Vypadavanie farby z obrazka

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
Re:Vypadavanie farby z obrazka
« Odpověď #15 kdy: 18. 12. 2016, 12:12:17 »
Tady: http://imgur.com/a/J7vgg je rozdil obou obrazku, tedy to, co vypadlo z resizovaneho obrazku (jestli jsem neco neposral). Jak se zda, problem se tyka jenom cerne, a to jen te nejcernejsi. Na monitoru sice vypada vsechno uplne cerne, ale podle color pickeru to vypada, ze vysypana cerne odstiny jsou ty, co jsou hodne blizko 000000, zatimco ty, ktere jsou okolo 101010 nebo svetlejsi postizeny nejsou. Ze by soudruhum neco preteklo pri vypoctu a zahadne jim vznikla pruhledna barva? A deje se to i pri prevodu do .jpg? A pokud ne, vzniklo by to pri prevodu do .jpg a naslednem prevodu do .png?

Psal v dotazu, že se nemáme nechat "mýliť" a že to dělá i JPEG. A navíc psal o GD knihovně. To by mě zajímalo co s tím jiného dělá než to, že použije funkci na resize a uloží. Nějaké přetékání mi přijde divně. Tedy pokud to není nějaká divná verze GD (alfa ap.).

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 18. 12. 2016, 12:22:56 »
Ze by soudruhum neco preteklo pri vypoctu a zahadne jim vznikla pruhledna barva?

Hele možná budeš mít kus pravdy. V metadatech u origo obrázku se dá přes ImageMagick vyčíst mimo jiné toto: Transparent color: black. Takže u výsledného PNG se to zachovalo a proto se černá barva stané průhledností?! O to zvědavější jsem jak se to resizuje, protože resize u mě přes GIMP, ImageMagick i GD knihovnu přes PHP je jak vidno OK.
A taky mě zajímá jak dopadá teda zkrypleně JPEG, když ten průhlednost neumí.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 18. 12. 2016, 12:34:58 »
Tak už asi vím... Když se u vašeho rozbitého náhledu (PNG) odstraní alfa kanál a uloží se jako JPEG dopadne to jako v příloze. Osobně to teď tipuju na chybu v algoritmu resize v PHP kódu. Odhaduju, že se při převodu obrázku vezme info ohledně alfakanálu (černé body = průhledná), což u originálu není vidět, protože JPEG neumí průhlednost (osobně mě mate, co vůbec tahle informace u JPEG obrázku dělá, ale to by nám mohl vysvětlit nějaký expert na MS technologie, protože to hlásí, že zdroj byl vytvořen v "Microsoft Windows Live Photo Gallery"). A tahle informace je uměle přenesena do exportovaných dat PNG a následně odstraněním alfakanálu a uložením do JPEG se to rozbíjí. Klasické resize to nezpůsobí, ale když se mu do toho plete nějaký bastlíř, co neumí ani programovat ani pracovat s grafikou, dopadne to nejspíš takto ;-). (A sakra to jsem asi neměl, za chvíli tu bude javaman se svými lopatami :-D ).

« Poslední změna: 18. 12. 2016, 12:36:32 od ByCzech »

Radovan.

« Odpověď #18 kdy: 18. 12. 2016, 13:37:45 »
No, takhle nějak to dopadá, když se na školách začíná programováním v Javě...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 18. 12. 2016, 14:10:54 »
Odhaduju, že se při převodu obrázku vezme info ohledně alfakanálu (černé body = průhledná), což u originálu není vidět, protože JPEG neumí průhlednost ...

Jo, ale netyka se to jen cerne (000000), ale i skoro cernych, az nekam tak do 050505. To by nekde neco muselo rozhodovat, ze 000000 az napriklad 050505 se bude brat jako zcela cerna, pricemz se to pak zkurvi tim, ze cerna je pruhledna.

BTW, z ceho jis vycetl to Transparent color: black?

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 18. 12. 2016, 14:50:16 »
Jo, ale netyka se to jen cerne (000000), ale i skoro cernych, az nekam tak do 050505. To by nekde neco muselo rozhodovat, ze 000000 az napriklad 050505 se bude brat jako zcela cerna, pricemz se to pak zkurvi tim, ze cerna je pruhledna.

BTW, z ceho jis vycetl to Transparent color: black?

Otázka je co s tím bastlíř ještě během vytváření thumbnailu dělá. Třeba se snaží nějak optimalizovat aby byl výsledek menší (protože jeho thumbnail je datově větší než originál , takže mezi námi, s takovým výsledkem je lepší zobrazovat originál škálovaný při zobrazení v prohlížeči) a proto se snadno může z barev skoro černých stát černá #000000.

Info píše jak jsem říkal ImageMagick. Stačí to v něm zobrazit a dát z nabídky info o obrázku. Teď u toho nesedím odpovídám z mobilu (a cítím se jak masochista, responzivita v podání IInfo je hrůza, nechápu jak může pan Krčmář tvrdit že se to používat dá, jinak si myslím, že mimo nebývá).