Náhrada za Asus EEE 1000H

nobody(ten pravej)

Re:Náhrada za Asus EEE 1000H
« Odpověď #60 kdy: 01. 12. 2016, 22:18:31 »
Ta USB fleška vypadá dobře. Mám však jen USB 2.0, tak bych to nevyužil.
vyuzil... mam jak pisu vyse "Sandisk Cruzer Fit USB2" a "Sandisk Ultra Fit USB3", i v USB2 se ta Ultra chova rychleji nez Cruzer, prevazne pri zapisu kdy Cruzer padne na 5-10MB/s jde Ultra na 20-25MB/s (uz je to dlouh co sem to meril, tak snad nekecam, v pripade zajmu muzu provest testy znovu :)

aspirovano

« Odpověď #61 kdy: 01. 12. 2016, 22:57:59 »
sandisk-ultra-fit-64gb
mam "Sandisk Cruzer Fit" a je idealne rozmerem mala, ale jen USB2
pak mam tu "Sandisk Ultra Fit" USB3, je do spicata a vetsi,  hlavne do stran a nahoru/dolu nez Cruzer
no a pak mam "Samsung Fit" USB3, papirove je vetsi nez UltraFit, ale v realu je spis mensi, hlavne ten tvar mene zavadi... ten Samsung Fit mam 128GB (format EXT4) a strcenou nastalo v netbooku s 32GB eMMC ;)
takze za me rozhodne: https://www.czc.cz/samsung-fit-muf-128bb-128gb/187531/produkt

Mne asi nejde uplne o rychlost, ale aby to bylo kompaktni s tim ntb, abych ji nekde nevytrousil nebo neutrhnul. Takze ktera je na toto lepsi?

Jinak opet pouzivam acera, fajn je, ze v posteli muze byt na perine ... nema totiz vetrak.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #62 kdy: 01. 12. 2016, 23:58:41 »
Mne asi nejde uplne o rychlost, ale aby to bylo kompaktni s tim ntb, abych ji nekde nevytrousil nebo neutrhnul. Takze ktera je na toto lepsi?
nevytrousis zadnou z nich, neutrhnes asi taky zadnou, jen ta Sandisk Ultra Fit je prave takove ostre vypoukla, takze teoreticky o to muzes necim snadneji zavadit, treba ze se zaseknes do dreveneho shodu :))

eee1000h

« Odpověď #64 kdy: 02. 12. 2016, 12:42:50 »
diky! otevrel jsem ten ntb a USB2.0 port je udelany sikovne, ze jde otocit bez dalsich uprav smerem dovnitr a je tam i misto na normalni fullsize flashku... sikula by tam mozna narval i maly USB HUB ;). je skoda, ze prijdu o jeden USB port. Premyslim, ze bych tam radsi pripajel SD kartu.

Pokud tedy pujdu nejjednodussi cestou USB flasky (normalni velikosti, vyndam z ni plosnak a strcim jej dovnitr), kterou bych mel volit? Predstava, ze bych treba jen pred rokem uvazoval o ulozeni pracovnich dat na USB flashku byla uplne nerealna ... no, clovek se musi adaptovat novym podminkam. Hlavne se musim dokopat udelat zalohovaci skript.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #65 kdy: 02. 12. 2016, 15:09:13 »
diky! otevrel jsem ten ntb a USB2.0 port je udelany sikovne, ze jde otocit bez dalsich uprav smerem dovnitr a je tam i misto na normalni fullsize flashku... sikula by tam mozna narval i maly USB HUB ;). je skoda, ze prijdu o jeden USB port. Premyslim, ze bych tam radsi pripajel SD kartu.

Prave jste asi prisel o zaruku, coz je u ACERU problem. Pajeni SD karty asi moc chytre neni, nejsou tak moc spolehlive. Kdyz uz, sezente si nekde suplik a zabastlete ho tam, abyste mohl kartu vymenit. Muzete mozna vypajet ten originalni a dat ho na dratech kus dal. Jestli se vam tam vejde maly hub (po odstraneni krabice by mohl), muzete si ten chybejici port mozna udelat. Jestli jdou nejak neprilis nasilne prerusit draty k orig. konektoru, muzete ten hub napajet a z nej natahnout zpet draty na ten konektor. Nic z toho by se mi tedy nechtelo delat jen proto, ze dneska jsou vsechny notebooky tak strasne aususy. Asi si radsi koupim jeste jeden rezervni.

eee1000h

« Odpověď #66 kdy: 02. 12. 2016, 15:55:34 »
aaale .. o zaruku jsem neprisel, zatim jsem pajecku nepouzil a je to rozebiratelne bez nejakych warranty stickeru. Uvnitr je tabletoidni deska se vsim, zbytek plochy zabira baterka + maly kousek volneho mista u USB2.0 portu, ke kteremu vede pasek na konektory. cely ten notebook je tak jednoduchy, ze znicit se muze snad jedine mechanicky, nebo nekdo blbe napajel/spocital tu desku. U aceru je asi mozne oboji, to chapu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 02. 12. 2016, 16:33:43 »
cely ten notebook je tak jednoduchy, ze znicit se muze snad jedine mechanicky

To byva typicky acerovsky problem.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #68 kdy: 02. 12. 2016, 17:01:11 »
Pokud tedy pujdu nejjednodussi cestou USB flasky (normalni velikosti, vyndam z ni plosnak a strcim jej dovnitr), kterou bych mel volit? Predstava, ze bych treba jen pred rokem uvazoval o ulozeni pracovnich dat na USB flashku byla uplne nerealna ...

pokud tam budes davat pracovni data a neresis uz tolik velikost, mozna je vhodne se zamyslet nad flash s SLC, ale to uz sme cenove jinde, 64GB za ~2000Kc http://usb-flash-disky.heureka.cz/mach-xtreme-es-slc-64gb-200-200-mb-s/

pokud jde o bezne, nedokazu posoudit z praxe jak jsou na tom jine rozmerove vetsi, nez ty co sem psal...
takze bych vzal ten samsung kterej se chova podobne ale je levnejsi a v 128GB ses za ~1000Kc...
nebo bych jeste zkusil jestli by se tam neveslo mSATA SSD s redukci do USB, kdyz myslils ze by se tam mohl vejit mensi (1.8"?) hdd :) to s 64GB a redukci budes kolem ~1100Kc, s touhle konretne (od tohoto prodejce) mam zkusenosti, protlaci to i S.M.A.R.T.: http://www.ebay.com/itm/131632736616

nobody(ten pravej)

« Odpověď #69 kdy: 02. 12. 2016, 17:18:59 »
jeste ta uz recena moznost, zkratit SD kartu:
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=40&t=31609

nebo kratka (nevim jestli dost) redukce na microSD kartu:
https://www.adafruit.com/products/2091

eee1000h

« Odpověď #70 kdy: 02. 12. 2016, 17:57:38 »
Zkraceni SD mne napadlo, SDcka co tu mam maji telo plne, nerad bych utrhal nejake spoje. Hezke obrazky jsou na https://www.bunniestudios.com/blog/?page_id=1022 (sic to je microsd). MicroSD v male redukci by couhala taky.

U toho USB flash disku by bylo dobre zjistit v prubehu casu v jake je kondici, neznate na to nekdo nejaky nastroj pod Linuxem? Neco jako smartctl, ale pro flash disky. Nemyslim si, ze to existuje, ale treba ... driv jsem zkoumal nejake firmware ruznych flashek a pro nektere controllery bych to asi umel naprogramovat. Proc ale znovu vynalezat kolo ...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #71 kdy: 02. 12. 2016, 18:49:21 »
Flashdisky jsou asi prilis primitivni na to, aby mely nejaky smart. Tady plati Leninovo "Zalohovat, zalohovat, zalohovat", protoze jednou to treba bez varovani chcipne.

K testu muzete pouzit leda snad badblocks, kteym ten disk budete dale ojizdet. Takze se muzete asi akorat modlit, aby ten flash disk mel nejaky wear levelling s vyrazovanim chybnych bloku, pokud takove vubec existuji. Pokud ano, asi to nebudou ty za par supu.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #72 kdy: 02. 12. 2016, 18:49:28 »
nevim o tom ze by neco takoveho jako smart bylo, jedine co muzes je tu flash obcas projet pomoci badblock v rezimu se zapisem... vydrzi by melo pomoci ta SLC flassh, ale to si asi vzdal kvuli te cene :) mSATA se tam teda nevleze?

aspirovano

« Odpověď #73 kdy: 02. 12. 2016, 19:04:42 »
nevim o tom ze by neco takoveho jako smart bylo, jedine co muzes je tu flash obcas projet pomoci badblock v rezimu se zapisem... vydrzi by melo pomoci ta SLC flassh, ale to si asi vzdal kvuli te cene :) mSATA se tam teda nevleze?

mSATA urcite ne, mista tam je na sirku dost malo.

Snad vsechny flashky umi zpristupnit NAND pamet primo v raw formatu (vetsinou formou nejakeho bootloaderu, tzn. nelze soucasne s flashkou pracovat a k tomu se ji hrabat na cipu v datech). Pri znalosti struktury dat je ukolem pouze spocitat vadne oblasti vc. tech nove relokovanych, pripadne projit data a overit jeji ECC (coz lze delat primo v tom obvodu bez prenaseni dat po USB). Tedy technicky by takovy nastroj sel napsat, proto jsem se na to ptal.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #74 kdy: 03. 12. 2016, 23:59:04 »
mSATA urcite ne, mista tam je na sirku dost malo.

Snad vsechny flashky umi zpristupnit NAND pamet primo v raw formatu [...] Tedy technicky by takovy nastroj sel napsat, proto jsem se na to ptal.

m2 ssd je uzsi ale delsi, co to? ;) jinak pokud mas znalosti NAND a schopnosti nastroj napsat, tak do toho jdi a urcite to oceni i dalsi ;)