Upadnul mi externí disk

Upadnul mi externí disk
« kdy: 07. 11. 2016, 14:53:00 »
Měl jsem den blbec, balil jsem se narychlo a vypadl mi disk se zálohama, spadl asi z metru na podlahu, šupa jak z děla...
Je to 3,5" disk toshiba 1TB, mám ho zkusit zapnout, nebo radši do servisu? Máte někdo zkušenosti?

Kit

Re:Upadnul mi externí disk
« Odpověď #1 kdy: 07. 11. 2016, 15:07:03 »
Podle mne by to měl normálně přežít. V servisu by ho také nejprve zapnuli.

Martin

« Odpověď #2 kdy: 07. 11. 2016, 15:12:24 »
Pokud byl vypnutý, pak by to měl přežít. Hlavičky by byly zaparkovány, plotny se netočily. Pokud by byl zapnutý, tak už by asi byl v polovodičových lovištích, ale takhle bych se nebál ho zapnout ... On když se veze zabalenej jenom v blistru po dálnici, tak to nemá o moc lepší ...

j

« Odpověď #3 kdy: 07. 11. 2016, 15:49:34 »
Disk prezije 200G .. 0,1s ... tak si to muzes prepocitat. Odpovida to +- padu z 1m. Mysis ze v servisu s nim udelaji neco jinyho, nez ze ho zapnou?

někdo

« Odpověď #4 kdy: 07. 11. 2016, 16:01:16 »
Můžeš ho zkusit rozšroubovat (pokud není v záruce) a kouknout, zda nepraskla plotna - to je ale nepravděpodobné. Jinak jak ostatní psali, pokud byl předtím disk normálně vypnut, tak by hlavice měla být správně zaparkovaná a mělo by to být jinak vpohodě. Prostě to připoj a uvidíš. Předpokládám, že si zálohování určitě nepodcenil, a tedy není to jediný disk se zálohama :))

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 07. 11. 2016, 16:08:28 »
Můžeš ho zkusit rozšroubovat (pokud není v záruce) a kouknout, zda nepraskla plotna....

Ta by se spis prohnula, byva z nejake hlinikove slitiny nebo co. Nicmene nevic, co by tim zjistil navic oproti jednoduchemu zapnuti. Potrebuje zjistit, jestli funguje nebo ne, ne proc presne nefunguje, pokud by doslo na nejhorsi.

Trupik

« Odpověď #6 kdy: 07. 11. 2016, 16:37:31 »
Nič neotváraj - ak ešte nie je mrtvý, tak ho tým najskôr dorazíš. Normálne ho pripoj a zapni. Ak to nebude fungovať a stojíš o tie dáta, tak to potom zver odborníkom z data recovery firmy.

Kit

« Odpověď #7 kdy: 07. 11. 2016, 16:41:07 »
Můžeš ho zkusit rozšroubovat (pokud není v záruce) a kouknout, zda nepraskla plotna - to je ale nepravděpodobné.

Určitě ho neotvírej! Možná by pak ještě pár týdnů fungoval, ale proč to riskovat? S prasklou plotnou bys stejně nic neudělal a malou prasklinu bys ani neviděl.

Radovan.

« Odpověď #8 kdy: 07. 11. 2016, 17:15:37 »
Vypnutý by to měl přežít, ale i tak bys měl urychleně všechno zazálohovat všechno ještě jednou na nový disk.

Záloha znamená minimálně tři různé kopie na minimálně třech různých druzích médií v minimálně třech geograficky vzdálených lokalitách. Ale nesmí se to přehnat: http://www.bugemos.com/?q=node/481 ;-)

Kit

« Odpověď #9 kdy: 07. 11. 2016, 17:51:14 »
Záloha znamená minimálně tři různé kopie na minimálně třech různých druzích médií v minimálně třech geograficky vzdálených lokalitách. Ale nesmí se to přehnat: http://www.bugemos.com/?q=node/481 ;-)

Zálohování do cloudu to ve své podstatě splňuje.

Radovan.

« Odpověď #10 kdy: 07. 11. 2016, 18:33:35 »
Zálohování do cloudu to ve své podstatě splňuje.
Jo, to máme přenosný harddisk zamčený ve skříni, druhou kopii někde v čoudu, a jak na tu třetí?