Rozlišení konzole

Kyblík

Rozlišení konzole
« kdy: 26. 12. 2016, 11:21:29 »
Nevím, jestli to patří sem, pokud ne předem se omlouvám.
Povedlo se mi sehnat malinkatý servisní monitorek 7palců. Pokud nabootuju debian v řádku, ten se zeptá monitoru na jeho nejlepší rozlišení a automaticky se na něj nastaví. No a potom vidím takový malinkatý mravenečky, abych to luštil lupou.
A teď dva dotazy:
1. Jde nějak za jízdy jednosuše změnit rozlišení na něco čitelného?
2. Jde to nastavit napevno, aby to najelo při bootování?
Zajímají mě obě verze nastavení.
Googlil jsem, ale nějak mě to s tím grubem nešlo.
Dík za odpovědi.

#

Re:Rozlišení konzole
« Odpověď #1 kdy: 26. 12. 2016, 17:04:43 »
Pokud te spravne chapu tak https://help.ubuntu.com/community/ChangeTTYResolution hledej sekci vga= flag osobne pouzivam lilo, vga parametr by se mel chovat v grubu stejne.

Sten

« Odpověď #2 kdy: 26. 12. 2016, 17:34:43 »
Kromě výše uvedené změny rozlišení (podstatu vga=, ponovu video=) lze ještě změnit font příkazem dpkg-reconfigure console-setup.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #3 kdy: 26. 12. 2016, 21:11:43 »
mozna by stacilo pridat parametr nomodeset ten zabrani tomu aby kernel nastavoval lepsi rozliseni, viz:
https://wiki.debian.org/KernelModesetting?highlight=(nomodeset)#Disabling_KMS
pripadne pomoci KMS nastavit jine rozliseni...

M&M Lentilky

« Odpověď #4 kdy: 26. 12. 2016, 22:12:41 »
Jen ze zvědavosti, o jaký přesně servisní monitorek jde? Sháním něco podobného? :-)

Kyblík

« Odpověď #5 kdy: 27. 12. 2016, 10:10:57 »
Abych to tady nenechal bez zpětné vazby, tak jsem změnil grub, dle nějakého návodu a současně zavedl nomodeset, takže i když se situace změnila, popravdě nevim, čeho zásluhou.
Co se týče toho monitoru, tak je to nějakej 669GLT.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #6 kdy: 27. 12. 2016, 22:48:07 »
btw: pokud si nejakou tu zmenu provedl v /boot/grub/grub.cfg tak vez, ze pri pristi aktualizaci systemu kdy natahne nove jadro, nebo novy pridavny ovladac, se tva zmena zrusi... zmeny pro grub co maji vydrzet se delaji v /etc/default/grub ... pridani kernel voleb tam primo v radku:
Kód: [Vybrat]
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="neco neco neco"a nasledne se musi nehat pre/vy-generovat grub.cfg pomoci:
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub