Kotel spíná na pátý pokus

Ladislav Michl

Re:Kotel spíná na pátý pokus
« Odpověď #15 kdy: 18. 11. 2016, 12:02:41 »
V návodu jsou popsány dvě provedení kotle. Přehlédl jsem to nebo tu není napsané, kterou z nich máte?
(pozn. na okraj: tohle je kotel pro opravdu bohaté lidi ;-))

Mirek

« Odpověď #16 kdy: 18. 11. 2016, 12:13:57 »
Mám stejný kotel. Tomu čerpadlu nevěřím, ale dá se to snadno ověřit - má na sobě přepínač na otáčky (asi 3 polohy), tak bych zkusil přepnout a sledovat jestli se to změní.

Já jsem za celou dobu (příští rok slavíme 20. výročí) měl tyto závady:

1. odešla elektronika (model, který si Dakon vyvinul v ČR aby nemusel kupovat elektroniku od Honeywell) - důvodem byly chyby při návrhu (dimenzování spojů s ohledem na proudové namáhání) a důsledkem přepálené spoje. Když jsem přepálený spoj opravil kusem drátu, shořelo to po roce, dvou někde jinde. Většinou se to projevilo tak, že se kotel snažil zapálit, ale nenaskočil plamen - byl vyhořelý spoj k výkonovému obvodu zapalování. Po výměně za Honeywell bylo vše v pohodě až do (viz bod 2). Náklady asi 3 tisíce

2. odešly elektrolytické kondenzátory ve zdroji (blízko trafa a hodně teplotně namáhané). Myslím že se to projevovalo tím, že se kotel snažil opakovaně zapálit, ale plamen nenaskočil. Už si ale nejsem jistý. Preventivně jsem vyměnil všechny elyty, co jsem tam našel. Náklady asi 25 Kč

3. nenatlakovaná expanzka (nahoře na kotli je expanzní nádoba s ventilkem na auto pumpu) - jestli si dobře vzpomínám, projevovalo se to podobně, akorát to po 5 pokusech nenaskočilo. Vyřešeno s technikem po telefonu, nafoukal jsem sám.

4. trojcestný ventil - po několika letech vysychá vosková náplň v trojcestném ventilu, který přepíná po nahřátí vnitřního okruhu. Zatím vyměněno asi 2x nebo 3x. Výměna technikem docela drahá, poslední výměnu jsem dělal sám - ventil jsem koupil za pár korun v eshopu.

5. výměna teplotních čidel na trubkách topné vody. Opakovaná závada a už si přesně nepamatuji jak se projevovala. Řešeno vždy výměnou čidel. Originální se závitem do trubky vydržely krátce. Vyřešeno až instalací jiného typu čidel nacvakávaných na trubku. Přes 10 let OK.

6. Ucpaný automatický odvzdušňovací ventil nahoře na kotli. Nebylo možné plně odvzdušnit přes radiátory. Rozebráno, vyčištěno, namazáno.

7. Rozpadlá různá těsnění na vnitřních rozvodech vody. Z kotle kapala voda. Řešeno výměnou těsnění.

Při každé opravě mne technik přesvědčoval že Dakon jsou ty nejspolehlivější kotle pod sluncem...

Pro rýpaly - elektronice rozumím velmi dobře, vyhl 50 mám. Nikdy jsem se nešťoural do ničeho, co souvisí s plynem. Vše jsem důkladně zkoušel.

Na základě těchle problémů bych zkontroloval a případně dofouknul expanzku, testnul čerpadlo (třeba má technik pravdu), prohlédl elektroniku jestli není něco přepálené, ohořelé, nafouknuté elyty, ...

ehmmm

« Odpověď #17 kdy: 18. 11. 2016, 12:59:22 »
No tak jestli to je kotel, co umi prepinat topeni do radiatoru a do TUV, pricemz pokud do TUV topi bez problemu, tak pak by to obehovym cerpadlem byt mohlo.

Ale zrovna zkontrolovat, jestli cerpadlo toci, je to nejjednodussi, viz strana 8 v navodu v jedne z prvnich odpovedi.
V ose cerpadla byva vicko na velky plochy sroubovak (nevim, jake cerpadlo je v tomhle kotli, ale ma to tak Wilo i Grundfos, nebo to muze mit i uprostred imbus) a kdyz se vicko odmontuje, tak zacne na cloveka crcet voda, ale uvidi, jestli se hridel cerpadla toci nebo ne. Pripadne do ni lze tuknout a cerpadlo se roztoci.

Myslim, ze spis nez voltmetrem lze tohle zmerit ampermetrem. Ale stejne to je takove vselijake mereni. I netocici se cerpadlo bere proud, protoze misto toceni topi.

kdr

« Odpověď #18 kdy: 18. 11. 2016, 13:02:20 »
Kutí celá rodina, výborně, plynový kotel je ideálním materiálem, už dlouho se nikdo neotrávil CO nebo to nebouchlo.
ano :) ja jen tak nejak soucitim s panem Dotazujicim protoze sem sam zazil bezmoc kvuli ne uplne korektne chovajicimu se kotli - a proto radeji doporucuji se poradit s jinym odbornikem protoze jako respekt - pote co prisel p. technik - pripojil k tomu zarizeni notebook a 20 minut pres nej ladil internals

kdr

« Odpověď #19 kdy: 18. 11. 2016, 13:10:40 »
Do háje lidi, neserte se do toho. Plynový kotel je příliš složitý zařízení - ač se to nezdá- než aby se do nějak mohl někdo neodborně vrtat.

1) Sehnat kompetentního servisáka.

2) Koupit nový kotel. 20 let starý kotel je kandidát na výměnu, moderní kondenzační kotel se vrátí za 4 roky s úsporou až kolem 30 % a řadou dalších bonusů.

Karel

« Odpověď #20 kdy: 18. 11. 2016, 13:22:49 »
Měli jsme podobný problém - při pokusu o start (zapálení) to v průměru 5x hned zhaslo a pak se to rozhořelo. (někdy to chytlo třeba hned na podruhé a někdy až na 9. pokus)
Objevilo se to po roční údržbovém servisu kotle. Kotel je kondenzační s řízením výkonu.
Problém byl v tom, že při té první kontrole servisák šáhnul na (rozdrbal) štelovátko, které řídí poměr směsi plynu a vzduchu. Pak to od oka(!) "naladil" zpět. Jemu to v té chvíli jelo. Po odchodu ale začaly potíže se zapalováním.
Takže musel přijít znovu a na seřízení použil sondu, kterou strčil do odvodu spalin. Na displeji odečítal složení a z nějaké tabulky v servisní knížce si vyčetl na jaké hodnoty to má nastavit.

Toť u nás. Jestli to ale nějak souvisí s Vaším problém nemám potuchy.

YF

« Odpověď #21 kdy: 18. 11. 2016, 13:23:32 »
... jinymi slovy - kdyz si trosicku zaparafrazuji: '... to zas bude v krimizpravach na Prime nablito ...'

ehmmm

« Odpověď #22 kdy: 18. 11. 2016, 13:36:15 »
moderní kondenzační kotel se vrátí za 4 roky s úsporou až kolem 30 %

A ja si zrovna myslim, ze pokud nemam podlahove topeni, tak kondenzacni kotel nema smysl. A naopak k podlahovce jedine kondenzacni. Ale nikdy jsem to pres penize nepocital, spis jsem u jednoho kondenzacniho kotle koukal, pri jakych teplotach zpatecky jeste vubec neco kondenzuje a je to rozhodne mene, nez se pise.

kdr

« Odpověď #23 kdy: 18. 11. 2016, 14:00:58 »

A ja si zrovna myslim, ze pokud nemam podlahove topeni, tak kondenzacni kotel nema smysl.

Sorry, ale tohleto patří do kategorie tzv. hospodských moudrostí. Nehledě nato, že  jiné než kondenzační kotle se už ani neprodávají.  Těch 30 % je moje osobní zkušenost a žádné podlahové topení nemám, totéž třeba švagrová.

Mirek

« Odpověď #24 kdy: 18. 11. 2016, 14:13:23 »
Do háje lidi, neserte se do toho. Plynový kotel je příliš složitý zařízení - ač se to nezdá- než aby se do nějak mohl někdo neodborně vrtat.

1) Sehnat kompetentního servisáka.

Za těch 20 let mi jich několik prošlo kolem kotle. Myslím, že věci, na které si troufnu, dělám s větší pečlivostí a opatrností než jsem viděl u nich.

2) Koupit nový kotel. 20 let starý kotel je kandidát na výměnu, moderní kondenzační kotel se vrátí za 4 roky s úsporou až kolem 30 % a řadou dalších bonusů.

Tomu opravdu věříš a nebo to máš načtené z reklamních letáků a marketingových pouček? To samé mi totiž tvrdili, když jsem si pořizoval tehdy Dakon Dua. To by bylo 60% oproti stavu v roce 1995, to zní až neuvěřitelně.

Mirek

« Odpověď #25 kdy: 18. 11. 2016, 14:17:15 »

A ja si zrovna myslim, ze pokud nemam podlahove topeni, tak kondenzacni kotel nema smysl.

Sorry, ale tohleto patří do kategorie tzv. hospodských moudrostí. Nehledě nato, že  jiné než kondenzační kotle se už ani neprodávají.  Těch 30 % je moje osobní zkušenost a žádné podlahové topení nemám, totéž třeba švagrová.

A těch 30% je vůči čemu? 30% úspora se současným kondenzačním kotlem oproti kondenzačnímu kotli z roku 1995? A nebo vůči "standardnímu" nekondenzačnímu kotli?

Mirek

« Odpověď #26 kdy: 18. 11. 2016, 14:57:41 »

Zajímavé informace jsou třeba zde: http://forum.tzb-info.cz/113789-ma-smysl-vymena-atm-plynoveho-kotle-za-kondenzacni

Např.: "Dle na tomto foru zveřejněných měření i dle měření dalších vychází účinnost atmosf. kotlů kolem 75%, účinnost kondenzačních kolem 95%. Nejlevnější KK se tedy vyplatí již od spotřeby cca 4 MWh ročně."

Informace jsou z roku 2014, předpokládám že od té doby nenastal zásadní průlom.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 18. 11. 2016, 15:34:21 »
a proto radeji doporucuji se poradit s jinym odbornikem...

Odbornik uz tam byl. A hlavne si nemyslete, ze co topenar, to odbornik. Uz jsem videl, jak odbornik neprisel na to, ze kotel nejede kvuli zavzdusnene bandasce vymeniku a jal se tedy vymontovavat pumpu, aby zjistil, jestli se toci. Uz to je znamkou toho, ze je to kreten, kteremu meli useknout ruce, aby nic nerozbil. A take ze rozbil, ulomil rouru k pumpe, ktera se pak musela vymenit za kus ze stareho vraku.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 18. 11. 2016, 15:44:42 »
Při každé opravě mne technik přesvědčoval že Dakon jsou ty nejspolehlivější kotle pod sluncem...

Mohl mit pravdu. To, co se dela dnes, je opravdova tragedie. S dnesnimi kotli po 15 az 20 letech provozu naklady na opravu muzou dosahnout ceny noveho kotle. Byly doby, kdy Vailant delal kotle, ktere slapaly 30 a vice let, v podstate bez oprav, akorat se obcas vyndaly a umyly horaky a profoukl vymenik. Dnes je lepsi Vailant nebrat ani zadarmo. A s nastupem povinnych kondenzacnich kotlu asi bude lepsi koupit kamna a topit drevem. Nehlede na to, ze kondenzacni kotle jsou picovinam, ktera bez vymeny vsech radiatoru za vetsi neprinese zadne zvysei ucinnosti. A uz vidim, jak vsichni radostne bezi koupit nove radiatory, aby nasledne premysleli, kam je daji a se starymi odbehnou do srotu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 18. 11. 2016, 15:47:39 »
V ose cerpadla byva vicko na velky plochy sroubovak (nevim, jake cerpadlo je v tomhle kotli, ale ma to tak Wilo i Grundfos, nebo to muze mit i uprostred imbus) a kdyz se vicko odmontuje, tak zacne na cloveka crcet voda, ale uvidi, jestli se hridel cerpadla toci nebo ne.

Promin, ale kdyz chces vedet, jestli cerpadlo vrci, tak vezmes velky sroubovak, pritisknes ho k cerpadly a druhy konec proti kosti u ucha. A hned slysis, co se v nem deje. Vicko se sundava leda tak tehdy, kdyz je cerpadlo zatuhle.