Nový počítač pro Lubuntu

Pavel Krosek

Nový počítač pro Lubuntu
« kdy: 10. 12. 2016, 21:54:55 »
Dobrý den,
používám Lubuntu 14.04.
Kdysi jsem používal dlouho Windows XP a z nouze přešel dočasně na Lubuntu.  Z dočasného řešení se stalo trvalé a nic jiného už do budoucna nechci. Vím, že je light, ale opravdu mi stačí. Ale nyní potřebuji nový PC (cena až tak nerozhoduje), se kterým si bude Lubuntu (třeba i 16.04.) rozumět. Klidně to může být dělo, ale hlavně aby bylo s tímto systémem kompatibilní. A vzhledem k tomu, že nemám s tímto OS prakticky žádné velké zkušenosti, uvítám jakýkoliv podnět z vašich řad - tzn. co je OK, čeho se vyvarovat ... atd.
Rád bych, aby fungovala opravdu svižná kancelářská práce (LibreOffice, Firefox, Chromium, Thunderbird), přehrávání videa (VLC)
Nevyužívám žádné hraní her ani sofistikovanou grafiku, nicméně používám GIMP a chtěl bych externí grafickou kartu. Doufám v kompatibilitu, spolehlivost, dlouhodobé použití. Jde mi i to, abych nekoupil PC (bez OS) a Lubuntu na něm nerozchodil.
Děkuji mnohokrát za jakýkoliv názor. Pavel

Jirka5545445

Re:Nový počítač pro Lubuntu
« Odpověď #1 kdy: 10. 12. 2016, 22:45:56 »
Lepší postup je si nějaký vybrat a až potom googlit jestli s tím modelem nejsou nějaké problémy. Jinak ta kompatibilita je teď už tak dobrá že jde rozchodit skoro na všem mi přijde, dřív si to chtělo ohlídat chip na wifi a grafiku.

Na lubuntu a gimp mi přijde externí grafika zbytečná, akorát to bude mít větší spotřebu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 10. 12. 2016, 23:03:43 »
Jinak ta kompatibilita je teď už tak dobrá že jde rozchodit skoro na všem mi přijde, dřív si to chtělo ohlídat chip na wifi a grafiku.

Tak to plati porad, minimalne pro tu wifinu. Treba kdyby tam byl Broadcom, tak bych do toho radsi ani nestouchl klackem od hovna. S Broadcomy byly, jsou a asi porad budou potize.

« Odpověď #3 kdy: 10. 12. 2016, 23:22:45 »
co nejvic intel - grafika, sitovka...
Děkuji za možnost editace příspěvku.

mikrom

« Odpověď #4 kdy: 11. 12. 2016, 00:08:41 »
Ja mam Lenovo S500 SFF s i3 procesorom a grafikou intel. Ma to sice aj WiFi, ale nespolahlivu - obcas vypadavala: niekedy raz za den, inokedy aj 5x. Takze to mam radsej pripojene cez WiFi extender Edimax, ktory mi zostal z predosleho PC.
Inak vsetko ostatne mi funguje vyborne. OS mam Linux Mint 17.3.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #5 kdy: 11. 12. 2016, 01:47:36 »
ma jit o PC nebo Notebook? nove nebo muze byt repasovane se zarukou?

« Odpověď #6 kdy: 11. 12. 2016, 08:24:45 »
Na lubuntu a gimp mi přijde externí grafika zbytečná, akorát to bude mít větší spotřebu.

V podstate áno, ale záleží na okolnostiach. Napríklad na 2x4k monitory je externá grafika prakticky nevyhnutná, alebo treba ísť minimálne do Amd A10 s čo najsilnejšou grafickou časťou.

Pavel Krošek

« Odpověď #7 kdy: 17. 04. 2017, 18:52:12 »
Tak jednu konfiguraci bych měl: http://simplix.cz/eshop/officesimplix.php?konfigurace.
Moc si netroufám koupit čistý PC, raději s předinstalovaným a ověřeným systémem Ubuntu.
Prodejců moc není, kromě Simplix a kontroverzních TSBohemia jsem nic nenašel. Děkuji

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 17. 04. 2017, 19:01:32 »
Dobrý den,
používám Lubuntu 14.04.
Kdysi jsem používal dlouho Windows XP a z nouze přešel dočasně na Lubuntu.  Z dočasného řešení se stalo trvalé a nic jiného už do budoucna nechci. Vím, že je light, ale opravdu mi stačí. Ale nyní potřebuji nový PC (cena až tak nerozhoduje), se kterým si bude Lubuntu (třeba i 16.04.) rozumět. Klidně to může být dělo, ale hlavně aby bylo s tímto systémem kompatibilní. A vzhledem k tomu, že nemám s tímto OS prakticky žádné velké zkušenosti, uvítám jakýkoliv podnět z vašich řad - tzn. co je OK, čeho se vyvarovat ... atd.
Rád bych, aby fungovala opravdu svižná kancelářská práce (LibreOffice, Firefox, Chromium, Thunderbird), přehrávání videa (VLC)
Nevyužívám žádné hraní her ani sofistikovanou grafiku, nicméně používám GIMP a chtěl bych externí grafickou kartu. Doufám v kompatibilitu, spolehlivost, dlouhodobé použití. Jde mi i to, abych nekoupil PC (bez OS) a Lubuntu na něm nerozchodil.
Děkuji mnohokrát za jakýkoliv názor. Pavel
Jaký je cenový limit?

Jenda

« Odpověď #9 kdy: 17. 04. 2017, 19:42:47 »
Osobně jsem začal nedávno kupovat hardware repasovaný nebo z druhé ruky. Počítač pro tebe (kancelářská práce, ještě k tomu na nenáročném Linuxu) seženeš i za trojku, a za pětku už bohatě dostačující „dělo“. Za tu cenu postavíš nového leda tak něco z výběhových nejnižších součástek.

Nějaké odkazy na repasy sbírám na https://brmlab.cz/user/jenda/repas

Pavel Krošek

« Odpověď #10 kdy: 17. 04. 2017, 20:27:49 »
Děkuji - nechci repas, cenový limit cca 10 - 15 000 Kč. OS Ubuntu nebo Lubuntu. Rád bych, aby zase vydržel aspoň 10 let. WiFi nepotřebuji. Uvítal bych odkaz na konkrétní model v eshopu. Samozřejmě bez Windows v zákl. sestavě.

« Odpověď #11 kdy: 17. 04. 2017, 23:34:55 »
Neni levnejsi si v pripade takovejch pozadavku slozit? Pred par lety jsem to tak udelal a PC furt funguje. Taky vyberes to, co potrebujes a nebudes utracet za kraviny.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 17. 04. 2017, 23:45:43 »
Děkuji - nechci repas, cenový limit cca 10 - 15 000 Kč. OS Ubuntu nebo Lubuntu. Rád bych, aby zase vydržel aspoň 10 let. WiFi nepotřebuji. Uvítal bych odkaz na konkrétní model v eshopu. Samozřejmě bez Windows v zákl. sestavě.
MacMini tomu vyhovuje, akorát současný model už je trochu postarší, nicméně Linux tam šlape hodně svižně.

panda

« Odpověď #13 kdy: 18. 04. 2017, 08:24:47 »
Zrovna chci poslat do sveta i5 ku, zaruka tam je jeste asi rok a pul, pokud by Vas to zajimalo.
Nemam problem za drobny priplatek rozsirit zaruku na 3 roky.
Vim, ze repas nechcete, v tomto pripade Vam ale rucim za bezproblemovou funkcnost Linuxu.

TomBA

« Odpověď #14 kdy: 18. 04. 2017, 09:52:38 »
Nepíšeš koľko dát + programov máš na PC. Ak je to ale naozaj len to čo píšeš tak stroj s i5, 8GB RAM, intel grafikou a SSD...
Niečo ako: https://www.czc.cz/czc-pc-office-i5-ssd-bez-os/207651/produkt

Ak máš tých dát veľa, tak namiesto SSD HD, alebo aj aj...