo JSON.parser? Existuje i něco jiného?

Např.:
proměnná (parametr) = hodnota
atd.
ty, ze jsi nekdy programoval? v cem, prosim te?

Kit

« Odpověď #12 kdy: 05. 03. 2017, 16:12:48 »

Pokud použiješ LocalStorage, tak se o strukturu nebudeš muset starat a parametry si uložíš přímo.

.

« Odpověď #13 kdy: 06. 03. 2017, 13:23:15 »
JSON máš přímo. Další používané formáty, na které je mnoho knihoven je YAML nebo TOML (sofistikovanější verze .ini).