Začátek konce sítě Tor?

mobilin

Začátek konce sítě Tor?
« kdy: 29. 11. 2016, 01:41:15 »
Zdravíčko přátele,
jsem obyčejný, trochu pokročilejší uživatel internetu. Přesto mě zpráva Rozvědka buduje kyberarmádu, dohlédne na veškerou komunikaci Čechů na síti (http://zpravy.idnes.cz/kyberarmada-ochrana-internetu-deu-/domaci.aspx?c=A161128_205932_domaci_ekl) slušně řečeno namíchla. Já sice nic nelegálního nedělám, ale i tak se mi tohle šmírování příčí. Nerad bych byl pod drobnohledem jako ta poslední laboratorní myš a nerad bych měl někde svojí složku, kde bude zaznamenáno všechno, co jsem kdy udělal. Doufám, že nastartuji veřejnou debatu jak se tomuto šmírování bránit a něco si z toho i odnesu, protože expert nejsem a rád se přiučím. Mohl bych se tedy pro začátek zeptat jak to vidíte vy a jak se tomu dá bránit? Děkuji

Zel

Začátek konce sítě Tor?
« Odpověď #1 kdy: 29. 11. 2016, 02:49:56 »
"Tři nové paragrafy zároveň ukládají poskytovatelům internetu či mobilním operátorům novou povinnost – do své sítě nainstalovat „černé krabičky“ dodané rozvědkou, přes které budou proudit veškeré SMS zprávy, e-maily nebo data z webových stránek. Na jejich kontrolu dostane rozvědka od státu ročně 300 milionů korun."
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/kyberarmada-ochrana-internetu-deu-/domaci.aspx?c=A161128_205932_domaci_ekl

To je přece potencionální konec pro Tor. Pokud bude kontrolován proud dat přímo u koncových uživatelů, a to klidně i zašifrovaný, je pomocí těchto krabiček dohledatelný jejich původce. Priklad:

Pepa v ČR chce anonymně odeslat packet do Evropského parlamentu ve znění "Abrakadabra123". Pepa použije Tor, aby jeho pravá IP adresa zůstala nedohledatelná. Pepa pošle "Abrakadabra123" do vstupní brány T-mobile, kde černá krabička zaregistruje "Abrakadabra123":Pepa. Packet vstupuje do sítě Tor, jde do Německa, do Kanady, do Nizozemska. Potom vstupuje do vstupní brány Evropského parlamentu, kde černá krabička zaznamená "Abrakadabra123":Nizozemsko. Poté dorazí do Evropského parlamentu. Nicméně dle porovnání záznamů z černých krabiček se dá dohledat, že packet odeslal Pepa.

sads

Re:Začátek konce sítě Tor?
« Odpověď #2 kdy: 29. 11. 2016, 03:37:38 »
tor jiz skoncil davno. jestli si necetl uzly v tor provozovala nsa. takze tor anonymnej az tak nie je. velky brat sa moze pozerat.//

marty

Re:Big Brother CZ
« Odpověď #3 kdy: 29. 11. 2016, 04:40:07 »
Za prvé, těžko říct jesti to projde. Za druhé, kdo ti zaručí, že už se to neděje. Za třetí, bránit se dá : šifrovat, šifrovat a zase šifrovat.

Na internetech je spousta článků o tom, jak chránit svoje soukromí. Dokonce i v češtině.

« Odpověď #4 kdy: 29. 11. 2016, 07:17:47 »
Nevkládejte do fóra oznámení, k tomu slouží formulář zpráviček.

NEMAZAT

RE: Začátek konce sítě Tor?
« Odpověď #5 kdy: 29. 11. 2016, 08:57:09 »
Chtěl jsem odpovědět a ono je to lock tak zakládám new topic.

Citace
Pepa v ČR chce anonymně odeslat packet do Evropského parlamentu ve znění "Abrakadabra123". Pepa použije Tor, aby jeho pravá IP adresa zůstala nedohledatelná. Pepa pošle "Abrakadabra123" do vstupní brány T-mobile, kde černá krabička zaregistruje "Abrakadabra123":Pepa. Packet vstupuje do sítě Tor, jde do Německa, do Kanady, do Nizozemska. Potom vstupuje do vstupní brány Evropského parlamentu, kde černá krabička zaznamená "Abrakadabra123":Nizozemsko. Poté dorazí do Evropského parlamentu. Nicméně dle porovnání záznamů z černých krabiček se dá dohledat, že packet odeslal Pepa.

To co píšeš je znázorněno jako nová modrá čára.
Jestli to chápu dobře tak i když je spojení šifrované pomocí Tor a to co píšeš je šifrované až do Exit nodu.
Tak Packet jde identifikovat díky tomu že můj ISP a ISP Evropského parlamentu má tu černou krabičku?

j

Re:RE: Začátek konce sítě Tor?
« Odpověď #6 kdy: 29. 11. 2016, 09:16:56 »
... Kravina, pokud pouzivas tor, tak pochopitelne mas vstupni branu u sebe (leda ze si padlej na hlavu) a jediny co zjisti cerna krabicka jsou ty desitky spojeni na jiny tor GW.

Hypoteticky by se dala delat statisticka analyza provozu, ale pokud nebudes generovat nejakej extremni traffic, tak se tvuj provoz ukryje v provozu ostatnich.

Jenda

« Odpověď #7 kdy: 29. 11. 2016, 10:52:21 »
Pepa v ČR chce anonymně odeslat packet do Evropského parlamentu ve znění "Abrakadabra123". Pepa použije Tor, aby jeho pravá IP adresa zůstala nedohledatelná. Pepa pošle "Abrakadabra123" do vstupní brány T-mobile, kde černá krabička zaregistruje "Abrakadabra123":Pepa.
Proto je v názvu Tor to "O". Obsah nevidí nikdo kromě exit nodu, takže dohledávat se dá "jen" podle časové korelace.

Citace: j
Hypoteticky by se dala delat statisticka analyza provozu, ale pokud nebudes generovat nejakej extremni traffic, tak se tvuj provoz ukryje v provozu ostatnich.
Obzvláště pokud můžeš na exitu traffic měnit (např. různě pozdržovat a pouštět v dávkách), tak se dá udělat fingerprint, který na druhém konci uvidíš (čistě v kódování "teče neteče teče").

Mně se na tom zákonu nejvíc líbí, že rozvědka připojí k ISP MITM krabici, ta krabice nebude fungovat (jak už to tak s IT projekty v ČR bývá), zákazníkům ISP kvůli tomu vypadne internet a ISP se nemůže omluvit ani se nemůže proti nefunkční krabici nikam odvolat, protože by porušil mlčenlivost.

manta

« Odpověď #8 kdy: 29. 11. 2016, 11:03:21 »
Tor má nepoužitelnou rychlost a NSA je mi u zadku, v životě neplánuju nikam jet, možná tak na Slovač, tam můžu mluvit jak mi zobák narostl. Jde mi o ten českej bullshit, bude na to stačit obyčejná proxyna někde v Německu? Případně Itálie, Francie nebo Anglie. Co z toho je nejlepší?

M.

« Odpověď #9 kdy: 29. 11. 2016, 11:35:17 »
Mně se na tom zákonu nejvíc líbí, že rozvědka připojí k ISP MITM krabici, ta krabice nebude fungovat (jak už to tak s IT projekty v ČR bývá), zákazníkům ISP kvůli tomu vypadne internet a ISP se nemůže omluvit ani se nemůže proti nefunkční krabici nikam odvolat, protože by porušil mlčenlivost.
Ta krabice se nevkládá do toku u ISP, ale připojuje paralelně na samostatný port do kterého ISP posílá kopii svého provozu. Takže pokud nebude fungovat, zákazník je spokojen. :-)
Je to úplně stejné, jak když to samé chce dneska dělat Policie (včetně požadvku mlčenlivosti), akorát Policie na to musí mít papír posvěcený soudcem a v pravidelných intervalech ho obnovovat.
Rozdíl by měl být v tom, že rozvědka by neměla mít přímý přístup k identifikaci jednotlivých koncových zákazníků, ale vidět celkový tok, dokud na něco nekápne (naopak Policie má přístup a přesměrovává se na její bednu tok konkrétního uživatele na kterého zní rozhodnotí soudu).
Nu, na jaře tomu stejně dá korunu ještě NBÚ, teprve pak bude šmírování v zájmu veřejného blaha skoro komplet. :-)

Jenda

« Odpověď #10 kdy: 29. 11. 2016, 12:07:08 »
Ta krabice se nevkládá do toku u ISP, ale připojuje paralelně na samostatný port do kterého ISP posílá kopii svého provozu.
Mně přijde, že z toho
Citace
zřídit a zabezpečit ve vhodných bodech své sítě rozhraní pro připojení technických prostředků kybernetické obrany
nejde poznat kam a co se může připojit a o nějakém port mirroringu už tam není řeč vůbec.

« Odpověď #11 kdy: 30. 11. 2016, 16:56:16 »
včera o tom mluvili v událostech komentářích dva páni a jeden říkal že když neděláte nic špatného tak se nemáte čeho bát a že to je jako automatické měření rychlosti aut na dálnici. Ten druhý říkal že to je pravda ale že by ty kamery museli to auto ještě navíc zrengenovat a změřit zorničky posádky a zkontrolovat obsah kufru aby to přirovnání prvního pána platilo. Jeden tam byl za ano a druhý za nic.cz
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
8) 8) 8)  hoši víc jak 50% těch smajlů jsou v rámci gender equality příslušníci LGBDSM minority  8) 8) 8)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

« Odpověď #12 kdy: 30. 11. 2016, 18:06:02 »
včera o tom mluvili v událostech komentářích dva páni a jeden říkal že když neděláte nic špatného tak se nemáte čeho bát a že to je jako automatické měření rychlosti aut na dálnici. Ten druhý říkal že to je pravda ale že by ty kamery museli to auto ještě navíc zrengenovat a změřit zorničky posádky a zkontrolovat obsah kufru aby to přirovnání prvního pána platilo. Jeden tam byl za ano a druhý za nic.cz
Podle mě měla ta pani pravdu. Ta hromada dat je přebírána strojově a hledá se podezřelý obsah. Naprosto drtivá většina dat proteče úplně bez povšimnutí. A uživatel začne na žebříčku pozornosti stoupat až v okamžiku, kdy se mu budou v komunikaci ukazovat podezdřelá slova a odkazy. Pro příklad když někdo bude hledat "sex" tak si počítač řekne, ok dám ho k těm dalším 5ti milionům lidí, ale když začne hledat "pre teen sex" a podobně tak se rázem octne ve škatulce pedofilů. Kdo nic nevyvádí a chové se slušně tak se nemá čeho bát.

Podle mě je svoboda v digitálním světě jen iluze lidí co nechtěji vidět realitu. Podívejte se co o vás sbírá goole, co ví telefonní operátor, co vědi úřady a  k tomu všemu maji tajné služby stejně přístup. Nevěřim tomu, že třeba google si uživatele na zkladě hledání neškatulkuje.

Nox

« Odpověď #13 kdy: 30. 11. 2016, 19:51:10 »
Problem je, jak definovat to "nic" a "slusne" tak, aby to vyhovovalo vsem vladam, agenturam a firmam.

j

« Odpověď #14 kdy: 30. 11. 2016, 20:03:06 »
....
To ze ma data google je asi tak o tisic radu mensi problem, nez kdyz je ma stat.

Jooo ... zidi, ti taky nedelali nic spatnyho ... a tak do scitani napsali, ze sou zidi ... dneska si budes hledat papinak, a zejtra si pro tebe prijdou.