S RAID 1 nad SSD jsem trochu skeptický s ohledem na to, že pokud SSD umře, tak proto, že se často "upřepisuje" a dva stejné modely, stejně staré by mohly umřít teoreticky zroveň. Nemám toto ze své hlavy, ale na pár takových zkušeností jsem narazil, když jsem se zabýval pořízením co nejvýkonnějšího HW pro SQL. Nabízí se kombinované řešení RAID1 z SSD a HDD, ale tenhle paskvil při testech nefungoval (navzdory předpokladům a dokumentaci) přijatelně.
Jako zajímavá varianta je pořídit NVMe SSD do PCIe (cenově to vyjde srovnatelně jako několik SAS/SATA SSD a HW řadič, I/O výkon je o dost vyšší). OS klidně může být na klasických HDD, DB na NVMe a zálohovat každých 24h komplet snapshot na klasické SATA HDD, plus ukládat si transakční logy.
Ano, tohle řešení neposkytuje tolik sucha, bezpečí a jistoty jako ideální RAID1 ze dvou disků. Ale ukažte mi RAID1 s podobnými I/O možnostmi.
Když už stavět RAID1 nad SSD, tak HW řadič s cachí a baterkou a dát do něj dvě různá SSD (s důrazem na různou vnitřní strukturu).