Banana Pi jako NAS

Thomas

Banana Pi jako NAS
« kdy: 10. 01. 2017, 20:44:14 »
Zdravím ve spolek. Rád bych si domů pořídil něco, co bude plnit roli "síťového" disku. Nechtějí se mi vyhazovat peníze vyloženě za NASku, jelikož všechny její fičury nevyužiji. Co od toho očekávám je pouze odkladiště filmů/seriálů/fotek, které budou streemovány do dalších zařízení. Z pravidla do televize, kde jako multimediální centrum slouží Raspberry Pi. Disk hodlám pořizovat s kapacitou 1 - 2 TB. Zrcadlení disků, RAID ani nic podobného nepotřebuji. Na disku nebudou žádná důležitá data, takže jejich ztráta až tak moc mrzet nebude.

Mám vyhlídnuto toto. Výhoda - SATA port. Sáhli byste po tomtéž, nebo by jste volili něco jinačího?

Lol Phirae

Re:Banana Pi jako NAS
« Odpověď #1 kdy: 10. 01. 2017, 21:26:52 »
Kristova noho, už je to tady zas!!!  ::) :o

jpu

« Odpověď #2 kdy: 10. 01. 2017, 21:27:06 »
no budes ale obmedzeny usb zbernicou. na takom principe funguje RPi a myslim, ze aj BananaPi.

« Odpověď #3 kdy: 10. 01. 2017, 21:39:57 »
no budes ale obmedzeny usb zbernicou. na takom principe funguje RPi a myslim, ze aj BananaPi.
Nie, BananaPI má poctivú SATA a aj gigabit sieťovku, existuje aj replikátor SATA, celkom dobre je to popísané na http://www.dobreprogramy.pl/cyryllo/BanaNAS-PRO-budujemy-prosty-serwer-NAS-z-Raidem,61214.html

jpu

« Odpověď #4 kdy: 10. 01. 2017, 21:55:14 »
dik za upozornenie, nevedel som :)

« Odpověď #5 kdy: 10. 01. 2017, 23:39:14 »
Bohužel se mi nepovedlo rozjet ten multiplikátor JMB321. S Číňanem se člověk hádá, že to nefunguje (házel chyby při formátování, bez ohledu na to, jakej disk sem připojil, jakým kabelem a připojenej rovnou k BPi fungoval korektně) tak to Číňan zkusil a poslal mi novej, každopádně jsou to asi 4 měsíce a nezkoušel jsem, jestli ten novej funguje...

Můj kamarád, co mi JMB321 doporučil, říkal, že někdo známej to má rozjeto, když na něj poslal dotaz, tak z něj vylezlo, že evidetntně to nikdo nerozchodil :-(

Jeden SATA disk je však bezproblémů, připojenej pouze k BPi
« Poslední změna: 10. 01. 2017, 23:45:35 od Petr Šourek »

« Odpověď #6 kdy: 10. 01. 2017, 23:42:54 »
Jinak pokud chceš opravdu jen něco jako úložiště, tak možná zkus tohle https://www.alza.cz/wd-my-cloud?dq=499030

Docela mile jsem byl překvapen. Člověk rozbalí a jede, má to jednoduchý WWW rozhraní na konfiguraci, na pozadí předpokládám, že je nějakej SBC s diskem, možná i ten BPi (střeva jsem nezkoumal) a člověk to nemusí bastlit. Oproti domácímu postavení je to dražší, ale zase ne o tolik, pokud člověk počítá práci a hledání jak to udělat a nastavit...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 11. 01. 2017, 00:13:43 »
Jinak pokud chceš opravdu jen něco jako úložiště, tak možná zkus tohle https://www.alza.cz/wd-my-cloud?dq=499030

Popis na ALZA je velmi vagni. Co je v tom za OS? Umi to streamovat?

mpal

« Odpověď #8 kdy: 11. 01. 2017, 09:09:13 »
K tomu WD
cca 2 roky spat som kupil 4T cena bola 200euri (samotny wd-red4T 156)
Takze som kupil, zagooglil a zistil ze sa tam da dat debian a nan open media vault... nuz a od vtedy to pouzivam ako backup nas (resp zrkadlo qnap nas)
Jedina mozno nevyhoda je pasivne nechladenie proc, nie je to strasne ale...
Neviem ako teraz pretoze FCC a zamedzenie modifikacie fw....
ostal mi aj link.... keby nahodou niekto ;-)

https://community.wd.com/t/clean-os-debian-openmediavault-and-other-firmwares/93714

j

« Odpověď #9 kdy: 11. 01. 2017, 09:27:36 »
Kristova noho, už je to tady zas!!!  ::) :o

Asi se tu porada soutez o neobskurnejsi shithw na zprovozneni NASu. Du si pripajet eth primo k disku, mel by stacit jen prevodnik, cpu ma prece disk.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 11. 01. 2017, 10:27:22 »
A proc ne? Kdyz nekomu ten vykon staci, tak proc ne? Ucelem NASu neni to, abyste svetu predvedli, ze mate vetsiho sulina. Naopak je dobre pouzit vzdy zcela minimalni prostredky, ktere jest zvladnou vyresit dany problem. A to, jestli Banan zvladne vyresit se zjisti nejlepe tak, ze se to vyzkousi. Pri te cene to neni takova tragedie a kdyz to nebude stacit, pouzije se Banan jinde.

« Odpověď #11 kdy: 11. 01. 2017, 11:00:24 »
Popis na ALZA je velmi vagni. Co je v tom za OS? Umi to streamovat?

Primárně je to jen úložiště. Každopádně má to v sobě DLNA server a iTunes server, ani jedno jsem nezkoušel. Plex bych v tom asi nehledal. SBC na streamování z Plexu jsou dost slabé, byť Plex přidal možnost „předgenerovat“ film, ale tak to je styl, jeden den si řeknu, že zítra si pustím to a to a pustím „generování“ nebo nechám zgenerovat X posledních věcí, co se do Plexu přidalo ale nepřijde mi to moc user friendly.

Jediné co mne na tom štve je, že z toho jejich www rozhraní se to nedá vypnout, musím se lognout na ssh a klasicky poweroff.

« Odpověď #12 kdy: 11. 01. 2017, 11:03:55 »
K tomu OpenMediaVault

Zkoušel jsem ho chvíli na banánu a jako dobrý. Každopádně mne znechutil přístup autora. Byla už vyjitá Jessie a pokoutný návody jak to zprovoznit na ni mne nějak nenadchly, sice fungovalo ale bylo to takový škrábání levou rukou za pravým uchem pod levou nohou.

A autor k tomu napsal jen, že je to hobby projekt a podpora Jessie bude až on uzná za vhodné, že je to hobby projekt a prostě pokud se vám to nelíbí, tak máte smůlu. Ano, souhlasím s autorem, je to jeho vůle, každopádně moje vůle je jít o dům dál...

« Odpověď #13 kdy: 11. 01. 2017, 11:14:39 »
Já primárně BPi nemám jako NAS, ale jako lokální server, který koordinuje a vyhodnocuje výstupy z čidel a do budoucna automatizuje domácnost, každopádně když už ho mám, tak jsem k tomu prdnul disk a mám ho jako „emergency backup storage“. Ano určitě se dá použít jiný HW, nebo koupit hotové řešení, ale já si chtěl hrát a zjistit co to vlastně umí...

Na druhou stranu pak nejsem „vázaný“ na jeden ekosystém... Jako když přijdu do krámu a že chci termoregulační hlavici na radiátor a oni mi řeknou, že ano, ale zahoďte všechno co máte a kupte si jen tuhle značku, tak řeknu proč? Chci to do svýho ekosystému. Proč bych si kupoval čidla teploty, termostat, atp. když to už doma mám od jiného výrobce a ten mi poskytnul API, abych si to připojil kam chci.

Ano, měl jsem se informovat už ze začátku a neměl bych tento problém, každopádně ze začátku jsem nevěděl co jde všechno a jak automatizovat, když se zeptám topenářů, jestli to už někdy řešili, tak mi řeknou, ve většině případů že ani nevědí, že to jde...

SB

« Odpověď #14 kdy: 11. 01. 2017, 12:38:23 »

Blackbox za 5500? Pochopil jsem, že to je přesně to, co tazatel nechce.