To si musite poridit distro Widle, tam je root jako defaultni user.
To je lez. Delate jak normalni user. Na jakoukoli "vyssi" akci se spusti elevation okno a je nutne to odsouhlasit. Rozdil mezi linuxem je jen ten, ze nemusite psat heslo.
1.) Nove zalozeny uzivatel je deaultne ve skupine administrators. Je tomu tak minimalne jeste na Widlich 7, na dlazdickach jsem to nezkousel.
2.) To, ze se musi odsouhlasovat nejake okno, je uplne jedno. Widlouser je zvykly na to, ze Widle porad s necim opruzuji a tak odklepavaji vse bez cteni a premysleni. Bodejt ne, kdyz dotazy jsou nekdy i dva, ne-li vic. Vysledkem je, z user pracuje defakto pod rootem, chcete-li adminem. Neopominme ani to, ze UAC je dle vseho znacne deravy a malware se tak obejde bez toho, ze by musel obtezovat uzivatele oknem se zadosti o navyseni privilegii.
https://www.greyhathacker.net/?p=7963.) System uzivatelskych prav s UAC ve Widlich je natolik matouci, ze clovek nikdy nevi, s jakymi pravy co dela. Jsem admin ale pak zjistim, ze vlastne nejsem, nebo zjistim, ze vlastne jsem, ale jen tak trochu.... To je tak strasny bordel, ze clovek nejspis jednou skonci tim, ze udela chybu. Ve starych Widlich nebo v Linuxu vim vzdy, co jsem. Bud jsem admin nebo ne. A podle toho vim, co muzu a co ne. No s UAC uz nikdo nevi nic.
1. JardaP lze o tom, ze ve windows se pracuje defaultne pod root/superuserem
Viz vyse. Jako lez to vypada jen na prvni pohled. Ale kdyz se do toho zastoura, uz to vypada jinak. Pricemz tedy do Widli je lepsi nestourat, protoze se vzdy ukaze, ze hovno smrdi a to tim vic, cim se do nej stoura.