XEN hypervisors, DRBD vs glusterFS, heartbeat vs pacemaker

tmx

zdravim hosi, potreboval bych poradit.
mam nekolik /4/ produkcnich stroju s vlastnimi ulozisti a s XENem, DRBD me trosku zlobi, glusterfs se zda v pohode /tam mi vadi ze nemam konf soubor, ale jen CLI/, instance muzu rucne prenaset. ocfs2 a iscsi jsem opustil.
co byste doporucili na replikovani? jak resite heartbeat na XENu?
jde mi proste o to, aby se instance pri vypadku nodu sama spustila na druhym /nejakym jinym/ stroji aniz bych musel byt u kompu.
dekuji za radu ci odkaz.

Jose D

• 887
    • Zobrazit profil
Re:XEN hypervisors, DRBD vs glusterFS, heartbeat vs pacemaker
« Odpověď #1 kdy: 11. 02. 2017, 16:54:02 »
zdravim hosi, potreboval bych poradit.
mam nekolik /4/ produkcnich stroju s vlastnimi ulozisti a s XENem, DRBD me trosku zlobi, glusterfs se zda v pohode /tam mi vadi ze nemam konf soubor, ale jen CLI/, instance muzu rucne prenaset. ocfs2 a iscsi jsem opustil.
co byste doporucili na replikovani? jak resite heartbeat na XENu?
jde mi proste o to, aby se instance pri vypadku nodu sama spustila na druhym /nejakym jinym/ stroji aniz bych musel byt u kompu.
dekuji za radu ci odkaz.

replikovani neresim, mam rozdistribuovany univerzalni OS image na vsech strojich na mistnich raidech, rootfs pro VM je tedy qcow2 zalozeny na univerzalni imagi pouzity jako "backing_file" a neperzistentni rozdilovy imagi pro kazdy bezici stroj. Aplikacni data jsou na mountu z NFS. Stroje jedou na kvm pres libvirt, HA je reseny corosync, pacemaker a spol. pomoci lehce opatchovanyho http://www.linux-ha.org/wiki/VirtualDomain_(resource_agent). Xen by to melo umet taky, ale netestoval jsem.

tmx

« Odpověď #2 kdy: 11. 02. 2017, 17:22:41 »
bezi mi mnozina virtualu, kazdej bezi ze sveho image. images soubory replikuju do local raidu na stroje /glusterfs/. nejaky central uloziste nechci.
umre nod, a jinej nod /otazka jakej, kdyz mam 4/ udela neco jako  'xl create/migrate /etc/xen/VM_co_umrel.cfg' a , to by se mi libilo

-

« Odpověď #3 kdy: 11. 02. 2017, 19:55:44 »
glusterfs je fajn a ma priamu integraciu s libvirt. Lenze pri testovani boli iops tak zalostne, ze to nemalo zmysel davat produkcie :(.

MP

« Odpověď #4 kdy: 13. 02. 2017, 09:51:56 »
Glusterfs pres libvirt ujde. Ale vic ani tuk, pres fuse je to katastrofa. Taktez pouzivame xen + pcmk + corosync s drbd8 a relativne to funguje (vypadky jsou...divny xen ve wheezy). Zkuste zvazit Proxmox s jejich zfs replikaci nebo ceph, jinak nezbyva nic nez neco s drbd/network share.