Možnost uplatnění

Možnost uplatnění
« kdy: 03. 01. 2017, 08:38:53 »
Ahoj,
už delší dobu sleduji zdejší diskuze a i přes strach z přirovnání k neschopné lopatě a podobně (jak někteří zde dělají) mě neodradí od získání názoru schopnějších a lepších než jsem já.

Jde mě o názor na možnost úplatnění v nějakém zaměstnání, prostě co bych měl chtít, po čem jít, v čem se popřípadě zdokonalit apod - je li to vůbec možné.

Cca 15 let praxe okolo HW - skládání PC, navrhování sestav, servisní práce (diagnostika, opravy apod) pro cca 250klientů (většinou fyzické osoby). U pár firem zajištění kompletních dodávek výpočetní techniky - od serverů, pracovních stanic, síťová infrastruktura, SW.
Cca 10 let praxe okolo sítí - LAN, WLAN. Z toho 5let správce sítě/servisák u poskytovatele internetu - mikrovlnné spoje (Alcoma aj.), MikroTik. Routování, BGP apod.
Co se týče programování, tak defakto nic - HTML, PHP, MySQL, Delphi, ASP.NET - co potřebuju , to si napíšu, ale nikde bych se tím nechlubil.
Cca 3 roky praxe virtualizace - VMware vSphere Client, Citrix XD/XA.

Nyní jsem zaměstnán ve státní správě jako informatik. Ze začátku jsem byl s náplní práce spokojen, nyní mě ta spokojenost opouští.

Jělikož vím, že jsou zde lidi, kteří řeknou "No a co?" ale i ti, kteří dokážou říct, jakým směrem se dát dál.
Samozřejmě že jako každý jiný člověk, i já chci být finančně "za vodou" a když čtu, že některé (s prominutím) "lopaty" dělají za 30-35k a každý se jim směje tak upřímně říkám, co já bych za takové peníze dal...

Díky za názory.

HHman

Re:Možnost uplatnění
« Odpověď #1 kdy: 03. 01. 2017, 09:10:45 »
Z přirovnání k lopatě si nic nedělej. Myslíš, že to píšou lidi co něco dokázali? A pak píšou do diskuzí na rootu, místo aby pracovali na svých nápadech? To jsou právě ty uťápnutý chudinky co nemají navíc.

Jinak z jakého jsi kraje? Možná bych pro Tebe něco měl.

Michal Kovačič

« Odpověď #2 kdy: 03. 01. 2017, 09:19:45 »
Hmmm... Doufám, že to nebude zásadní překvapení - ale postup je jednoduchý. Napiš si životopis (a další průvodní materiály) a začni jej posílat - internet, přátelé, Root.cz... A odpověď za 2-3 měsíce zjistíš.

Michal Kovačič

« Odpověď #3 kdy: 03. 01. 2017, 09:25:04 »
Jo - a jeste neco, pokud me kontaktujes a posles mi CV je moznost, ze pro Tebe take neco budu mit... Bude to vyzadovat solidni CV a nezvorat pohovory - zcela standardni postup :-)

« Odpověď #4 kdy: 03. 01. 2017, 09:58:45 »
Z přirovnání k lopatě si nic nedělej. Myslíš, že to píšou lidi co něco dokázali? A pak píšou do diskuzí na rootu, místo aby pracovali na svých nápadech? To jsou právě ty uťápnutý chudinky co nemají navíc.

Jinak z jakého jsi kraje? Možná bych pro Tebe něco měl.

Ahoj, díky za nabídku. Jsem z Kraje Vysočina. Rád bych kontaktoval a poslal třeba životopis - dal bys nějaký kontakt na sebe? Platí i pro Michala Kovačiče

Díky

Michal Kovačič

« Odpověď #5 kdy: 03. 01. 2017, 10:01:00 »

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 03. 01. 2017, 10:21:15 »
Budeš ulopatován...
Nenapsal jsi moc, jak jsi na tom s operačními systémy. Byl jsem v podobné pozici, kdy jsem dělal nějakou dobu všechno, co bylo potřeba, ale bez nějakého hlubšího zaměření je to o ničem - buď OSVČ a lepit menším zákazníkům jejich IT, ale ze své zkušenosti nedoporučuji. Možná si vyděláš, ale ty starosti kolem tě brzo odrovnají.
Zkusím to postupně:
HW - to je dnes spotřebák, malý marže, dodávky malým zákazníkům, kteří ti nebudou za věci kolem chtít zaplatit rozumný peníze
Sítě - záleží na hloubce znalostí a hodně na štěstí, nějakou práci pro malýho ISP jsem taky dělal, ale bylo to spíš lepení průšvihů, ceny internetu jsou tlačený dolů, bezdráty naráží na svoje hranice a kabelům moc konkurovat nemůžou, z toho plynou opět nic moc peníze. Při hlubších znalostech se lze za rozumnější peníze uchytit v nějaké střední až velké firmě, která tě i adekvátně zaplatí, ale tohle bude hodně o štěstí.
Virtualizace - těžko říct, co tím myslíš... jako samostatnou činnost snad jen v korporátech, ale bude to otrocká práce

Zkusil bych se asi zaměřit na ty sítě, sehnat nějakou zajímavou práci někde, kde to má jméno - ideálně NIC, NIX... ale tam je asi šance malá. Něco, kde se nasazují nové technologie, co tě posune dál, klidně na rok, nebo dva za málo peněz (asi jak máš teď) a pak uvidíš...
« Poslední změna: 03. 01. 2017, 10:23:02 od Tuxik »

« Odpověď #7 kdy: 06. 01. 2017, 10:08:41 »
Budeš ulopatován...
Nenapsal jsi moc, jak jsi na tom s operačními systémy. Byl jsem v podobné pozici, kdy jsem dělal nějakou dobu všechno, co bylo potřeba, ale bez nějakého hlubšího zaměření je to o ničem - buď OSVČ a lepit menším zákazníkům jejich IT, ale ze své zkušenosti nedoporučuji. Možná si vyděláš, ale ty starosti kolem tě brzo odrovnají.
Zkusím to postupně:
HW - to je dnes spotřebák, malý marže, dodávky malým zákazníkům, kteří ti nebudou za věci kolem chtít zaplatit rozumný peníze
Sítě - záleží na hloubce znalostí a hodně na štěstí, nějakou práci pro malýho ISP jsem taky dělal, ale bylo to spíš lepení průšvihů, ceny internetu jsou tlačený dolů, bezdráty naráží na svoje hranice a kabelům moc konkurovat nemůžou, z toho plynou opět nic moc peníze. Při hlubších znalostech se lze za rozumnější peníze uchytit v nějaké střední až velké firmě, která tě i adekvátně zaplatí, ale tohle bude hodně o štěstí.
Virtualizace - těžko říct, co tím myslíš... jako samostatnou činnost snad jen v korporátech, ale bude to otrocká práce

Zkusil bych se asi zaměřit na ty sítě, sehnat nějakou zajímavou práci někde, kde to má jméno - ideálně NIC, NIX... ale tam je asi šance malá. Něco, kde se nasazují nové technologie, co tě posune dál, klidně na rok, nebo dva za málo peněz (asi jak máš teď) a pak uvidíš...

Hlavně ne lopatou do hlavy:)

Windows (XP,7,8,2003,2008,2012) - naprosto bez problémů. Řešení směrování fyzických USB portů na terminálu do "virtuálních" USB na serveru (s ohledem k virtualizaci), konzole mmc, powershell. Co se týče serverových Win - instalace, nastavení rolí, nastavení dns serveru, dhcp apod (klikačka, jednoduché), správa Active Directory, zabezpečení apod.
Linux - tam tak maximálně inatslace a nastavení serveru - web, mail, databáze, sdílení, monitorin sítí apod. Vše samozřejmě z řádku. Jinak dle návodů na netu se dá zvládnout defakto cokoli.

5nobody

« Odpověď #8 kdy: 07. 01. 2017, 18:48:55 »
user15598:
A chtěl by ses něco učit nového / věříš si nebo jen chceš nějaký jiný podobný job?

Jestli se chceš učit něco nového, tak prostě najdi oblast, která by tě bavila a do té se pusť a studuj to nějakou dobu, praktikuj to až se z tebe stane odborník na danou oblast. Co se týče platů, řekl bych, že čím více pracuješ hlavou, tím lepší ohodnocení. Netroufám si konkrétně tady popisovat nějakou pyramidu IT zaměření (co je oproti čemu víc práce hlavou atd.), ale myslím, že spravování nějakých linuxů/unixů a nějakých aplikačních systémech na nich by byl pro tebe posun, umění skriptování, programování atd. další posun (ne, že něco dokážeš poslepovat, ale zkrátka solidní znalost). Myslím, že čím více toho umíš, tím lépe. A jak říkám, čím víc práce hlavou, tím lépe je to ohodnoceno, dle mého názoru. Tím chci zkrátka asi trochu hrubě říct, že nemůžeš čekat nějaké velké ohodnocení, když budeš dělat HW a klikat myší. Jo a angličtina to je, řekl bych, také zcela zásadní, dále lokalita samozřejmě hraje roli, komerční sféra samozřejmě atd. No víc bych se k tomu asi raději nevyjadřoval. Doufám, že ti to aspoň trochu pomůže, přeji mnoho úspěchů!

krallinuxu1

« Odpověď #9 kdy: 08. 01. 2017, 16:40:44 »
Jělikož vím, že jsou zde lidi, kteří řeknou "No a co?" ale i ti, kteří dokážou říct, jakým směrem se dát dál.
Samozřejmě že jako každý jiný člověk, i já chci být finančně "za vodou" a když čtu, že některé (s prominutím) "lopaty" dělají za 30-35k a každý se jim směje tak upřímně říkám, co já bych za takové peníze dal...

Díky za názory.
Jsi na root.cz. Jak nebereš 100k tak jsi lopata. Ale to je jen mindrák několika místních jedinců. Normální člověk vůbec výraz "lopata" nepoužívá.

Takový běžný IT technik je taková "děvečka pro všechno". Dělá všechno, ale vlastně neni na nic odborník. A to je tvůj problém a problém proč máš málo peněz.

Být tebou bych zapomněl na programování protože když ses k tomu za tak dlouho nedostal přirozenou cestou a nemáš to jako koníčka tak z tebe dobrý programátor nebude.

Co můžeš udělat je, vybrat si jeden obor a toho se držet. Buď odborník na virtualizaci, buď odborník na něco síťového (třeba u HP), dělej něco softwarového ... ale prostě na vydělání peněz je třeba dělat jednu věc dobře.

« Odpověď #10 kdy: 08. 01. 2017, 16:54:48 »
Windows (XP,7,8,2003,2008,2012) - naprosto bez problémů. Řešení směrování fyzických USB portů na terminálu do "virtuálních" USB na serveru (s ohledem k virtualizaci), konzole mmc, powershell. Co se týče serverových Win - instalace, nastavení rolí, nastavení dns serveru, dhcp apod (klikačka, jednoduché), správa Active Directory, zabezpečení apod.
Linux - tam tak maximálně inatslace a nastavení serveru - web, mail, databáze, sdílení, monitorin sítí apod. Vše samozřejmě z řádku. Jinak dle návodů na netu se dá zvládnout defakto cokoli.
Podle toho co píšeš jsi odborník a pracovní nabídky se ti pohnou ... .

Ale podle toho co jsi psal předtím a co píšeš teď bych měl trochu obavu že se přeceňuješ. jako pro příklad je hezké, že si dáš do dovedností "powershell", ale powershell je hodně rozsáhlá věc zahrnující kompletní správu serveru a skriptování z konzole ... nechci tě podcenit, ale opravdu to dokážeš? A co třeba ta "mmc" ... jako co si pod tim asi představit? A "správa Active Directory"? ... jako že otevřeš konzili a přidáš uživatele a nebo umíš řešit zálohy, replikace, obnovy po havárii a skriptování z powershellu?
A linux strana věci ... no napsat "dle návodů na netu se dá zvládnout defakto cokoli." je opravdu zajímavé.

Tim chci říct, že je třeba si dát pozor na to, abys nevypadal v tom životopise jako "domácí hacker".
« Poslední změna: 08. 01. 2017, 16:56:43 od vana-hb »

myky

« Odpověď #11 kdy: 08. 01. 2017, 17:26:12 »
Shodou okolností jsem v podobné (až na menší délku praxe) pozici jako tazatel. Nyní taky státní správa a taky doslova starání se o všechno IT od A do Z, což se zdálo být jako výhoda, měl jsem za to že širokým rozkročením se moje hodnota zvýší, ale ve výsledku pak člověk narazí, větší firmy, kde jsou peníze, chtějí specializované lidi, lidi co ani nemusí vidět dál než za svoji oblast, za svůj problém.

javaman ()

« Odpověď #12 kdy: 08. 01. 2017, 17:55:54 »
Tim chci říct, že je třeba si dát pozor na to, abys nevypadal v tom životopise jako "domácí hacker".

Co to znamená? Domácí je špatné?

Shodou okolností jsem v podobné (až na menší délku praxe) pozici jako tazatel. Nyní taky státní správa a taky doslova starání se o všechno IT od A do Z, což se zdálo být jako výhoda, měl jsem za to že širokým rozkročením se moje hodnota zvýší, ale ve výsledku pak člověk narazí, větší firmy, kde jsou peníze, chtějí specializované lidi, lidi co ani nemusí vidět dál než za svoji oblast, za svůj problém.

Ale nejlepší jsou vždy ti, kteří umí více. Ne všechno špatně jako Tuxik, ale prostě mají rozhled a specializují se zároveň.

« Odpověď #13 kdy: 08. 01. 2017, 18:41:42 »
Jedno stare porekladlo rika: "Dela devet remesel a desata je bida".

javaman ()

« Odpověď #14 kdy: 08. 01. 2017, 19:01:01 »
A co tam dělá to domácí?