To jsem kontroloval, disk je v pořádku. V HW nestraší. Podobnou zkušenost jsem měl i před pár lety, kdy jsem začínal s linuxem s fedorou. Tam jsem měl reiser a celé to odešlo, když mi vypli proud. Pak už jsem to mohl jen nainstalovat znova.
JardaP: to periodické řvaní fsck při startu je v pořádku. Někde je tam přednastavené, že se to má automaticky kontrolovat po každém dvacátém restartu. Což ale znamená, že to musí kontrolovat s připojeným oddílem (protože jak jinak by to dělal). No a když je to takhle nastavené z výroby, tak jsem logicky předpokládal, že to takhle můžu dělat ručně i já.
No a ten adresář gvfs dělá problémy neustále. To rozhodně není chyba mého HW, jen se koukněte do googlu a napište
.gvfs
google vám automaticky doplní
.gvfs is not accessible permission denied
A nějaký nalezený thread
When looking at it with an ls -l it looks like
????????????? ? ? ? ? ? .gvfs
I can not chown, touch, edit, remove, or do anything as the user of the home dir or as root. Both receive a permission denied.
Any suggestions?
Tento adresář se neustále pořád dokola poškozuje. Příslušný démon zřejmě obsahuje bug. Je toho plný google. Možná by bylo lepší tuhle věc vůbec nepoužívat.
Není tam nějaká možnost udělat fsck undo? Již za starých dob uměl scandisk ve windows uložit záznam o opravě na disketu, což by mělo umožnit vrátit akci zpět. Ale nikdy jsem toto nevyužil. No a v dnešní době moderních nadupaných souborových systémů jako ext4 bych to pokládal za samozřejmost.