Hardwarové požadavky OpenVPN na DD-WRT

BubakB

Hardwarové požadavky OpenVPN na DD-WRT
« kdy: 03. 01. 2011, 20:38:47 »
Dobrý den,

mám v plánu si zakoupit nový levný router, na který zamýšlím dát dd-wrt. Změnu routeru plánuji jen z jednoho důvodu. Po letech fungování si chci zvýšit komfort práce, pokud jsem mimo domov. Doma mi běží lokální server, mám tam výkonnější stroje a další zařízení, které bych rád měl pod palcem, aniž bych musel pouštět provoz někam do internetu. Zřídit si VPN server na DD-WRT či mikrotiku se zdá býti nejjednodušším řešením.

Mou otázkou je, zda by provoz OpenVPN společně s běžným domácím provozem za NATem na konektivitě 10/10 Mbps pro 3 počítače byl realizovatelný na levných routerech jako je třeba TP-LINK TL-WR941ND?

BubakB

Re: Hardwarové požadavky OpenVPN na DD-WRT
« Odpověď #1 kdy: 04. 01. 2011, 21:58:49 »
Dobrý den,

provozuje tady někdo DD-WRT na low-cost zařízeních s OpenVPN?

Rád bych věděl náročnost openVPN, když se jedním počítačem budu připojovat do sítě 2-3 počítačů o lince 10/10 Mbps.

Děkuji za případné názory.

alfi

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 05. 01. 2011, 09:54:59 »
občas použiju openvpn na asusu s openwrt (obdoba dd-wrt). funkčně je vše ok, jen tyhle krabičky obvykle nestíhají šifrovat. některé sice mají hw podporu kódování/dekódování, ale ne vždy to v neoficiálním (open, dd..) softwaru funguje. pak se o to snaží pomaloučký procesor. totéž platí pro https, sambu apod. výsledek je pak 100% zatížení cpu a ne moc valná propustnost. více třeba tady http://wiki.openwrt.org/oldwiki/HardwareAcceleratedCrypto

pokud vám za routerem běží nějaký silnější server, openvpn bych pustil raději tam :-)

BubakB

« Odpověď #3 kdy: 05. 01. 2011, 11:29:55 »
Mám v úmyslu použít VPN pro správu zařízení či konfigurace něčeho - pokud použijete openvpn, jaké propustnosti dosahujete (alespoň poměrově k Vašemu připojení bez vpn)?

alfi

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 05. 01. 2011, 18:19:15 »
na ssh + mc je to bez problémů (rychlý ping), zpomalení je poznat až při kopírování více/větších souborů.. celkovou rychlost ovlivňuje taky rychlost linky (upload 1,5 mbit) a rychlost připojeného usb (cca 2,5 mbit).
záměrně jsem to neměřil, samba z lokálního disku přes openvpn na wl 500gP měla tuším kolem 500 kbit (cpu obsluhuje sambu, openvpn i usb). nějaké hodnoty jsou taky v odkaze na openwrt výše..