Mám stejný kotel. Tomu čerpadlu nevěřím, ale dá se to snadno ověřit - má na sobě přepínač na otáčky (asi 3 polohy), tak bych zkusil přepnout a sledovat jestli se to změní.
Já jsem za celou dobu (příští rok slavíme 20. výročí) měl tyto závady:
1. odešla elektronika (model, který si Dakon vyvinul v ČR aby nemusel kupovat elektroniku od Honeywell) - důvodem byly chyby při návrhu (dimenzování spojů s ohledem na proudové namáhání) a důsledkem přepálené spoje. Když jsem přepálený spoj opravil kusem drátu, shořelo to po roce, dvou někde jinde. Většinou se to projevilo tak, že se kotel snažil zapálit, ale nenaskočil plamen - byl vyhořelý spoj k výkonovému obvodu zapalování. Po výměně za Honeywell bylo vše v pohodě až do (viz bod 2). Náklady asi 3 tisíce
2. odešly elektrolytické kondenzátory ve zdroji (blízko trafa a hodně teplotně namáhané). Myslím že se to projevovalo tím, že se kotel snažil opakovaně zapálit, ale plamen nenaskočil. Už si ale nejsem jistý. Preventivně jsem vyměnil všechny elyty, co jsem tam našel. Náklady asi 25 Kč
3. nenatlakovaná expanzka (nahoře na kotli je expanzní nádoba s ventilkem na auto pumpu) - jestli si dobře vzpomínám, projevovalo se to podobně, akorát to po 5 pokusech nenaskočilo. Vyřešeno s technikem po telefonu, nafoukal jsem sám.
4. trojcestný ventil - po několika letech vysychá vosková náplň v trojcestném ventilu, který přepíná po nahřátí vnitřního okruhu. Zatím vyměněno asi 2x nebo 3x. Výměna technikem docela drahá, poslední výměnu jsem dělal sám - ventil jsem koupil za pár korun v eshopu.
5. výměna teplotních čidel na trubkách topné vody. Opakovaná závada a už si přesně nepamatuji jak se projevovala. Řešeno vždy výměnou čidel. Originální se závitem do trubky vydržely krátce. Vyřešeno až instalací jiného typu čidel nacvakávaných na trubku. Přes 10 let OK.
6. Ucpaný automatický odvzdušňovací ventil nahoře na kotli. Nebylo možné plně odvzdušnit přes radiátory. Rozebráno, vyčištěno, namazáno.
7. Rozpadlá různá těsnění na vnitřních rozvodech vody. Z kotle kapala voda. Řešeno výměnou těsnění.
Při každé opravě mne technik přesvědčoval že Dakon jsou ty nejspolehlivější kotle pod sluncem...
Pro rýpaly - elektronice rozumím velmi dobře, vyhl 50 mám. Nikdy jsem se nešťoural do ničeho, co souvisí s plynem. Vše jsem důkladně zkoušel.
Na základě těchle problémů bych zkontroloval a případně dofouknul expanzku, testnul čerpadlo (třeba má technik pravdu), prohlédl elektroniku jestli není něco přepálené, ohořelé, nafouknuté elyty, ...