Co vás motivuje k programování?

Re:Co vás motivuje k programování?
« Odpověď #45 kdy: 09. 11. 2016, 09:38:31 »
kytara nebo skříň, oboje je nahovno když se ptal jak získat motivaci programovat, a ne motivaci vyrábět skříně
To prave neni tak uplne pravda.
1) obecne fyzicky pohyb a mentalni odpocinek jsou velmi dulezite jak pro fyzickou schranku tak zejmena mentalni a dusevni stranku cloveka.
2) nejmene jednou za rok o vikendu jdu na "brigadu"(zadarmo! sic) k nekomu znamemu totalne mimo muj pracovni svet pracovat rukama. Treba jako pomocna sila v kuchyni. Do truhlarny, na stavbu nebo treba cely vikend stipat drivi. Neni to spatne rikam si vzdycky v prubehu kdyz si uvedomim, ze mi po jednom dni konecne zacina mozek vypinat od bezne prace(umocneno tim, ze jsem osvc takze tech starosti je proste vic nez maji zamestnanci), ale na konci vikendu si clovek silne uvedomi co nekteri musi delat za praci a za kolik penez...
Děkuji za možnost editace příspěvku.

asdasdasd

« Odpověď #46 kdy: 09. 11. 2016, 09:48:56 »
nebo je výborný špekulovat nad věcma o kterých nic nevíš. pořád používáš linux? jdi seriózně do MS a koukni co umí Azure, nebo sharepoint. programuješ v javě? jdi do pythonu nebo obskournosti typu go.

Go asi nebude zrovna obskurní, když na tom jede docela dost věcí na to jak mladý jazyk to je. Když už dělám v Pythonu, tak bych se šel asi na Javu podívat jedině s vidinou zisku. Je nějaký zásadní důvod, proč se jít podívat na Azure a ne na AWS?

hele, já se tady míjím s materiálními pohledy na život, takže podle toho vypadá stack technologií které mě baví. ideálně abych se tím i mohl živit, takže to totálních outsiderů moc nechodím...

takže odpvěď z mého pohledu není. azure nebo aws mi přijde to stejný (z pohledu filozofie vnímání světa, ne IT pohledu) a kdybych měl prostor, tak si s tím hraju a myslím si, že by mě to rozhodně bavilo.

Yarda

« Odpověď #47 kdy: 09. 11. 2016, 10:09:09 »
Já nejsem programátor, nikdy jsem nebyl a asi nikdy nebudu. Pár prográmků jsem napsal - ve strojáku případně v assembleru 8080 a v BASICu. Motivovalo mne to, že jsem narazil na problém a napadlo mne, že by to mohl vyřešit program, bylo by to tak jednoduché, že bych to zvládl i já a páni programátoři na to neměli čas.
Tak například v aeroklubu, kam jsem kdysi chodil, chtěli přepočítat všechny zápisníky letů plachtařů - zapisovaly se tam doby letů, z toho pak se musely dělat součty sólo, ve dvojím, jako instruktor, navíják, aerovlek a to všechno převést z minut na celé hodiny a zbývající minuty. Tak jsem se nabídl, že to spočítám a napsal jsem si na to prográmek na TI58.
Nebo třeba kolega potřeboval zpracovat děrnou pásku z jiného stroje a počítač ji nebral - vyžadoval kontrolní součet co na té pásce nebyl. Případně překódovat české ve výkresovém souboru DWG pořízeném pod MS DOS, aby se to dalo přečíst v nové verzi AutoCADu pod Windows.
Ale že bych si řekl: "Teď se mi chce si zaprogramovat, hurá do toho", tak to se mi nestalo.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 09. 11. 2016, 19:23:24 »
Asi podobne jak uz tu nekdo psal - hrat si s necim hodne rozdilnym, nez v cem/na cem pracujete.
Ja delam v JavaScriptu a po vecerech si hraju s Haskellem (velmi pomalu zacinam pronikat do uplne odlisneho sveta nez je mainstream OOP ala Java, C++ a C#). Treba nyni mam rozdelany prekladac a interpret vlastniho esoterickeho jazyka.
Drive jsem pro zabavu vyvijel modifikaci Minecraftu (nejdrive v Jave, pak ve Scale) - tam bylo skvele, ze jsem neco naimplementoval za par hodin a pak jsem tu hru i s tim novym obsahem hral s dalsim znamym.
Vejska na tohle byla skvela - hromada temat se tam jen nakousla a dala mi povedomi o mnoha vecech, co bych treba v budoucnu chtel zkusit.

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 09. 11. 2016, 19:36:02 »
Co me motivuje? To se hodne tezko popisuje. Asi vsechno to shrne jedno slovo: Konicek. Proste ... me to bavi :)

A taky, ze obcas je to potreba :-D
« Poslední změna: 09. 11. 2016, 19:38:05 od D.A. Tiger »

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #50 kdy: 09. 11. 2016, 22:41:52 »
Zdar hosi,
chtel bych se zeptat, co vas motivuje k programovani? Nebo jak se prinutite delat neco doma, kdyz prijedete z prace domu? Ja mam nekdy pocit, ze doma kdyz jsem na PC, tak jenom prokrastinuju, casu mam hodne, jenom nekdy ta motivace neni

V zásadě asi dvě věci:

a) realizovat nějaký úžasný nápad, díky kterému zbohatnu tak, že nebudu muset chodit do práce :-)
b) možnost dělat věci po svém, nedělat kompromisy, nemuset se s nikým domlouvat, vyzkoušet si nové postupy… prostě věci, které si u placených zakázek nebo v zaměstnání člověk většinou dovolit nemůže (musí brát ohledy na zadání, kolegy, stávající systémy…)

oboje má jedno společné – svobodu – a to buď teď nebo v budoucnu.

dword

« Odpověď #51 kdy: 10. 11. 2016, 17:41:54 »
Javaman ma pravdu. Jen nevim proc ztraci cas s temi, kdo to nechteji slyset.

Javamane ty umis dost dobre rozpoznat lempla od schopneho, co uz ale neumis je vybudovat schopneho z lempla, pripadne pracovat s lemply a vest je k necemu. Jestli to nepokladas za aspon cast sveho udelu pak nechapu proc na vse reagujes. Pravda je na nic, pokud je odmitana, tak ji bud neukazuj, nebo lepe - dotahni to do konce.

javaman ((

« Odpověď #52 kdy: 10. 11. 2016, 19:34:35 »
Na tom něco bude. Nebyl jsem vždy takový. Dřív jsem si myslel, že i sebevětšího lempla dokážu nějak vylepšit. Praxe ukázala, že je to absolutní ztráta času, protože většina lidí je a vždy bude k ničemu. Takže se orientuju jen na nejlepší z nejlepších a tam už je to OK. Jen jich je samozřejmě minimum. Aktuálně máš pravdu, že s lemply nepracuji a ani je nechci vést, protože mi přijde absurdní, jak jsou neschopní.

Ale sem píšu, protože to tu nečtou jen lopaty a zároveň si ověřím, jak to vidí ostatní. Něco jako když Kit píše ty svoje pohádky a sleduje reakce. Přesně ty odpovědi sedí k tomu, co potkávám za lidi v práci. Jen nikdy nevíš. Třeba tu objevíš plno zajímavých pohledů a můžeš je promyslet. Což je také hlavní důvod diskutování.

dword

« Odpověď #53 kdy: 10. 11. 2016, 22:54:04 »
Rekl bych ze kdyz jsi smyslel tak, ze sebevetsiho lempla jsi chtel vylepsit, tak jsi smyslel dobre. Neni to jednoduche protoze ten clovek musi mit odhodlani na sobe pracovat. Vetsina lidi to vzda na urcitem stupni a dale uz nejdou. Prameni to z toho, ze jim je neprijemne opustit svoji komfortni zonu - to co znaji, a kdyz je jim to neprijemne, zacnou se pudove branit. Cili pokud neumim toho cloveka presvedcit nebo motivovat, je naivni od neho ocekavat ze mi vyhovi. Asi proto sis vybral kolem sebe schopne lidi, s nimi je to jednoduche. A taky proto jsi to vzdal, pracovat s temi neschopnymi - neni to tvoje komfortni zona. Ale kazdy muze byt uzitecny kdyz se vi jak ho vyuzit a kazdeho jde neco naucit kdyz se vi jak ho motivovat. Rikat jim ze jsou lopaty vyvola akorat tak pudove reakce. Ale jestli to je to co tu chodis sledovat do diskuze, pak je vsechno ok :)

ehmmm

« Odpověď #54 kdy: 11. 11. 2016, 08:11:30 »
K puvodni otazce:

Je to prace, ktera me docela bavi, docela dobre me zivi.
Vim, ze bych zvladal i jinou praci, ale na ruce jsem levej a nevydelal bych si tolik.
Hlavou mi to jde lepe nez rukama.

Franta_

« Odpověď #55 kdy: 11. 11. 2016, 10:30:46 »
Mě nemotivuje nic. V hakně se snažím co možná nejvíc zašívat, abych nemusel zbytečně nic moc dělat. Dycky se někam zašiju. Akorát mistr někdy prudí. A jak přijdu domů, otevřu si pivo a zasednu k televizi.

stirl021

« Odpověď #56 kdy: 11. 11. 2016, 14:18:07 »
S prokrastinací se snažím taky bojovat už dlouho. Prokrastinace je naučená činnost/závislost. Dá se přeučit (viz. kniha Síla zvyku). Nedávno jsem došel k tomu, že disciplína je důležitější než motivace. Pracuju úplně mimo IT a programuju pro zábavu, přesto se mi kolikrát nechce. Obvykle proto, že před sebou mám problém, který se mi nedaří vyřešit nebo pochopit.

Řeči o tom, že když člověka něco baví, tak mu dělání jde samo jsou mýtus. I vášnivému rybáři se někdy k vodě nechce.
Doporučuju knihu Designérem vlastního života.

Abych to shrnul:
Když jsou tendence prokrastinovat, dám si pevný datum a čas a ten čas programuju. Používám taky pomodoro techniku

masi

« Odpověď #57 kdy: 11. 11. 2016, 15:50:08 »
Ahoj,

kde neni cil, neni motivace. Nez programovat pro to, aby si programoval to bez radeji nekam na party, za konicky nebo do lesa :-)

Ne vazne, je potreba mit nejaky cil, treba si jen pro sebe napsat nejakou aplikaci, jednoduchy framework, uplne malou knihovnicku, nebo treba neco uzitecneho, jako patch nejake zajimave funkcionality v existujicim projektu. Na druhou stranu kdyz chybi motivace, muze to byt proste jen z prepracovanosti, otupelosti z monotoniho zivota, atd.  Nema pak smysl koukat do PC jako kazdy jiny den, ale je lepsi jit z prace proste behat, parit, holky taky nejsou spatny, stipat drivi, vymalovat pokoj, proste jit delat par hodin neco uplne jinyho. Druhy den to pujde uplne jinak!!!!

namotivovaný

« Odpověď #58 kdy: 11. 11. 2016, 16:20:25 »
Víš co je teď moje motivace po přečtení tohoto vlákna? Javaman a jeho trolení. Takže teď hned si jdu napsat doplněk do chromu který skryje jeho příspěvky.

Tomáš Roll

« Odpověď #59 kdy: 11. 11. 2016, 19:15:29 »
jak řekl Pratchett, pracuji v teple a nemusím zvedat těžké předměty.