Náhrada za Linksys WRT54GL

LTE

Re:Náhrada za Linksys WRT54GL
« Odpověď #15 kdy: 18. 11. 2016, 12:04:51 »
Mikrotik má sice integrované 2,5dBi anténky, ale s vysílacím výkonem 1000mW.
Zkoušel jsem i v paneláku 802.11n (2,4GHz/40MHz kanál)a pokrytí 2+1 bylo v pohodě, ale asi záleží na lokalitě a míře zarušení.

SB

« Odpověď #16 kdy: 18. 11. 2016, 16:37:56 »
...Jediné proti, co bych Mikrotiku vytknul je že není open-source, ale to má Cisco taky tak a používají to všichni.

To máte recht, ale je rozdíl mezi Ciscem, jehož koule drží v pěsti americké agentury (nepochybně už je navštívily, nehledě na prokázaný backdoor), a lotyšským Mikrotikem, u kterého mě nenapadá, kdo by si mohl dovolit jeho koule držet.
Tím neříkám, že je Mikrotik extra výhrou, ale za ty peníze nic podobného není (Ubiquity?).

Jinak osobně bych se už s Openwrt nesral, nastavování je buďto zmatečné z webu (Luci), nebo složité v konfigurácích, to běžný uživatel dělat nebude.  S Openwrt jsem skončil u 15.x B. Breaker poté, co mi v Luci nutil pro IPv6 extra rozhraní. Nepřišel jsem na to, jak to ojebat. To nemám zapotřebí.

jeniceek

« Odpověď #17 kdy: 18. 11. 2016, 18:41:28 »
Pozor, já ten Mikrotik používám s nastaveným výkonem v souladu s GL ČTÚ - tedy nastavený vysílací výkon +17 dBm. A přesto, že je v okolí asi 10 sítí, jede to parádně.

Navíc Winbox je asi nejpřehlednější a zároveň nejkomplexnější nastavovací utilita kterou jsem kdy viděl. A to říkám jako držitel CCNA.

Pokud chcete ušetřit prachy, stačí i jeden nebo více kusů RB941-2ND-TC. V případě více kusů díky CAPSMAN umí docela dobře roaming, nic podobného v dané cenové kategorii nejde sehnat.

Jose D

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 19. 11. 2016, 11:56:31 »
V případě více kusů díky CAPSMAN umí docela dobře roaming, nic podobného v dané cenové kategorii nejde sehnat.

mohl bys to, prosím, nějak rozvést?

Zajímá mě hlavně jestli kontrolér uživatele nakopne k lepšímu AP, když má signál např -85db a vedle je rádio který ho vidí "za -65 db"?

Já nějak měl dojem že tohle v tom řešený nebylo (?)

Jose D

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 19. 11. 2016, 11:59:52 »
osobně bych se už s Openwrt nesral

IMHO má openwrt význam pro boxy s nedůvěryhodným FW.
tplink s factory FW bych asi na public IP prostě nepověsil.
Přepalovat RouterOS v mikrotiku je spíš otázka fandovství :)

jeniceek

« Odpověď #20 kdy: 20. 11. 2016, 12:38:53 »
Citace
mohl bys to, prosím, nějak rozvést?

Zajímá mě hlavně jestli kontrolér uživatele nakopne k lepšímu AP, když má signál např -85db a vedle je rádio který ho vidí "za -65 db"?

Já nějak měl dojem že tohle v tom řešený nebylo (?)

Nevím, jestli je to přesná odpověď na otázku, ale
https://blog.linitx.com/howto-improved-capsman-wireless-client-roaming/
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=87408

Většinou, když zákazník žádá kvalitně pokrýt budovu tak použijeme podle rozlohy většinou 3, 4 AP pro začátek, nastavíme opravdu malý výkon a klienty vykopáváme při signálu -80 dBm (pak i když je citlivost třeba -90 tak to bývá kvalitativně k ničemu). Podle potřeby pak do míst bez signálu přidáváme další AP. Když si vezmeš cenu 500 bez DPH za jednu RB941, tak zákazník většinou chrochtá blahem :)
Lepší zkušenost je ale s mAP nebo mAP Lite protože na RB941 v tower verzi se špatně přidělává ke stěně.
Dobře se s tím vyhrávají výběrka :D