Ked som bol programator, tak som si tiez myslel ze na vyssich postoch to maju lahsie.
Konzultant je nazov pozicie - asi v kazdej firme je to specificke co sa pod tym mysli. Mozno sa tam najdu aj typkovia, ktori vedia ako sa v korporate zviest bez vacsej namahy, ale taki su vsade...
Tato pozicia zahrnuje o nieco vacsiu zodpovednost ako programator. Ja som pracoval ako programator-analytik, potom konzultant pre nas Core Banking System. V podstate som robil analyzy - ako co vyriesit v nasom CBS, alebo ako integrovat CBS s inymi systemami od externych firiem. Navrhoval som tabulky, procesy a vela veci som nadalej aj sam programoval. Teraz musim k tomu robit este aj team leadera. Zabezpecujem pre dalsich programatorov pracu, planujem, co sa da zanalyzovat interne - musim urobit, aby som vytvoril nejake zadanie co budeme robit. Co nevieme zanalyzovat na to musim organizovat meetingy s inymi analytikmi a businessom aby sa veci pohli. Kazde rano mam Scrum na ktory sa musim pripravit, musim mat pripravene ulohy pre vsetkych clenov teamu, aby kazdy mal co nalepit na scrum-board. Musim sledovat kod, ktory produkuju aby nieco nesprasili - code review - a ked tam najdem nieco nepekne apelovat na nich aby to opravili a logicky im zdovodnovat preco je to nutne - aby sa neurazili a dobre vztahy v teame ostali zachovane
Dalej riesim tickety - troubleshooting, prehladavam zdrojaky, debugujem a zistujem, ci je chyba v nasom programe - potom vytvaram ulohu so zadanim, aby som to dal niektoremu programatorovi opravit.
Je za tym mnozstvo zodpovednosti a mozno mam iba o cca 200-300 EUR viac ako niektori programatori - nemam ziadne personalne pravomoci (takze ani neviem kto kolko zaraba) iba som zodpovedny za celkove vysledky teamu . A hlavne je za tym mnoho byrokracie, ktora ma nebavi, same porady a na odbornu pracu a dalsi odborny rast nie je dostatok casu. A najhorsie je, ze z tohto kola sa neda uniknut. Neda sa povedat, ze chcem radsej znova robil vyvojara. Kedysi, ked som sa uchadzal ako programator na nejake pozicie, vsade som mal dvere otvorene. Teraz ked som sa nastval, chcel som ist robit radsej niekde inde vyvojara/analytika - bol som neuspesny - prekvalifikovany a asi som bol aj drahy.