Jak se pozná senior

Re:Jak se pozná senior
« Odpověď #75 kdy: 12. 12. 2016, 13:49:43 »
Z praxe: ked jeden mechanik povie, ze by sa dalo za pol roka vylepsit milion casti za 200k Kc a iny za 1k Kc povie, ze netreba robit nic, tak bude mat ten druhy ovela viac zakaznikov.
V absolutnim poctu zakazniku asi ano, ale je to cil podnikani? Je pravdepodobne, ze k prvnimu budou jezdit lidi s autama s vyssi cenou, budou bez problemu akceptovat dvojnasobnou hodinovku a on si jeste da marzi na original nahradnich dilech. Lopata cislo dva bude od rana do vecera v garazi, nebude stihat a vydela si stezi na tyden chorvatsku...

EDIT: ale je pravda, ze mesto potrebuje oba dva...
Děkuji za možnost editace příspěvku.

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: 12. 12. 2016, 16:41:40 »
..hlavní rozdíl je ve schopnosti samostatně pracovat a řídit sám sebe. ..
... Že jim nebudu říkat, co chci udělat a jak, ale s návrhy spíše přijdou oni...
+1.

Což je zase rozdíl mezi lopatou a vývojářem. I pokud začínáš v práci, tak můžeš mít stejný přístup. Ale asi tě těžko vemou jako seniora hned po škole, ne?

Hele viděl jsem víc extrémů, člověk absolvent po VŠ, který při škole spravoval nějakou komunitní wifi nastoupil k nám do práce a během měsíce byl z juniora team leader.

Jenomže to byl člověk, který si ve volném čase pročítal manuálové stránky a makal 12 hodin denně, v životě jsem to neviděl.

A pak ti přijde člověk s 10 let praxe v O2 z teplého korporátního místečka, kde vyřizuje jen papíry a formuláře a poslouchá návody, a je to takovej junior, že to až bolí.

Podle mě seniorita je o praxi minimálně. Když člověk fakt mákne a nečte facebook, idnes atd. a fakt maká tak za pár měsíců to dělá divy. Samozřejmě tohle tempo dlouhodobě udrží jen málokdo.

javaman ()

« Odpověď #77 kdy: 12. 12. 2016, 17:08:19 »
Přesně tak to je.

Jenže jak píšeš, většina lidí tohle tempo nedá. A když jo, tak ne dlouhodobě.

YF

« Odpověď #78 kdy: 12. 12. 2016, 18:56:42 »
Přesně tak to je.

Jenže jak píšeš, většina lidí tohle tempo nedá. A když jo, tak ne dlouhodobě.
tak tak - a ted sup sup - je cas na pilulku - dneska sis uz svoje napsal!

javaman ()

« Odpověď #79 kdy: 12. 12. 2016, 19:34:13 »
Myslíš, že kvůli tobě budu brát pilulky demence, abychom si rozuměli? Na to zapomeň, kámo 8)

Kdy si naposledy byl v posilce?

YF

« Odpověď #80 kdy: 12. 12. 2016, 20:28:38 »
Myslíš, že kvůli tobě budu brát pilulky demence, abychom si rozuměli? Na to zapomeň, kámo 8)

Kdy si naposledy byl v posilce?
tak ja myslim ze je evidentni ze pilulky demence uz sis zobnul ... to bohuzel cteme na kazdem druhem foru - ja se ted tu snazim te primet to nejak resit ... :))

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #81 kdy: 12. 12. 2016, 22:08:27 »
jo a myslim, ze castejsi prestup nez "senior programator ABC -> junior programator XYZ" je "senior programator -> architekt", "senior programator -> školitel" apod. Kdy mladicky "drajv" vymeni za neco co je sice na pohled pomalejsi a rozvaznejsi, ale vyuzije ty zkusenosti a rozhled v oboru.

pavlix: ano, ale rozdil je co googlis. jestli zakladni syntax a konstrukty, strukturovani projektu, jake pouzivat nastroje nebo advanced veci.

Googlím úplně cokoliv. A mimochodem jsem si založil živnosťák při škole v roce 2008 a ještě ten rok jsem začal dělat lektora/školitele. Trochu jsem narážel na nedůvěru u starších účastníků školení, zvláště z řad bankovní klientely, což jsem tuším někdy v roce 2011 vyřešil tím, že jsem si přestal holit ksicht. Fungovalo to perfektně.
« Poslední změna: 12. 12. 2016, 22:11:31 od pavlix »

javaman ()

« Odpověď #82 kdy: 12. 12. 2016, 22:13:39 »
Přesně tak, lopata mágovi nevěří. Oni si myslí, že věkem se z tebe stává lepší vývojář, což je nesmysl. Také hledám cokoli a kdykoli, protože nikdy nevíš. Ale asi je víc cool lopata, která jede 10 let po paměti a na Javu používá Ant, protože nikdy nic jiného nehledala.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #84 kdy: 12. 12. 2016, 23:54:10 »
Ahoj, měl bych otázku, kterou mi určitě pomůžete vyřešit. Často se setkávám v IT s termíny jako junior, senior a další podobné. Co to ale má ve skutečnosti znamenat? Chápu seniora, který je v domově důchodců, tam je to jasné. Ale v třeba u vývoje? Vždy mi to přišlo úplně mimo, ale sem tam na to narazím.

Takže pokud jsem dělal třeba 5 let .Net a jdu na Javu, tak nejsem senior? Nebo co jako jsem? Neumím snad vývíjet a nemůžu to řídit?

Pokud jsem dělal 5 let sítě a pak půjdu na systémy, tak zase nejsem senior? A proč ne?

Když mám 15 let praxe v IT a půjdu do nového oboru, tak jsem senior?

Nebo k čemu to tedy vlastně je? Vůbec to nechápu. Speciálně u vývoje přece nejde o to, co jsem dělal, ale jen o to, co nabízím.

Je to poměrně zbytečné dělení. Jakýsi smysl dává označovat jako juniora čerstvého absolventa nebo studenta – jinak jsou ale v podstatě všichni senioři. Snad leda s výjimkou např. číšníka, který se posledního půl roku věnuje programování – tomu by se asi taky dalo říkat junior aniž by to znělo extra blbě, i když je mu čtyřicet.

Zbytečné je to jednak proto, že lidi nejde rozdělit do dvou škatulí junior/senior – je to celá škála a přechod je plynulý. A jednak to není ani jednorozměrná škála, ale prostor o takřka nekonečno rozměrech – hlediscích, ve kterých můžou být lidé více či méně dobří.

kapr

« Odpověď #85 kdy: 13. 12. 2016, 14:55:00 »
Mam tady navrh na to klani "Javaman Superman vs Lopaty", chteli jste ukol?
Co treba tohle:
Vlastni knihovna/implementace Diffie-Hellman vymeny klicu ve zvolenem jazyce.
Cas na vyvoj 2 tydny vcetne proof of concept, kod opensource na githubu.

Ja jsem ochotnej klidne prihodit nejakej peniz, ciste jenom pro zabavu. Dam 1000,- do plena.

Ucastnici? Jste pro? Vyhodnoceni souteze prvni tyden v novem roce?

1.) Javaman Superman (jazyk: Java)
2.) kazdy dalsi necht cituje komentar a pripise se

Pako

« Odpověď #86 kdy: 13. 12. 2016, 15:36:31 »
Ahoj, měl bych otázku, kterou mi určitě pomůžete vyřešit. Často se setkávám v IT s termíny jako junior, senior a další podobné. Co to ale má ve skutečnosti znamenat? Chápu seniora, který je v domově důchodců, tam je to jasné. Ale v třeba u vývoje? Vždy mi to přišlo úplně mimo, ale sem tam na to narazím.

Takže pokud jsem dělal třeba 5 let .Net a jdu na Javu, tak nejsem senior? Nebo co jako jsem? Neumím snad vývíjet a nemůžu to řídit?

Pokud jsem dělal 5 let sítě a pak půjdu na systémy, tak zase nejsem senior? A proč ne?

Když mám 15 let praxe v IT a půjdu do nového oboru, tak jsem senior?

Nebo k čemu to tedy vlastně je? Vůbec to nechápu. Speciálně u vývoje přece nejde o to, co jsem dělal, ale jen o to, co nabízím.

Je to poměrně zbytečné dělení. Jakýsi smysl dává označovat jako juniora čerstvého absolventa nebo studenta – jinak jsou ale v podstatě všichni senioři.

Má to smysl jako označení "pozice", nikoli "člověka" - jaká je s tou pozicí spojena zodpovědnost a míra samostatnosti.

javaman ()

« Odpověď #87 kdy: 13. 12. 2016, 18:41:35 »
Má to smysl jako označení "pozice", nikoli "člověka" - jaká je s tou pozicí spojena zodpovědnost a míra samostatnosti.

Takže po škole mi tu seniorní pozici dáte?

Mam tady navrh na to klani "Javaman Superman vs Lopaty", chteli jste ukol?

Za tisícovku s tebou můžu dát rychlé kafe, pokud mě přivezeš taxikem.

To je spíše nějaký testík na pohovor pro začátečníky. Když bych to za ty dva týdny zvládl, tak z toho poznáš co?

Inkvizitor

« Odpověď #88 kdy: 13. 12. 2016, 19:03:54 »
Zbytečné je to jednak proto, že lidi nejde rozdělit do dvou škatulí junior/senior – je to celá škála a přechod je plynulý. A jednak to není ani jednorozměrná škála, ale prostor o takřka nekonečno rozměrech – hlediscích, ve kterých můžou být lidé více či méně dobří.

To bys mohl rict skoro o vsem. Ve skutecnosti si ale velice casto vystacime s binarnim delenim a resit nejake plynule prechody je pak v praxi zbytecne: libi - nelibi, chutna - nechutna, prijatelna cena - neprijatelna cena atd.

Ty dve skatule jsou dost uzitecne a jak tu nekdo psal, je docela rozdil, jestli hledas "hotoveho cloveka" nebo "ucho na zauceni". Tu hranici si samozrejme kazda firma/tym/vedouci urcuje individualne.

Trupik

« Odpověď #89 kdy: 13. 12. 2016, 19:26:42 »
Za tisícovku s tebou můžu dát rychlé kafe, pokud mě přivezeš taxikem.
To musí byť fake... Supermačo überčlovek javaman () nemá auto - vlastné ani služobné?  :D